Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-12-03, 16:25
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 256
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av nilam Visa inlägg
Jag tar gärna receptet på gigantes också
Här kommer receptet.

Gigantes med fläsk
(Alla mått är cirka-mått)

800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk)
0,5-1 dl vitt vin
500 g gigantes
4 lagerblad
10 hela korn peppar
Vatten
1 röd lök
3 klyftor vitlök
2-3 morötter
5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen)
1 burk hela tomater
1-2 dl olivolja inkl. till stekning
2 msk tomatpuré
Ev lite honung
Ev hackad dill
Salt, peppar

Bönorna:
• Blötlägg bönorna i 12-24 timmar.
• Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten.
• Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.)
• Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd.
• Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan.

Tomatsås:
• Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar.
• Fräs grönsakerna i olivolja.
• Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt.
• Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten.
• Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung.
• Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland).

Fläsk:
• Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra.
• Häll över vinet och låt det koka in i köttet.

Gigantes:
• Fördela grytbitarna i en ugnsfast form.
• Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet.
• Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna.
• Tillsätt eventuellt vatten.
• Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen.
• Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr.
• Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg.

Smaklig måltid!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-12-03, 21:36
nilams avatar
nilam nilam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 216
Standard Sv: Gigantes för första gången

Tack! Detta recept ska testas Låter gudomligt gott! Grekiska långkok slår det mesta

Här fick vi en underbar linsgryta till middag för en dryg vecka sedan när vi hade Kikh och Kostas på besök från Kreta...som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen

// Malin
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-12-03, 21:46
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 256
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av nilam Visa inlägg
Tack! Detta recept ska testas
Gör så. Det smakade enastående.

Citat:
som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen
Ännu en sak som är bra med grekisk långkoksmat.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-12-07, 15:13
AnitaC AnitaC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 100
Standard Sv: Gigantes för första gången

Hei hei.

Idag er det min tur til å prøve å lage giganten:-). Er litt skeptisk til skallet på bønnene, tar dere det av? Har nå kokt bønnene i 1 time og sausen er klar. Tror jeg lar skallet sitte i dag, så får vi se. Det lukter himmelsk:-)).

Hilsen AnitaC
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-12-07, 15:40
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 256
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av AnitaC Visa inlägg
Er litt skeptisk til skallet på bønnene, tar dere det av?
Det är inga skal egentligen. Hur som helst ska du inte ta av några skal om du hittar det.

Citat:
Det lukter himmelsk:-)).
Det förstår jag! Lycka till!
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-12-07, 16:34
AnitaC AnitaC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 100
Standard Sv: Gigantes för första gången

Takk for svaret. Nå står de i ovnen på 180 grader, er det varmt nok tro. Tok em smak etter 40 min. Bønnene var litt harde, men VELDIG gode mmmm.


HilsenAnitaC
Svara med citat
  #7  
Gammal 2012-12-07, 16:39
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 256
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av AnitaC Visa inlägg
Takk for svaret. Nå står de i ovnen på 180 grader, er det varmt nok tro. Tok em smak etter 40 min. Bønnene var litt harde, men VELDIG gode mmmm.
Graderna är bra. Var inte rädd för att låta de stanna i ugnen länge, bönorna är som godast om de är lite "mosiga" (mjuka) i konsistensen. Om det behövs kan du ha i mer vatten eller buljong.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2012-12-08, 16:34
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 256
Standard Sv: Gigantes för första gången

Hur gick det?
Svara med citat
  #9  
Gammal 2012-12-09, 15:54
AnitaC AnitaC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 100
Standard Sv: Gigantes för första gången

Det gikk kjempe bra. Jeg lagde bekri meze, Gemista, tzatziki, tiropitakia, gigantes, manitariopita og salat. Hadde indiske venner på besøk (en vegetarianer). Hadde noen få chilliflakes i gigantesen, det ble veldig godt. Lagde som vanlig veldig mye, så søndagsmiddagen er klar.

Tusen takk for oppskrift og hjelp.

Hilsen AnitaC
Svara med citat
  #10  
Gammal 2012-12-09, 16:14
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 256
Standard Sv: Gigantes för första gången

Citat:
Ursprungligen postat av AnitaC Visa inlägg
Det gikk kjempe bra. Jeg lagde bekri meze, Gemista, tzatziki, tiropitakia, gigantes, manitariopita og salat. Hadde indiske venner på besøk (en vegetarianer). Hadde noen få chilliflakes i gigantesen, det ble veldig godt.
Men jisses så mycket mat du lagade!

Jag förstår att du fick över till söndagsmiddagen. Vi fick också över, fast vi bara lagade gigantes. Den smakade ännu godare några dagar senare. Lite chilli i ska vi prova nästa gång, det låter väldigt gott. Kul att du lagade grekisk mat till indier.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT