![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Hej
Ska till Loutraki och plocka oliver. Tar flyget 19/11 blir borta en vecka. Det ska bli en ny upplevelse. Mat, dryck ![]() Lönen blir en dunk på 15 liter som kommer att komma "hem" i januari ![]() Lolis |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Så härligt
![]() ![]() Riitta ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Plocka oliver?? Hur går det till?
jag har sett en film där man satte upp ett nät under olivträdet, och där trädet därefter skakades något så brutalt att alla oliverna trillade ner i nätet. Är det så det går till? Arne |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Men Arne då! Har du aldrig sett hur det går till? Då är det definitivt dags att ni tar en tur till Grekland när det är som bäst där! Skördandet av oliver pågår från november och 3-4 månader framåt på Kreta.
Gunilla |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Kanske någon kunde vara snäll och förklara hur detta går till
![]() ![]() Fick just mail från Karpathos att jag är välkommen nästa år och hjälpa till med plockningen ![]() ![]() Riitta ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Näten som ligger vid träden rullas ut, där samlas oliverna. Antingen används enbart käppar, jo jag har faktiskt sett gamla tanter i träden som slår ner oliverna på det sättet. Eller den moderna varianter med eldrivna skördeverktyg, en lång stång med pinnar längst ut i toppen, svårt att förklara märker jag, ungefär som en rund kratta där pinnarna snurrar runt och slår ner oliverna. Någon som blev lite klokare? Jobbigt för rygg, axlar och armar, absolut inget för mej.
Gunilla som älskar att promenera i lundarna när oliverna skördas |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Tack för förklaringen
![]() ![]() Riitta ![]() |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Eller så kan man göra som jag och gubben gjorde i förrgår, plocka för hand, men det var bara från 1 olivträd.
Små svarta som jag älskar och brukar finnas mycket på Kreta, vet ni vilka jag menar. Idag kom svärmor med en hel plastpåse full av gröna oliver som hon plockat åt oss, det blir till att rensa oliver ikväll. Gott att ta till tsiporou i vinter ![]() Monica |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Jag har ofta mig frågan ställt hur i fridens namn man kan handla en enkilosburk inlagda oliver med pimentofyllning och allt för i runda tal 15 Sek
på Coop här hemma. Någon har odlat och skördat, samt därtill forslat råoliverna till uppköparen. Sedan har förädling vidtagits. Oliverna har tvättats, urkärnats samt fyllts med pimento. Inlagts i lag , fyllts på glasburk, försetts med etikett samt transporterats fyrahundra mil. Frågan blir då; Vad erhåller odlaren per kilo för sin produkt? 50 öre?? Bild på vidunderlig skördare från peleponessos bifogas http://www.kalimera.nu/forums/pictur...pictureid=2244 Arne |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Hej
Jag ska foton och berätta när jag kommer hem. Bara det inte blir för mycket tsipouro ![]() Lolis |
#11
|
||||
|
||||
![]()
De svarta stora oliverna plockas för hand, här är våra stora Kalamata oliver plockade nu i oktober
![]() De mindre oliverna för olja plockar vi ned med en lång olivkratta, med krattan skakas trädet så att oliverna ramlar ned. Mycket arbete men oj så gott med egna oliver och olja ![]() På den här bilden från förra julen har vi precis börjat med plockningen av oljeoliverna, stora dukar läggs runt om, man sågar av de högsta grenarna ![]() och sen skakar man med krattan. Vår grekiska vän på bilden, Lycka till med plockningen ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Tack Anneli. Dom stora oliverna såg ju jättegoda ut
![]() ![]() Riitta ![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Ja, Riitta du kan ju alltid sitta nere på duken och rensa bort kvistar och blad
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Det låter ju som en bra syssla
![]() Riitta ![]() |
![]() |
|
|