#1
|
||||
|
||||
Äta feta på Naxos?
Dum rubrik kanske. Det jag funderar över är hur man bär sig åt för att köpa riktigt god feta i Grekland. Vi gillar krämig men smakrik feta. I Sverige köper vi ofta förpackad feta i affären, en från Lesvos och Zetas ekfatslagrade. Förra sommaren var vi på Samos. Köpte feta i lösvikt i närmaste affären. Den var hård och inte särskilt god. Vi fortsatte med färdigförpackade fetaostar som var okej.
Vad ska man tänka på när man köper feta? Några grekiska märken som är goda? Eller ska de heta något speciellt? Jag hoppas hitta bra livsmedelsaffärer eller marknader i Chora på Naxos. Aina |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Äta feta på Naxos?
Jag brukar be att få provsmaka om det finns manuell chark. Fage som nu bytt namn tycker jag är god både här hemma och i Grekland. Den är krämig och inte så hård. Finns flera som liknar den men just nu minns jag inte namnen.
På Folegandros finns den godaste tänkbara mjuka feta som bara den kan få mig att åka dit. Det är en ö som verkligen inte förstört den grekiska husmanskosten. Eva |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Äta feta på Naxos?
Gå i ostebutikken og be om FETA MALAKÍ. Da får du myk, deilig feta. Og så Eva L sier, det er helt ok å be om en liten smaksprøve.
I følge en gresk gourmet-venninne kan de ferdigpakkede ostene ikke sammelignes med den deilige fetaen du kjøper i løs vekt |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Äta feta på Naxos?
Citat:
Eva |
#5
|
|||
|
|||
Sv: Äta feta på Naxos?
Citat:
Får kanskje presisere til dere andre som ikke kjenner til uttrykket at malakí ikke er et merkenavn, men et ord som betyr myk. |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Äta feta på Naxos?
Bra du förtydligar för jag trodde faktiskt det var namnet på en ost. Jag är ju ganska eller väldigt dålig på grekiska. Finns det en ost med ett liknande namn för jag tycker mig känna igen det eller så är det bara så att dottern sagt att vi vill ha mjuk feta. Jag vet att många gillar lite hårdare och torra feta men det faller inte mig i smaken. Vill inte heller att den ska vara för salt.
Eva |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Äta feta på Naxos?
Malakí ska jag komma ihåg!
Aina |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Äta feta på Naxos?
Citat:
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: Äta feta på Naxos?
Ostsorter i grekland:
Feta som dem flesta vet är en smulig välsaltad, mjuk ost,som är vit till färgen och som framställs av get-eller fårmjölk.Fetaosten används i pajer liksom även sallader,men serveras också separat till måltider. Kasseri: Är krämfärgad och har en mild smak. Den liknar cheddar osten i konsistensen och äts vanligen separat tillsammans med grovt lant bröd. Mizithra: Är en osaltad mjukost som tillverkas av råmjölk från får.Den serveras både som separat måltids ost och som ingrediens i söta och aromatiska rätter. Kefalotiri: Är en hård och välsaltad ost ,som närmast liknar parmesanosten. Den används huvudsakligen som riven ost och serveras till spaghettirätter. Graviera:Liksom greveosten serveras den till måltider eller används till att rivas och serveras till spaghetti och makaronrätter. Manouri: Är en osaltad,mjuk ost. Den äts separat till måltider eller används som ingrediens isöta och aromatiska rätter. Bra att veta om man är ute efter en ost sort eller bara testa de olika sorterna när man är på plats. |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Äta feta på Naxos?
.. och så har vi den vällagrade sifnosgetosten. Undrar just vad den heter?
Eva |
|
|