![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Här kommer receptet.
Gigantes med fläsk (Alla mått är cirka-mått) 800 g grytbitar av fläsk (t.ex. bog, sidfläsk) 0,5-1 dl vitt vin 500 g gigantes 4 lagerblad 10 hela korn peppar Vatten 1 röd lök 3 klyftor vitlök 2-3 morötter 5 stjälkar bladselleri (inkl. bladen) 1 burk hela tomater 1-2 dl olivolja inkl. till stekning 2 msk tomatpuré Ev lite honung Ev hackad dill Salt, peppar Bönorna: • Blötlägg bönorna i 12-24 timmar. • Häll av vattnet och skölj bönorna noga i kallt vatten. • Koka bönorna i 10-15 minuter. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallt vatten. (Detta steg tar bort en del av de gasbildande ämnena som finns i bönorna.) • Koka bönorna i nytt vatten med lagerblad och pepparkorn (inget salt, då blir skalet på bönorna hårt) i 45-60 minuter. Bönorna ska var mjuka men fortfarande ha motstånd. • Häll av vattnet och skölj i kallt vatten, ställ åt sidan. Tomatsås: • Hacka lök och vitlök; skär morötter och bladselleri i bitar. • Fräs grönsakerna i olivolja. • Tillsätt tomaterna och finfördela/mosa dem lätt. • Tillsätt tomatpurén, salt och peppar och 2-3 dl vatten. • Puttra i 20 minuter och smaka sedan av om det behövs tillsättas lite honung. • Tillsätt ca 1 dl olivolja (detta är troligen i underkant, är lite försiktigare med olivoljan än vad man är i Grekland). Fläsk: • Bryn grytbitarna i olivolja, salta och peppra. • Häll över vinet och låt det koka in i köttet. Gigantes: • Fördela grytbitarna i en ugnsfast form. • Blanda bönor och tomatsås och häll dem över köttet. • Koka ur stekpannan för att ta tillvara på skyn från köttet och häll det över bönorna. • Tillsätt eventuellt vatten. • Ugnskoka i 200 grader i 45-60 minuter tills bönorna är mosiga i konsistensen. • Rör då och då. Eventuellt kan man behöva spä med vatten (går att byta mot buljong) så rätten inte blir torr. • Mot slutet, tillsätt dillen så den behåller sin fina färg. Smaklig måltid! |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Tack! Detta recept ska testas
![]() ![]() Här fick vi en underbar linsgryta till middag för en dryg vecka sedan när vi hade Kikh och Kostas på besök från Kreta...som tur var gjorde han en enorm gryta så vi har en hel del kvar i frysen ![]() // Malin |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Gör så. Det smakade enastående.
![]() Citat:
![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Hei hei.
Idag er det min tur til å prøve å lage giganten:-). Er litt skeptisk til skallet på bønnene, tar dere det av? Har nå kokt bønnene i 1 time og sausen er klar. Tror jeg lar skallet sitte i dag, så får vi se. Det lukter himmelsk:-)). Hilsen AnitaC |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Det är inga skal egentligen. Hur som helst ska du inte ta av några skal om du hittar det.
![]() Citat:
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Takk for svaret
![]() HilsenAnitaC |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Graderna är bra. Var inte rädd för att låta de stanna i ugnen länge, bönorna är som godast om de är lite "mosiga" (mjuka) i konsistensen. Om det behövs kan du ha i mer vatten eller buljong.
|
#8
|
||||
|
||||
![]()
Hur gick det?
|
#9
|
|||
|
|||
![]()
Det gikk kjempe bra. Jeg lagde bekri meze, Gemista, tzatziki, tiropitakia, gigantes, manitariopita og salat. Hadde indiske venner på besøk (en vegetarianer). Hadde noen få chilliflakes i gigantesen, det ble veldig godt. Lagde som vanlig veldig mye, så søndagsmiddagen er klar.
Tusen takk for oppskrift og hjelp. Hilsen AnitaC |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Jag förstår att du fick över till söndagsmiddagen. ![]() ![]() |
![]() |
|
|