![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Tack så mycket, men det är inget av ovanstående jag letar efter. "Lamm i röd sås" finns i flera av mina grekiska kokböcker.
Den rätt jag talar om består enbart av kokta lamm"bitar" i en klar sky. Alltså inga tomater, potatis eller andra ingredienser. På Drosia i Platanias serverar man den som "Sfakian lamb", men jag åt det i Milia nu senast då det bara betecknades som "lamm" och man förklarade att det var kokt i vin och olivolja. Jag får höra med några kretensiska vänner, men tack ska ni ha, era rätter hamnar säkert på bordet någon gång framåt september-oktober de med. :-) |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Är det klar sky så är det ganska troligt vitt vin, lite olivolja och pressad citron för syrans skull. Vad var rätten kryddad med?
Jag skulle steka köttet som Admirala skriver i stora bitar med grova bitar lök. Krydda med kryddor du vill ha och hälla på vitt vin och pressad citron. Du kan låta hela citronklyftor koka med och ta upp före serveringen. Eventuellt kan andra grönsaker som zucchini och morötter koka med för att sen silas bort vid serveringen om du vill. Eva |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Potetene og urtene kan du selvsagt sløyfe! Som Eva L skriver, tilsett gjerne sitron, det er også vanlig i krasato. Jeg pleier imidlertid ikke gjøre det, for jeg bruker tørr hvitvin og synes dermed det blir syrlig nok. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Kan det vara
1kg lammbog 11/4 dl smör/margarin 2 citroner 2,5 dl olja 2,5 dl vittvin Skär köttet i mindrebitar och bryn dem i smöret....salta o peppra. Lägg över det i en kastrull och häll saften av citronerna över köttet...lägg på locket och låt det stå någon minut. Häll sedan över oljan och vinet...låt koka på svag värme. koktid:ca 60min Om du vill så kan du krydda med vitlök och rosmarin. |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Håller helt med Admirala att det finns nog inget exakt recept utan varierar från kök till kök. Hur smaken blir beror på råvaran och kryddorna. Själv är jag ganska snål med oljan när jag lagar de här rätterna och steker oftast köttet i en blandning av äkta smör och olivolja sen räcker det med fett för min del.
Vill man ha mer olja är det bara att blanda med vinet som Agda skriver. Eva |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Krasato betyder väl fritt översatt till svenska "vingryta"....att något är kokat i vin...det kan vara bläckfisk,kyckling,lamm,fläskkött,kalv.....
Mitt recept...fått av grekiska familjen....hette kort och gott... "arnáki katsarólas"...säkert ett familjerecept ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Just vingrytor tycker jag är bland det godaste som står på bordet i Grekland.
På Paros i Parikia åt jag en gång den godaste tänkbara kyckling kokt i vitt vin serverad med varma citronmarinerade kikärter. En riktig festmåltid på ett mycket enkelt ställe. Eva |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Agda!
Nu är det spännande,på spisen småkokar lamm enl ditt recept men med ett tillägg,har lagt ner potatis i bitar nu sista 30 min. Till detta eller före vi får se sallad med fetaost,en skål med tzatziki och en med kalamatesoliver.Vad mer kan vi begära.Solen skiner,haft ~23 varmgrader och lite vind.Säger som Arne livet leker.Ska vi kanske dela på ett krus vitt nja det blir nog rosé eller öl eller rött.Mmmm, det blir öl. Monica ![]() |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Ja, det skall bli spännande och höra om den föll i smaken
![]() Smaklig måltid! |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Agda!
Det var som om vi satt på ngn liten bytaverna,hur gott som helst.Detta kommer att bli en ny favorit här hemma precis som Katitzis fisksoppa. Oj vad vi njöt min man tackar för receptet. Monica ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Åh, tack så väldigt mycket! Det måste naturligtvis vara detta recept (Agdas). En kvist rosmarin och kanske en persiljestjälk får nog trilla ner i grytan också.
De gånger jag ätit det har det varit ganska fet sky, antar att det är fettet från själva lammet som kokat ur och inte så mycket olivolja, och så har köttet varit så mört att det i princip stannat kvar på tallriken när man lyft i benet. I Milía serverades det med ett minst sagt rustikt mörkt bröd att suga upp de ljuvliga safterna med, så kommer jag nog äta det här hemma när mina två utlovade lamm anlänt framåt höstkanten. ![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Henric G
Jag hade i en kvist färsk rosmarin + en krossad vitlöksklyfta(ganska stor). Tämligen så fet sky men ack så gott.Köttet blev precis som du beskriver,fick nog koka ~90 min och som sagt potatis i de sista 30 min. Längtar till nästa gång och då ska goda vänner få var med och njuta. Monica ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Vad roligt att ni tyckte om den!
Här hemma brukar jag frityrsteka(stekt i rikligt med olja) små färskpotatis så de får en gyllenebrun yta som jag sedan lägger ner i grytan...kokar då ca 10 min till. I Grekland serverade familjen frityrstekt klyftpotatis till. Ett lantbröd att suga upp såsen med är perfekt. |
#14
|
||||
|
||||
![]()
HenricG jag tror att du är ute efter en enkel men supergod rätt som heter "sfakiano "åtminstone på Kreta.
Man ser den inte på så många turistmenyer. Sfakian Lamb som du nämner tyder på att det är samma rätt eller liknande som serveras ute i Platanias. Vintertid hittar man den nästan på alla tavernor särskilt på lördagr och söndagar. Den tillagas oftast av lamm men också av kanin och serveras ofta med pilaffiris och yoghurt. Du hittar säkert recept på nätet, annars har jag kanske ett i mina gömmor. Kött, salt(ganska mycket), peppar och vitt vin lars Kriti stin kardia mou |
![]() |
|
|