#1
|
||||
|
||||
Rattmuff på.
Molnen har lättad lite över bergen och man kan tydligt se vad som hänt under de senaste dagarna.
Ta Lefka Ori lever nu upp till sitt namn De Vita Bergen. Snön har kommit och inte bara på topparna utan som det ser ut ganska långt ned och rätt mycket. Eftersom det regnat kraftigt så lugnar vi oss åtminstone en dag före vi ger oss upp på vägarna i bergen.Vägskraporna får göra sitt jobb med att få undan all sten och annan bråte som ligger på vägarna först. Nu är det rattmuff på och en rejäl tröja under jackan när man beger sig söderöver, dvs upp i bergen. Här nere i Chania är temperaturen rätt behaglig nu när vinden lagt sig. Hamrandet och spikandet, som legat nere några dagar, har börjat igen. Vi är tillbaka i normalt vardagsliv. Vinden har avtagit ytterligare och havet är betydligt lugnare idag. Det finns t o m en chans för solen att titta fram??? Det är marknadsdag och vi behöver inhandla lite färska grönsaker och lite frukt. Det är nog dags att smaka av de nya apelsinerna. Till middag hade jag idag tänkt tillaga kanin. Va, låter det inte gott? Har ni provat?? Nähä, kunde just tro det. Det är ungefär som med bläckfisk. Många gånger när vi suttit på en taverna med bläckfisk på våra tallrikar undrar turister hur vi kan äta det där sega köttet. Sega köttet? En bläckfisk rätt behandlad och rätt tillagad är inte seg eller trådig. Turisten får ett smakprov och hela ansiktet lyser av förvåning. Kalamari är ju bara en sort men det finns ju fler och många olika sätt att tillaga. Samma med kanin, den kan tillagas på många olika sätt, ja som exempelvis stifado men också helstekt etc, etc. Köttet är vitt, mört och smakar alldeles förträffligt. Whops, nu börjar jag låta som alla andra greker, de pratar bara mat, när dom inte pratar kris. T o m när de badar, så lyssna, jag kan garantera, att både männen och kvinnorna i sina möjliga och omöjliga badmössor pratar mat och recept. Du Janne, vore det inte en bra idé att ha en fototävling om grekiska badmössor nån gång framöver? lars Kriti stin kardia mou |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Rattmuff på.
Klart vi har ätit kanin. Det har väl alla vana greklandsresenärer som äter kött gjort. Den godaste har jag ätit på Paros och på Kreta i en liten bergsby.
Trevligt att följa er höstresa. Tack för alla fina bilder. Eva |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Rattmuff på.
Molnen skingrades och det blev riktigt behagligt väder i Chania. Temperaturen visade på 19-20 grader i solen och det får man väl vara nöjd med.
Nere i hamnen hade flera av barerna och tavernorna storstädning efter ovädret. Stängt p g a att storstädning pågår Stenläggningen höll på att renoveras men annars var det ganska lugnt. Träffande en del bekanta, som undrade hur vi hade det i vinterkylan. Vinterkyla, 20 grader i solen och fortfarande helt ok att ta ett dopp i havet? Ela´re file! Lugnet har återvänt Julskyltningen blir allt vanligare i skyltfönstren. Dekorationerna här nere är lite mer "stirriga" än i Sverige, De rör sig , de blinkar och de spelar t o m julsånger och de är i alla färgskiftningar man kan tänka sig Julskyltning Från balkongen ser vi nu på eftermiddagen att det kommit rejält med snö uppe i bergen så på fredag ger vi oss nog upp till de snöklädda höjderna. Nu har vi alla årstider på en gång; de nya gröna växterna och blommorna som skjuter upp över allt d v s våren, det blå havet att bada i och det gröna bätet med oliver d v s sommar, de fina höstfärgerna i lövträden och ljungen som blommar d v s hösten och sist snön som kommit på bergen d v s vintern. Orea! Ta Lefka Ori lars Kriti stin kardia mou |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Rattmuff på.
Har också ätit kanin. Helt OK. Underbara inlägg och bilder! Så roligt att få vara med om alla årstiderna på Kreta. Men får själva vänta tills sommaren innan det är dags igen!
Lena PG och Nisse |
|
|