Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-08-11, 14:39
Faestis Faestis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Uppsala
Inlägg: 359
Standard Okra

Hjälp!
Jag har många kokböcker med Grekiskmat och medelhavs mat men hittar inget recept på hur Okra tillagas! Någon som kan det och som vill dela med sig av sin kunskap?
/Faestis.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-08-11, 15:11
junes avatar
june june är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Landskrona/Pano Stalos
Inlägg: 283
Standard Sv: Okra

Det finns en hel del recept på Google. Kolla där.
June
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-08-11, 16:00
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Okra

Jag använder okra, eller med det grekiska namnet kritharáki i sån mat som har mycket sås, i stället för ris eller något annat som ger bra konsistens åt maten. Det kan vara kött eller kyckling i tomatsås tillexempel.

Det är också populärt i katternas fiskgryta. Om vi fått mycket fisk vill säga! Huvuden, stjärtar och bukdelar kokas en liten stund i en stor gryta, sen rätt mycket kritharaki och kokas en stund, får sen stå på sval plats till nästa dag då det blivit prima kattmiddag.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-08-11, 20:46
Faestis Faestis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Uppsala
Inlägg: 359
Standard Sv: Okra

Jag kokade ihop en tomatsås och la ner okran i den och det fick koka i ca 15-17 min. Hm.. Nja.... Inget GOTT resultat precis Ätbart men mer att önska!!!...
Jag försökte efterlikna det jag tycker mig ha analyserat fram ur de måltider vi haft i Grekland där okra serverats.. Men - nja..
Utgångspunkten kändes fel - okran är köpt i en Asiat butik i Huvudstaden och de var mycket större - längre än de vi fått serverade i Grekland. De kändes mer "träiga" och som att de fått växa till sig mer än som jag är van vid att se dem i Grekland.

Jag kan inget om okra.. Hur växer denna gröna sak t.e.x? är den lätt odlad?? Vanligt förekommande i Grekland??

Monica - blandat i katt mat?? Hm.. Som jag tolkar dig ses okra mer som lite utfyllnad i en maträtt (och t.o.m i kattmat.... hm..) och som lite bindningsmedel för såser vattniga såser??
Jag tycker ett fat okra i tomatsås alltid har varit ett gott - grönt tillskott till alla andar rätter på mese bordet i Grekland! Men godare än det jag lyckades koka ihop i dag brukar det allt smaka!! Men jag ger icke upp

//Faestis
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-08-12, 07:50
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Okra

Kan det vara så att du kokade din okra för länge? Vissa grönsaker blir då träiga. Okra med citronsky brukar jag äta i Grekland. Fick det så serverat på Folegandros. Något bra recept har jag inte men kan nog ordna det med någon av mina grekiska vänner. Har du kollat Admiralas matblogg? Där finns många bra recept.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-08-12, 08:27
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Okra

Ojoj, nu fick jag mig dagens första skratt! Jag var nog sömnig igår, tänkte på orzo, kritharaki! Som är en sorts småmakaroner...Nej, Okra vill nog inte mina katter ha ens under hot om svält...

På grekiska heter okra "bamies" och gillas av många men absolut inte av min man, t.ex, som ogillar den lite sliskiga konsistensen. Jag tycker jättemycket om dem men har sällan lagat dem själv. Här hos oss är tanterna runtomkring så hyggliga att de kommer med ett fat ibland...

Senast redigerad av Monica P den 2012-08-12 klockan 08:36.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2012-08-12, 11:56
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Okra

Okra är gott ( bamies) jag gör dem oftast i ugnen om man tvättar dem o låter de ligga i vinäger försvinner det där sliskiga... använd Okra i Briam okra, aubergine, morötter, zuccine, potatis, lök, vitlök och passerade tomater salt,peppar oregano olivolja låt stå i ugnen ca 40 min 220 g. Sen brukar jag använda dem tillsammans med kyklingfile i ugn okra, potatis, vitlök och passerade tomater samt kryddor. Om du vill koka gör som fasolada men som sagt viktigt att låta dem ligga i vinäger minst 30 minuter. Då brukar jag fräsa rödlök, vitlök salt peppar sen häller jag över krossade tomater( fast godast blir om man använder färska tomater) och tomatpure, låter puttra ner med okran vatten så det täcker och olivolja och persilja. Ca 45 min på spisen.

Camilla
Svara med citat
  #8  
Gammal 2012-08-12, 12:03
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Okra

Ja då var det inte koktiden som det var något fel på. På Kreta har jag ätit köttgryta med okra, tomater och massor av lök. Jättegott. Okra i citron som den serverades på Folegandros har jag inte sett på något annat ställe. Till det fick jag en assiett med mjuk feta som är bland det godaste jag vet.

Monika P jag tänkte att dina katter hade lite underlig smak men nu fick ju det en förklaring.

Eva
Svara med citat
  #9  
Gammal 2012-08-12, 16:45
Faestis Faestis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Uppsala
Inlägg: 359
Standard Sv: Okra

Jag tyckte väl det lät konstigt att Monicas katter gillar okra, vår katt skulle inte äta det ens i svälttider!!
Att lägga dem i blöt i vinäger låter som ett bra tips. Nästa gång ska jag testa att tillaga dem i ugnen! Troligen kokade jag dem för kort tid denna gång, men det är bara att testa igen - övning ger färdighet!
Tack för alla tips!
//Faestis.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 05:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT