![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Hej på er.
Oljan står framme på bordet och detta i kylskåpet. ![]() |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Alfa! Min favoritöl!!!
|
|
#3
|
|||
|
|||
|
Hos mig finns det alltid olivolja som kånkats hem i petflaskor från Grekland, timjanhonung, oliver och bergste. Jag skulle gärna ha svärfars ekologiska vin hemma lite oftare, men det brukar ha en strykande åtgång dessvärre
. När Herr Grek är hemma i Sverige fylls det på med manouri, feta och svärmors xortopita.När vi bor i Grekland är kylen i princip tom med undantag av några flaskor lokalt vitt vin och färsk frukt. Vi käkar all vår mat på restaurangen .
|
|
#4
|
|||
|
|||
|
Just nu har jag fetaost,Halloumi,oliver,gigantes,dolmar,havssalt och olivolja.
Och så ouzo förstås! ![]() Anki |
|
#5
|
||||
|
||||
|
Ouzo verkar vara det vanligaste man har
![]() ![]() Riitta
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Grekisk honung, får och getost, salt, olika gröna kryddor, oliver och olivolja finns alltid hos mig. En del har jag släpat med hem och annat är inhandlat här i Sverige men importerat från Grekland.
Eva |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Grekisk honung, grekiskt vin, ouzo, olivolja, kryddor från Grekland brukar jag ha året runt men feta eller halloumi köper jag färska vid behov.
Enigma |
|
#8
|
||||
|
||||
|
Glömde mina kryddor från Kalymnos, timjan och oregano, samt lagerblad från Karpathos
![]() Riitta
|
|
#9
|
||||
|
||||
|
Igår kväll hade vi flera grekiska delikatesser hemma.
Idag endast några flaskor med Olivolja - ouzo - tsiporo, en burk timjanhonung. Retsina, en bit féta och oliver finns alltid hemma ... ifall man får oväntat besök
|
|
#10
|
||||
|
||||
Nu blev jag sugen på Dolmadakia!Hos mig köpes alltid Kalamataoliver och läggs sedan in i olivolja med vitlök, enligt min grekiska svägerskas recept. Spanokotiripita brukar jag göra ett par gånger i månaden och förvara i kylen ett par dagar, det är så jätte gott och tar slut innan man hinner blinka. För att inte glömma Ouzon ![]() Hälsar Marielouise |
|
#11
|
||||
|
||||
|
Så här brukar vårt kylskåp i Grekland också se ut, men vad mycket vatten du har i ditt!
|
|
#12
|
||||
|
||||
|
Hos oss saknas sällan ouzo, retsina, feta, olivolja och svarta oliver. Oliverna dock av varierande ursprung, och retsinan har vi inte riktigt alltid på vintern.
Ha, ha...... den här tråden väcker dock ett litet minne hos mig, som har att göra med att ha grekiska matvaror hemma. För en del år sedan besökte vi Rethymnon och blev förtjusta i en olivolja som vi åt där. Gissa om övriga resenärer i planet hem tittade lite konstigt på oss när vi, bland alla övrigas släpande på vin o sprit från taxfree (vilket vi förvisso också brukar nyttja), kommer kånkande i planet med en stor plåtdunk med olivolja!!!!! "Tänk vilka tokstollar som smugglar olivolja!" ![]() Dylika tilltag har ju numera blivit svårare med rådande vätske-restriktioner i säkerhetskontrollen. Svårt att få det att passera som handsprit är det ju också. Mats
|
|
#13
|
|||
|
|||
|
Till frukost äter jag oftast tomater med ett stycke av Dodonis gravt beroendeframkallande feta. Ibland med oliver, ibland utan. Självklart är oliverna också grekiska. Smöret har jag kastat ut, olivolja funkar till det mesta. Den ska vara av det kärvare slaget, inget inställsamt italienskt blask. Några burkar med vinbladsdolmar finns också på lut. Där är det bara Onassis som duger att äta. När andan faller på gör jag egna dolmar av de konserverade blad jag har i kylen. Yoghurt finns också på lut till tzatziki och för dessert med honung och valnötter. Ouzo, som jag är verkligt svag för, smakar inte alls lika bra här hemma som i Grekland. Särskilt inte den som finns på systemet.
|
|
#14
|
||||
|
||||
|
Jag bara måste få vara med och svara på det här! Jag förstår att det här med grekisk mat är något annat för oss turister än för t.ex Kikh som bor på Kreta. Men jag gör vad jag kan för att stöda Grekland under denna ekonomiska kris. Fastän när det är frågan om jordbruksprodukter får de väl EU-stöd till det också.
Jag köper aldrig annat än grekisk olivolja, grekisk youghurt betyder i Finland den svenska "grekiska" yoghurten som säljs i plastbyttor. I lite bättre butiker kan man dock hitta grekiska "Total". Oliver, jo, bara grekiska köper jag. Fetaost, har just hittat min grekiska favorit! ![]() Och Ouzo har vi ganska ofta hemma, finns bara ett märke att köpa här "Tsantali", ganska dåligt sortiment av grekiska viner också, men köper "Rapsani" ibland. Retsina köper jag sällan. Och Metaxa dricker jag bara i Grekland.
|
|
#15
|
||||
|
||||
|
Rakí, kalamataoliver, fetaost, färska örter (fast mest i köksfönstret) såsom oregano, basilika, persilja och timjan är ett måste. Sen kan man improvisera hejvilt
Zuccini och aubergine är också råvaror som ofta finns hemma! Lammdelar med ben är alltid närvarande i frysen, eller färsk lammstek när det är bra pris! Mitt kryddskåp klarar sig icke utan hela kanelstänger, kryddpeppar och havssalt!Mums, tur att köttet på grillen strax är klart
|
|
#16
|
||||
|
||||
|
Jag tror att det har sakta men säkert blivit mer och mer Grekiskt hos dom som åker ofta till Grekland
![]() ![]() Riitta
|
|
#17
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eva |
|
#18
|
||||
|
||||
|
Olivolja från Georgiopoulis som jag är snål med. Raki i petflaska som vi fick på tavernan i Mirtos, snål vet jag inte men den varar läääänge
!Annars är det väl det vanliga oliver, feta och rödlök men det har inhandlats här hemma förståss! ![]() /Kerstin |
|
#19
|
||||
|
||||
|
Jag tänte inte att det måste vara inhanlad i Grekland
Som du säger Eva, så kan man ju få tag på det mesta här i Sverige Fast mina kryddor handlar jag på Kalymnos Om drygt 2 veckor blir det inhandling från min kryddtant där![]() Riitta
|
|
#20
|
||||
|
||||
|
Kryddorna, honungen och de handgjorda olivtvålarna köper jag också i Grekland.
Eva |
![]() |
|
|