Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kreta

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-10-29, 22:50
larss avatar
lars lars är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 881
Standard Höst, vinter eller vår

Har det hänt nåt sen sist? Jo ganska mycket så jag tar det från början.
Har någon varit i byn Glossa? I måndags var vädret ganska dåligt med regn och dessutom ganska blåsigt. Vi laddade bilen och tog en tur västerut och sen vände vi söderut. Funderade på att köra ned till Paleochora men det kändes inte särskilt inspirerande i rådande väder. Nej vi bestämde oss för småbyar istället och hittade vägen till Glossa, där vi förvisso varit tidigare, men vägen såg kul ut.
Vi kommer in i byn och efter några svänger vad ser vi om inte där på vänster sida om vägen en kazani.
Kazani? Platsen där man gör raki/tsikoudia med ibland gamla lite mindre och ibland nya ganska stora hembränningsapparater alltid gjorda i koppar. I Glossa är det den senare modellen. Vi stannar bilen, tar med kamera och hälsar på ”rakibrännaren” en ung grabb vid namn Manolis och frågor om det är ok om vi tar lite foton. Oriste, känn er välkomna och samtidigt kommer som alltid frågan varifrån vi kommer. Vi presenterar oss och dörren har öppnats. Han förklarar hur det hela fungerar (nåja det visste vi kanske innan) och den här maskinen är stort sett helt mekanisk. Att tömma den tar bara nån minut och likaså att fylla på ny strafylo (det som blivit kvar av skal etc från vinskörden och förvarats i tunnor under tiden för att jäsa) För att göra rakin riktigt bra tillsätter man också lite vin. Manolis berättar vidare att de har licens för att göra raki och att håller på i ca 25-35 dagar från tidigt på morgonen till sent på kvällen.
Efter en halvtimme dyker hans bror Dimitris upp och även han hälsar oss välkomna och undrar hur vi hittat hit till hans by Glossa. Vi förklarar och sen är det dags att provsmaka rakin. Mycket god (kvalitén kan ju variera väldigt mycket)!
Det blir så klart ganska ensamt att hålla på så länge och det märks att båda bröderna tycker att vårt uppdykande är ganska trevligt och då blir det så klart parea.
En riktigt rakiparea i består av rökt fisk som värms på grill, rensas åtminstone nästan och tomater, bröd och så klart raki i de små sfinakia (de särskilda glasen ägnade till att dricka raki ur).
Att fisken fortfarande har kvar de mesta benen tycks inte beröra vare sig Manolis eller Dimitris.
Hygienen håller grabbarna hårt på. Det syns på hela stället, som är inrett med rostfria bänkar, kylskåp, bord och stolar och naturligtvis med tak. Golvet är rensopat och runt apparaten är det nästan kliniskt rent.

Mitt under måltiden kommer Jannis, en farbror på 87 vårar, och förenar sig med oss andra runt bordet. Först vill han inte ha nån mat men efter glas raki så mjuknar snabbt motståndet.
Vi får berätta om Sverige, som de flesta kretensare är intresserade av.
Jannis berättar att han varit med i två krig bl a var han som ung pojke med nere vid Maleme där tyskarna genomförde en av sina luftlandsättningar. Han säger att nu har grekerna fått ett nytt krig mot tyskarna, det ekonomiska. Många framför allt äldre men även yngre vi talat med härnere är nu rädda för att tyskarna skall ta över helt och hållet p.g.a. den ekonomiska krisen.
Tiden rinner snabbt iväg och det är dags för uppbrott men innan dess hinner vi träffa grabbarnas pappa som är väldigt stolt över sina söner. Dimitris beklagar att vi kommit en dag för tidigt, vi skulle kommit nästkommande dag då har nämligen namnsdag och då blir det stor fest. Vi är fullt nöjda med det vi varit med om.
Precis när vi skall stiga in i bilen ropar Manolis att vi skall komma tillbaka snart igen så han får lite sällskap. Åter igen, det är så enkelt att få nya vänner på Kreta.

Höst, vinter eller vår, ja det börjar bli knepigt att avgöra just nu. Kreta grönskar efter regnet. Idag körde vi förbi en kulle som lyste rosa av små fina cyklamen, krokus blommar här och där. Samtidigt har olivskörden börjat och lönnar, kastanjeträd m fl har fått fina höstfärger. Havet är fortfarande varmt och badbart men grekerna klär sig om det vore full vinter. Det friska nya gräset har kommit upp och växer så det knakar, under olivträden grönskar det och snart kommer gula blommor att försköna lundarna.
Kastanjerna skördas och firas med fester(återkommer till det). När vi idag körde genom Elos hittade vi en liten skylt som visade vägen till ett kastanjeföretag (?) Vi kör ned på krokig och smal grusväg och finner en nybyggd lokal och det står en Volvo C30 utanför och det gör oss nyfikna. Dörren står halvöppen så vi kikar in, en man kommer emot oss och vi presenterar oss och att vi blev lite nyfikna när vi såg skylten. Alla maskiner är rostfria och företaget är 3 gammalt. Aristides (tror jag han hette) berättar hur hela proceduren går till på mycket bra engelska. Kastanjerna ligger för i vatten i 48 timmar (som gör att tanninerna i kastanjen förstärks), sorteras därefter i storlek samtidigt som eventuellt medföljande stenar sorteras bort, passerar därefter ett varmt vattenbad för att ta död på eventuella insekter, till sist kontrolleras kastanjerna med mänskliga ögon och packeteras.
Enligt A finns det bara en liknande anläggning i hela Grekland. Han brinner verkligen för sitt företag och skall senare på eftermiddagen deltaga och hålla ett anförande i Strovlès, där man firar kastanjen just idag, men inte alls som igår i Prasès (återkommer till det).
Vi tackar för lektionen om kastanjer och han tackar för visat intresse och vill att vi återkommer nästa år. Naturligtvis fick vi med oss ett ”lass” kastanjer, som färdkost.
Kastanjer är nyttiga p g a de innehåller tanniner som förebygger förkalkning i artärer och kan därvid förebygga hjärtinfarkt men även hjälpa till vid läkande av sår.
Tänk så mycket man får veta och vara med om bara man är lite nyfiken och uppmärksam.
lars
Kriti stin kardia mou
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-10-29, 23:20
bocina bocina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sollentuna / Plakias
Inlägg: 212
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Härligt att så här bli påmind om när vi gjorde en liknande biltur uppe bland bergen på Kreta i oktober 1995. Då hamnade vi hos en lokal Raki-kokare där vi bjöds att slå oss ner med familjen. Hela anläggningen stod dock utomhus. Vi blev bjudna av morfar/farfar på granatäpplen och saltgurka samt förståss Raki direkt från "kranen". Smakade ljuvligt (ja Arne den kan faktiskt göra det ).

Inne i den stora tavernan som familjen drev satt ett stort gäng tyskar på Jeepsafari (ni har säkert sätt dem ibland, långa karavaner med 20-25 Suzuki-jeepar). När de skulle åka så hade man dukat upp massor med ½-litersflaskor med Raki till försäljning och tyskarna köpte trots skaplig prissättning. När vi sen skulle åka så behövde vi inte betala mer än hälften

En annan dag hamnade vi på ett litet Kafenion långt upp i bergen där det stod tunnor fyllda med kastanjer och vatten upp till brädden. Vi beställde Frapé, och den gamla damen som inte kunde annat än grekiska (och vår grekiska var mycket begränsad) bjöd på färska "råa" kastanjer (inte fullt så oävet som man skulle kunna tro) och försökte förklara för oss hur man bereder dem. Pga språkförbistringarna blev vi inte fullt lika upplysta som Lars, men det var ändå mycket intressant, och man blir så glad över hur de anstränger sig att förklara och visa.
Tyvärr har vi inte haft möjlighet att uppleva det igen, men när vi blir passionärer och inte har så många (om ens några) "måsten" kvar i Sverige - då.......

BoCina
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-10-30, 07:08
larss avatar
lars lars är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 881
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

"Tyvärr har vi inte haft möjlighet att uppleva det igen, men när vi blir passionärer och inte har så många (om ens några) "måsten" kvar i Sverige - då......."

BoCina av er text att döma så är ni ju redan passionärer, passionen har redan bitit sig fast i er.
lars
Kriti stin kardia mou
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-10-30, 07:48
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Vilken fin utflykt!
Kastanjer brukar vi få från en vän som har rötterna i Trikala och åker dit när han kan. En sort är för rostning, en annan ska man koka , har jag lärt mig. Gott är det i båda fallen.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-10-30, 08:01
larss avatar
lars lars är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 881
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Det viktiga enl A var att de blir gula. De är de bästa och nyttigaste-
Vintertid idag, vem hade en tanke på det här, inte vi i alla fulla fall.
Vädret är fortsatt ostadigt så vi gör nog en biltur upp i bergen för en god lunch på en taverna med traditionell meny.
Där brukar det alltid hända nåt kul
lars
Kriti stin kardia mou
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-10-30, 08:01
xenoss avatar
xenos xenos är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sollentuna - Grekland...?
Inlägg: 1 759
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Eftersom jag själv inte blixtrar till, längre: Tack bägge för "återvändandet" till Kreta.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-10-30, 11:04
bocina bocina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Sollentuna / Plakias
Inlägg: 212
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Citat:
Ursprungligen postat av lars Visa inlägg
BoCina av er text att döma så är ni ju redan passionärer, passionen har redan bitit sig fast i er.
lars
Kriti stin kardia mou
Tja, visst är vi passionerat förälskade i Kreta - vi har till och med ett hus ihop

Fast jag syftade nog mer på Yannas fina omskrivning av att bli pensionär. Då kan vi utan begränsningar, i form av alltför få semesterdagar, tillbringa mer tid på Kreta och göra nya upptäcktsfärder. Då kan vi återigen börja leva efter vår devis "den som åkt vilse har ofta mer att berätta"

BoCina
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-10-30, 14:10
mouche mouche är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: maj 2011
Inlägg: 730
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Citat:
Ursprungligen postat av Monica P Visa inlägg
Vilken fin utflykt!
Kastanjer brukar vi få från en vän som har rötterna i Trikala och åker dit när han kan. En sort är för rostning, en annan ska man koka , har jag lärt mig. Gott är det i båda fallen.
Jeg trodde at kastanjer enten kunne ristes eller kokes for å lage pure og at det er en og samme type?
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-10-30, 16:52
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Angående kastanjer: Jag har ätit både rostade och kokta. Man skär ett kryss i skalet och kokar, inte jättelänge, och äter dem precis som rostade,
Svara med citat
  #10  
Gammal 2011-11-10, 10:48
lugnagatan lugnagatan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2010
Ort: Kreta
Inlägg: 539
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Byn Voukouli, på västra Kreta, ska ha tsikoudia- och kastanjfest i början av november, men jag har inte varit där. Många andra har säkert.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2011-11-10, 16:31
larss avatar
lars lars är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 881
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Höst, vinter eller vår? Nu kan man faktiskt lägga till eller snart jul.
Idag började man plocka fram juldekorationerna och på flera ställen i stan är de redan uppsatta.
Sol, varmt, vindstilla det är vädret för idag så inte är det mycket som liknar julstämning.
lars
Kriti stin kardia mou
Svara med citat
  #12  
Gammal 2011-11-11, 07:10
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Höst, vinter eller vår

Nej, ingen nordisk julstämning direkt...med alltmer gröna berg, små lysande blommor överallt, ljummet i luften. Det ska visst bli kallare nu, och blir det sen 1/2 cm blir det full uppståndelse på TV-reportagen.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT