![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Citat:
![]() Menar du sådana här? Citat:
|
|
#2
|
|||
|
|||
|
For ikke å snakke om grillede sardiner!
Så bra at du presenterer gresk mat, Janne! Særlig mezedes, som er den beste måten å spise på i Hellas. Jeg er sjelden ute med grekere som ikke setter sammen måltidet vårt av mange små retter, i stedet for én forrett og én hovedrett per person som er vanlig i hjemme i nord. Hva som er mezedes og hva som er ”hovedrett” har ganske flytende grenser, men her en noen ganske typiske retter som ofte bestilles som mezedes, ved første øyekast (jeg kan ta feil ) står de ikke på listen din:Bekri meze Bouyiourdi Domatokeftedes Imam bayildi Patatakroketes Domatosalata Marouli salata Patates tiganites En kommentar til. Du skriver at ”Menyerna finns i 999 fall av 1000 på engelska, och oftast även på grekiska” Men menyen finnes ofte bare på gresk om man reiser utenfor allfarvei (eksempelvis: mange steder på fastlandet), eller det finnes ikke meny i det hele tatt. “Trøsten” er at maten ofte er enda bedre om menyen ikke finnes på engelsk (for ikke å si norsk/svensk) Selv et av de beste spisestedene i Nafplio har ikke meny, kokken lager mat av det hun har funnet samme dag på marked, slakter, fiskehandler osv, og maten er bestandig helt perfekt!
|
|
#3
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Citat:
![]() Jo just det Janne! Det liknar det jag menar. Påminner om sardeller, men med en aning vinägersmak (vinäger, som jag normalt inte gillar särskilt mycket, men med de här små godingarna var det ok). Vad ska jag fråga efter för att få sådana på tallriken igen?????? Varje gång jag försökt har jag fått mera i stil med detta (se fatet längst upp till vänster): Och förvisso, som du skriver Kikh, till detta är ouzo ett måste. ![]() Ahh så trevligt det är att snacka grekisk mat! Om några dagar så ska jag resa med Alexandra Pascalidou till Grekland. Har beställt hennes bok på bokrea på nätet, och när den kommer ..... ja då drar vi!!!! Efter vad jag förstått så handlar den om mera än bara recept. Ska bli kul. Masse
|
|
#5
|
||||
|
||||
|
Citat:
Alexandra Pascalidous bok är underbar och inspirerande. Intressant att bara läsa och med fina bilder. Själv har jag nu i vinter ofta gjort Stifado (senast en stor gryta igår ).Håller med om att meze är härligt! Tack Kikh för receptet, det ska bli sånt nångång! Tack Janne för listan, hittade en del som jag inte smakat ännu. Bl.a Chorta som jag tycker är spännande eftersom man bara tar det ute från naturen. Här i Norden skulle vi också kunna använda oss mera av det som växer runt oss. Kanske man blir inspirerad och gör en egen version. ![]() / Anne |
|
#6
|
||||
|
||||
|
Citat:
När jag åt det du ser på bilden beställde jag in Gavros marinatos (något jag nästan alltid gör om det finns på menyn) och då kom denna rätt in. Gott var det i alla fall! Lite roligt är det att jag åt denna Gavros marinatos på Karpathos, närmare bestämt i Lefkos.
|
|
#7
|
||||
|
||||
|
Citat:
Om kocken inte orkar rensa fisk... Jag tror nog man kan tillaga Gavros Marinatos av mer an anjovisfileer.//Kikh |
|
#8
|
||||
|
||||
|
Citat:
Kan kanske bli en liten kul standardgrej att köra med ett tag. Varje tavernabesök i Grekland för mig och hustrun brukar innehålla standardorder på tzatsiki, en karaff vin, ett glas ouzo och en stor butelj vatten, oavsett vad vi ska äta. I fortsättningen skulle man kunna komplettera det med ett fat med lite Gavros marinatos. Förr eller senare borde det ju då dansa in det som jag söker. Och det är med all sannolik det som finns på fatet på din bild Janne. Det får bli några flera turer till Lefkos nästa gång vi är på Karpathos. ![]() Masse
|
|
#9
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eller sa fragar ni efter Anjovis Marinatos, som finns pa de flesta mezedopolio Jag fragade ett proffs och visade bilden och svaret ser ni ovan.Sa Masse, marinera hel anjovis sa har du din favoritmeze pa paskbordet nasta pask (efersom hel anjovis tar langre tid)! //Kikh |
|
#10
|
||||
|
||||
|
Jeg minner også om en spesialitet fra Lesvos i samme kategori, sardheles pastes. Sardiner fiskes om natten, saltes om morgenen og ligger i salt til utpå ettermiddagen, og renses og serveres så, helst med ouzo. De fås også konservert på boks, men det er de ferske som virkelig smelter på tungen. På Lesvos, som jo blir regnet for den store ouzo-øya, blir disse sardinene regnet som det ultimate tilbehør til ouzoen.
|
![]() |
|
|