![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Det är ju inte så viktigt vad det heter bara det är gott. Jag läste en blogg som fick mig att minnas en jättegod grönsaksrätt ( "Aktuellt i Grekland", svenska bosatt i Naousa, mycket läsvärd)- och eftersom jag hade nästan alla ingredienserna hemma blir det det vi ska äta om en stund.
Så här: Häll en bottenskyla olja i en långpanna eller form- Skiva potatis över hela bottnen. Skiva äggplanta på samma vis. Nästa lager med paprikabitar och squash. Sen olika sorters lök, om du har , och några hackade vitlöksklyftor. Krossa tomater eller använd burkdito och häll över. Massor av persilja sen . Till slut salt och peppar och mer olivolja. En kopp vatten sist och bums in i ugnen, först tjugo minuter i 250 grader, sen en timma i 200 grader. Man kan röra om nån gång mot slutet och kolla att det inte kokar torrt. Du som har köksträdgård har kanske annat som passar att blanda i också. Till min belåtenhet finns det färdighackade djupfrysta blandningar att köpa, så då blir det enkelt. Man äter detta med fördel avsvalnat så det går att göra långt i förväg. En bit feta till, kanske? Jag steker några kycklingbitar, annars kan det duga med lite gott bröd att suga upp såsen med. Slurp! ![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Det låter jättegott! Och enkelt dessutom. Ska jag absolut prova att göra någon dag framöver.
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Oj vad gott det låter! Nya recept tas alltid tacksamt emot! Tack!
Jenny ![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Ja det låter verkligen gott och enkelt! Perfekt att laga briam i ugn, det har jag aldrig tänkt på
![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Det roliga i kråksången är att jag just stoppat in en Briam i ugnen, går sedan till datan för att läsa lite på Kalimera och ser då vad du skrivit.
Just nu doftar det gott från ugnen, kanske lite mycket vitlök men det är ju nyttigt så struntsamma. Detta är morgondagens mat lika gott kallt som varmt. Mums filibaba ![]() Monica |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag brukar också göra briam med grönsaker lite då och då
![]() ![]() Riitta ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Nu vet jag vad jag ska bjuda på imorgonkväll när min dotter (som nästan är lika Greklandstokig som jag) kommer hem, innan vi tidigt på fredag åker vidare upp till Stockholm till yngsta dottern. Kan ju inte bli bättre att starta en helg uppe i huvudstaden med en grekisk rätt i magen.
![]() ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Briam är en av mina absoluta greklandsfavoriträtter och ofta lagar jag den efter ett gammalt grekiskt recept som jag modifierat en del vad gäller mängden olja. På hösten när det finns nyskördade ekologiska grönsaker på bondens marknad blir briamen som bäst men naturligtvis fungerar det även med de importerade som vi har i grönsaksdiskarna nu. Att toppa med får eller getost som Monica skriver blir underbart gott.
Eva |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Veldig godt for en vegetarianer som meg. Jeg spiser det ofte i Grekland og lager det også ganske ofte her hjemme. Mmmmmmmm, mums, men det smaker jo aller best på Kalymnos!!
|
#10
|
||||
|
||||
![]()
och jättegott blir det med en bit fetaost till, gärna med lite olivolja och oregano på!
![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Monica P;
Har precis satt in "din" Briam i ugnen. Återkommer senare med betyg ![]() Fick en släng cykladisk längtan, årets favorit blev briamen på tavernan på Roukounas beach på Anafi med dess förtjusande servitris. (denna taverna är nog min favorit ever i grekland). Även saganaki ska testas. Någon som vet en bra ost man kan få tag på här hemma som man kan göra en schysst saganaki på?? |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Jag testade Fontanas Saganaki för ett par dar sen. Riktigt god. Vände i hett vatten, doppade i mjöl och stekte i rikligt med medelhet olivolja och så en massa citronsaft över. Fanns i min helt vanliga konsumbutik (eller coop ska man kanske säga) bland haloumi och feta.
![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Gott, då borde det finnas här i min hemstad oxå. Dax att leta...
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Jeeesus Monica P, den var himmelsk...
![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Roligt att du tyckte det!
|
#16
|
||||
|
||||
![]()
Nu har jag också gjort Briam enligt denna metod. jag kände inte till den maträtten förrän jag köpte Alexandra Pascaladious kokbok. Där blir den mera typ ungsrostade grönsaker (och blir gott
![]() ![]() /Anne ![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Min man vill ha den nästan bränd på ytan. Man gör som man behagar. Ordet Briam låter inte grekiskt, jag vet inte om det kan vara turkiskt kanske. Eller italienskt? Nån som vet?
|
#18
|
||||
|
||||
![]()
Måste bara skriva här att jag för en vecka sen på lördagskvällen gjorde Briam här på landet i vår vedeldade ugn. Satt Briam i ugnen som var ca 150-grader och sen var det bastubad för hela familjen (vi håller på länge
![]() ![]() / Anne ![]() |
![]() |
|
|