![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Äntligen lite nytt grekist!! Och från våra trakter
![]() Athena Agiorgitiko (nr 2313) http://www.systembolaget.se/Sok-dryc...k/?varuNr=2313 |
#2
|
|||
|
|||
![]() Tack för tips! Måste testas, låter som ett smakrikt och gott rödvin!.. ![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Efter en snabb koll över hela vinutbudet från Grekland just nu så finns det omkring 70 viner, röda och vita för den som även botaniserar i beställningssortimentet. Många gamla märken som finns år efter år men flera nya och måhända ett antal som man måste köpa hel låda av (6 st. eller 12 st.).
Det FINNS grekiska viner att tillgå ![]() / Hasse |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Nam, en agiorgitikovin fra Nemea, de pleier være gode
![]() ![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Den ska förstås inköpas men jag är ganska less på Aghiorgitiko-druvan. Den tenderar att likna saft för mycket och saknar den strävhet jag vill att ett bra rött vin ska ha.
Skulle det kunna komma hit ett rött vin av Xynomavro skulle jag bli mycket gladare. Där har man karaktär i fler aspekter än med en av Aghiorgitiko. / Hasse ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
lars Kriti stin kardia mou |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Det är betydligt roligare att Greklands egna druvsorter får komma till Sverige än att de internationellt dominerande Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah gör det. Dessa tre storheter finns representerade i flera grekiska viner år efter år.
Jag är nörd på druvrena viner rent allmänt, gärna 100% av en druvsort men ner till 90/10 eller 80/20 accepteras men då får /10 eller /20 i min mening inte vara kraftigare än den dominerande druvan (kallas avancerat hantverk). Och jag har inte forskat i ämnet men Xynomavro-druvan jag nämner lär inte dyka upp i brådrasket. Jag tror den är för svår att tygla för att skicka på export samt att den möjligen är för dyr att få i sådana mängder att den kan komma ner i veckans Aghiorgitiko-nyhets pris 79:- Jag kan även förstå att ett Aghiorgitiko-vin faller många på läppen med sin lättillgänglighet, enkelheten att gilla den i sitt sammanhang - god mat, trevlig miljö, social samvaro, samtliga sinnen spelar in. Xynomavro är betydligt mer sträv, kräver kombination av mat som passar och behöver fler år att utvecklas, kanske 8-10 år för att nå hela vägen fram. /Hasse ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Där ser man. Jag som trodde du var en inbiten ölnörd, men nu ser jag att du har fler strängar på din lyra. Imponerande kunskaper om vin!
![]() /Netwolf |
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ibland är det nästan på grund av (eller tack vare) vilken dagsform jag är i, om jag är ölnörd eller vin/druvnörd. Kan inte avgöra vad som roar mig mest, öl eller vin men det gemensamma är att jag besitter en nyfikenhet och en drift i att hitta det optimala, det näst intill perfekta vinet (eller ölet) och jag har några gånger lyckats. Det handlar dock uteslutande om viner som inte längre finns kvar i Sverige, tyvärr. Har faktiskt haft vinprovningar på min arbetsplats, en god portion entusiasm, bra påläst, brinnande intressse etc. och mötena med deltagarna (kollegorna) har då blivit oerhört givande. Kan nämna att jag ofta har problem på Systembolaget, mer och mer ser jag att druvrena viner får stå tillbaka mot blandade i en mängd varianter. Vill ännu efter drygt 10 års testande kolla hur t.ex en Merlot smakar mot förr, en Sangiovese från Toscana, eller varför inte någon ny druvsort som just har lanserats från ett känt vinhus etc. Upptäcktsfärder som dessa är vansinnigt givande ! /Hasse |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Athena (nr. 2313 på Systembolaget) är från samma producent som sen länge har vinet Kerastis (nr. 2391) på Systembolaget. Jag tyckte namnet Lykos (producenten) kändes bekant. Kerastis finns ännu att köpa i 19 butiker i 7 län.
Athena är för mig ett synnerligen mediokert vin. Ungt, ganska kärvt, dragning till unkenhet. Knappt medelfylligt, en aning av sötlakrits, lite av röda vinbär i smaken, obalanserat och definitivt minusbetyg. Intressant i första doften men besvikelsen av smakerna drar kraftigt ned betyget. Tyvärr, vad jag befarade stämde MEN....... Givetvis upplåter jag åt andra att tycka annorlunda, min beskrivning är min och ingen annans. Det känns slående att vad jag tidigare tyckte om druvsorten Aghiorgitiko, det stämde även denna gång. Efter att ha provat hundratals viner sen ett drygt decennium tillbaka, studerat druvsorter ingående, fått favoritviner, distrikt osv. så känns det som om "billigare" viner mer och mer känns som misslyckanden. Här är det nära ett sådant, ursäkta för detta men ärlighet varar längst. /Hasse ![]() |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#12
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hmmm, detta vin har jag inte sett tidigare. Eller har jag det, blir osäker? Men jag lägger till det i min nästa beställning.' Tack Smultron ! /Hasse ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Fant en enkel liten oversikt over de mest populære greske druene på foodandwine.com, med korte smaksbeskrivelser. Kan være et praktisk utgangspunkt om man vil orientere seg litt på polet eller i Hellas og ikke er like stor vinkjenner som Hasse
![]() Seven Greek Varietals to Know: 1. Agiorgitiko (ah-gee-or-gee-tee-ko): This grape produces lush, velvety reds with black-cherry flavors. 2. Assyrtiko (ah-sir-tee-ko): A source of minerally, bone-dry, citrus-edged white wines. 3. Athiri (ah-thee-ree): Wines from this white variety often have a scent of stone fruits, like nectarines. 4. Malagousia (mah-la-goo-see-ah): This melony, jasmine-scented white was on the brink of extinction before winemaker Evangelos Gerovassiliou began growing it again. 5. Moscofilero (mos-ko-fi-ler-oh): A primarily Peloponnesian white, its wines have tangerine and blossom scents. 6. Roditis (ro-dee-tis): Elegant and light-bodied, this pink-skinned grape produces crisp whites and rosés. 7. Xinomavro (zhee-no-mav-ro): This red has floral and spice aromas, firm tannins, and vibrant fruit. Wine grapes are grown, more or less, all over Greece. A few top regions are the Cyclades, especially Santorini, where Assyrtiko and other vines are tied into a basket shape to protect the fruit against the continuous wind; the Peloponnese peninsula, particularly Neméa, which produces full-bodied, juicy reds like Agiorgitiko; and Náoussa in Macedonia, the heart of Xinomavro. |
![]() |
|
|