Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-04-27, 20:44
jan c jan c är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Inlägg: 796
Standard Rödlök

Ibland får man rödlök i salladen som är mild och god .Är det löken i sig själv ? Eller har man gjort något?Har själv försökt med strösocker på löken en halvtimme och sedan skölja av med rinnande vatten, förvällt löken några minuter ,lagt löken i mjölk.Men inte fått den så god som t.ex. idag i saluhallen i Chania.Hur gör man någon som vet ?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-04-27, 20:51
Wardakiss avatar
Wardakis Wardakis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 1 338
Standard Sv: Rödlök

Jag har fått tips om att lägga löken i lättsaltat vatten en stund men har inte testat själv.
Gunilla på granngatan
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-04-28, 08:47
Eva64 Eva64 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2009
Inlägg: 422
Standard Sv: Rödlök

Lite salt,balsamvinäger och olivolja gör susen med rödlöken! Jag tycker själv att den får en helt annan smak och blir lite mildare!
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-04-28, 09:17
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 019
Standard Sv: Rödlök

Saknar den milda grekiska löken. Löken hemma i Sverige, är så skarp att den knappt går att äta rå. Jag kör med silverlök istället, som är lite mildare.
/Netwolf
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-04-30, 10:59
yanniss avatar
yannis yannis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 884
Standard Sv: Rödlök

Den grekiska rödlöken är underbar tycker jag. Köper alltid med mig ett par kilo hem. Oftast då av en tavernaägare som har egen odling.
Den grekiska rödlöken är mycket mildare än den vi kan köpa i Sverige. Dessutom; den rödlök vi köper här hemma möglar väldigt fort. Jag har jämfört. Haft hemma både grekköpt och svensktköpt och har verkligen sett skillnaden.
Jan, jag tror på både Gunilla och Eva. Testa deras förslag, det ska jag göra!
Birgitta.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-04-30, 11:18
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Rödlök

Jag har aldrig varit med om att rödlök möglar men jag köper inte så stora mängder. Förvarar den i en öppen porslinskruka i rumstemperatur. Snart finns det färsk svensk rödlök och den är underbar. Jag använder rödlök hela året och upplever den alltid som god. Vintertid är det ju mest som stekt och kokt till olika maträtter. Vill man ha den färsk i sallad är det en annan sak. Tips till alla lökälskare är att använda blasten på den färska löken och inte slänga bort den. Det finns också en lök som kallas norrbottens eller norrlandslök som den som har möjlighet lätt kan odla själv.

Eva

http://handbok.alternativ.nu/Odling/...rlandsl%C3%B6k

Senast redigerad av Eva L den 2013-04-30 klockan 11:20. Anledning: La till länk
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-04-30, 16:39
våga våga är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 322
Standard Sv: Rödlök

Jag lärde mig av en indier att all lök som ska ätas rå ska läggas i blöt i ljummet eller varmt vatten med ganska mycket salt i 15 - 30 min, och att man sen ska skölja löken i iskallt vatten så att den blir krispig. Detta dels för att få bort alltför skarp smak men också för att minska risken för gaser i magen.
Våga
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-05-02, 08:34
nekjam nekjam är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2005
Ort: Sikeå
Inlägg: 433
Standard Sv: Rödlök

Jag håller med dej Yannis, rödlöken här har lätt för att mögla. Jag odlar rödlök själv och den håller hela vintern utan att mögla. Men det är ju inte alla som har möjlighet till det.

/Majken
Svara med citat
  #9  
Gammal 2013-05-02, 15:54
Irene53s avatar
Irene53 Irene53 är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Inlägg: 180
Standard Sv: Rödlök

Lägg skivad rödlök i limejuice en stund...blir jättegott / Irene
Svara med citat
  #10  
Gammal 2013-05-02, 18:35
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 019
Standard Sv: Rödlök

Citat:
Ursprungligen postat av våga Visa inlägg
Jag lärde mig av en indier att all lök som ska ätas rå ska läggas i blöt i ljummet eller varmt vatten med ganska mycket salt i 15 - 30 min, och att man sen ska skölja löken i iskallt vatten så att den blir krispig. Detta dels för att få bort alltför skarp smak men också för att minska risken för gaser i magen.
Våga
Det måste jag testa. Tack för tipset! /Netwolf
Svara med citat
  #11  
Gammal 2013-06-13, 21:32
Malina Malina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: stockholm
Inlägg: 1 784
Standard Sv: Rödlök

Ja, det blir riktigt bra! Min man som är från Paraguay,gör så och det funkar perfekt!
Svara med citat
  #12  
Gammal 2013-07-19, 14:16
Carle Carle är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2012
Ort: Stockholm
Inlägg: 606
Standard Sv: Rödlök

Den svenska röd löken har så frän smak. När jag gör grekisk sallad så låter jag rödlöken ligga skalad i kallt vatten i tre timmar. Då blir den mild och god. Sen köper man dubbel mängd feta ost så man har lite att snaska på med ett glas Ouzo medan tiden går...
Svara med citat
  #13  
Gammal 2013-07-19, 14:22
zakkas avatar
zakka zakka är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 738
Standard Sv: Rödlök

Citat:
Ursprungligen postat av Carle Visa inlägg
Den svenska röd löken har så frän smak. När jag gör grekisk sallad så låter jag rödlöken ligga skalad i kallt vatten i tre timmar. Då blir den mild och god. Sen köper man dubbel mängd feta ost så man har lite att snaska på med ett glas Ouzo medan tiden går...
jag älskar alla SUPERBRA tips man får här på Kalimera! Tack snälla Carle det ska jag komma ihåg!!!

MVH zakka
Svara med citat
  #14  
Gammal 2013-07-21, 13:42
Ainas avatar
Aina Aina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2007
Ort: Huddinge
Inlägg: 844
Standard Sv: Rödlök

Äsch, vad är det här för trams, tänkte jag. Rödlök är alltid god och lagom stark. Men nyss hemkommen råkade jag ut för en riktig stark rödlök - eller om det var kontrasten efter Grekland? Provade tipset med löken i varmt vatten och salt, sedan spola av med kallt vatten. Blev mycket bättre, trots att jag inte hann låta den dra så länge.

Man lär sig något nytt hela tiden.

Aina
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT