![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Väntar på att min kärlek ska besöka mig här i Sverige
![]() ![]() Några VÄLDIGT enkla bra tips på recept som får en matglad grek att bli imponerad utan att vara Martha Stewart? Mat, bak, efterrätter ... vad som helst. ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Oj.. det är nog inte så lätt att försöka imponera på en grek vad det gäller matlagning. Det bästa är nog att du lagar till nånting som du vet att du kan helt enkelt. Kommer han till dig av kärlek spelar nog inte maten så stor roll..
![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Ta något riktigt svenskt är mitt förslag.
![]() Lissi |
#4
|
||||
|
||||
![]()
ikke så svensk som surstrømning ...
![]() ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Inte sill och potatis med gräddfil och gräslök heller..
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Hemlagade Köttbullar och kyckling brukar jag bjuda greker på. Ungsbakad lax med grönsaker ex zuuchini, lök, morötter och tomater är nog också gångbart. Fjällröding, Västerbottensost och svensk getost är nog läckerheter som han kan gilla.
Vill du laga grekiskt föreslår jag stifado tillagad av kalvkött, ekologiska krossade tomater, rött vin, massor av lök, kanel och andra goda kryddor. Skiva gul lök och ta hela scharlottenlökar, tärna eller skiva en morot och en bit rotselleri. Bryn köttet och grönsakerna och slå över krossade tomater och vin. Jag brukar oftast förstärka tomaterna med färska och krydda den såsen innan jag blandar med köttet. Svartpeppar, vitpeppar paprikapulver, kanel, kanelstång, basilika och salt gärna lite herbamare örsalt och lagerblad blir gott. Jag blandar också en msk senap i grytan samt stänker soya över köttet. Grytor är goda även dagen efter och är svåra att misslyckas med. Vill du kan en vitlöksklyfta också få slinka med. Eva |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Varför inte? Det skulle jag bjuda på
![]() ![]() ![]() Lycka till i köket! Malin |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Tack alla söta!
![]() ![]() |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Du säger ju inget om du vill att maten ska vara svensk eller grekisk. Men själv hade jag satsat på nordiska smaker.
Vill du göra det enkelt men underbart, laga en härlig renskavsgryta med kantareller. Servera med puré av mandelpotatis eller bara pressad mandelpotatis. Jag skulle gjort så här: Bryn renskavet på hög värme, salta och peppra. Hacka och bryn lök och lite vitlök tillsammans med kantarellerna. Blanda samman, häll på grädde efter smak, krydda med lite timjan om du gillar det, en klick messmör i är gott eller en skvätt vitt vin eller portvin. Servera med potatisen och färska eller rårörda lingon. En knäckig äppelpaj med vaniljsås är ju riktigt gott efter.... ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Smaka av efter ett tag och tillsätt salt och mer kryddor om det behövs. Du kan ta basilka på slutet av koktiden som kanske är en timme beroende på köttets kvalité och grytbitarnas storlek. Kan behövas mer greker vill ha mört kött. I Vår Kokbok finns många bra recept som är tydliga och där finns koktiderna alltid angivna. Strö över grovhackad färsk persilja vid serveringen. Gott till är ris, potatis eller kanske hasselbackpotatis. Lycka till oavsett vad du lagar. Jag ska leta fram ett gott och lättlagat äppelkakerecept med nötter till i kväll som alltid brukar göra succé. Min lammfärspaj som finns på Kalimera under recept brukar också vara populär. Den kan du laga med vanlig nötfärs det blir också bra. Eva |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Lax på saltbädd i ugn. Finns inget enklare. Häll ett lager grovsalt i botten av en ungsfast form. Ovanpå lägger du en laxbit med skinnsidan nedåt. En liten näve krossad rosépeppar på toppen (inget salt). Ugnsbaka i 200-225 grader i 20 minuter.
Servera med kokt potatis och en smarrig sås på Crème fraîche eller gräddfil med smarriga färska örtkryddor, röd fiskrom lite senap och majonnäs. En riktigt god äppelpaj till efterrätt. |
![]() |
|
|