Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-08-01, 21:20
Carle Carle är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2012
Ort: Stockholm
Inlägg: 628
Standard Sv: Fontanas saganaki i Gävle

Köp Kefaloriti på Hötorgshallen
Annars västerbotten

vänd i mjöl, sen doppa i vispat ägg

sen i panna

stek, citron och ouzo till
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-08-01, 22:56
MickeKöpings avatar
MickeKöping MickeKöping är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: Köping
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Fontanas saganaki i Gävle

Citat:
Ursprungligen postat av Carle Visa inlägg
Köp Kefaloriti på Hötorgshallen
Annars västerbotten

vänd i mjöl, sen doppa i vispat ägg

sen i panna

stek, citron och ouzo till
Det är en av ostarna som föreslås och gemensamt verkar vara att det ska vara fårmjölk med variation på inblandning av komjölk och getmjölk. Alla sorter utom halloumi lagras så att den blir hård. Fetan lagras ju i saltlag och blir inte heller hård på samma vis.

Summan är väl att man ska leta efter lagrad hårdost gjord på en viss andel fårmjölk.


Citat från Wikipedia.

Saganaki (grekiska σαγανάκι, ordagrant liten stekpanna) kallas olika rätter som tillagas i det grekiska köket och är uppkallat efter den enportionsstekpanna som den tillagas i.
Ett populärt exempel är en förrätt på stekt ost. Osten som används till saganaki är vanligtvis kefalograviera, kasseri, kefalotyri, eller fetaostfårmjölk. Rätten kan variera lokalt, såsom att man använder osten formaella i Arachova och halloumiCypern. Osten smälts i en liten stekpanna tills den bubblar, och serveras vanligtvis med citronsaft och peppar samt äts med bröd.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Saganaki

Wiki på engelska om Saganaki och ostarna
http://en.wikipedia.org/wiki/Saganaki

http://en.wikipedia.org/wiki/Graviera
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefalograviera
http://en.wikipedia.org/wiki/Halloumi
http://en.wikipedia.org/wiki/Kasseri
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefalotyri
http://en.wikipedia.org/wiki/Feta
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-08-06, 21:00
MetaxaHasses avatar
MetaxaHasse MetaxaHasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2011
Ort: Luleå
Inlägg: 393
Standard Sv: Fontanas saganaki i Gävle

faen va jobbigt...sitter o har precis avslutat dagen i verksta`n..dreglande måste jag snart avbryta o gå i kylen,greppa saganakipaketet o ner i pannanJag handlar så många grekiska produkter(i regel Fontana)jag kan,för att gynna favvolandets företagare o njuta medelhavets smaker tillsammans med ortens produkter..
Hasse
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-08-24, 17:09
MickeKöpings avatar
MickeKöping MickeKöping är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2009
Ort: Köping
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Fontanas saganaki i Gävle

Har precis inmundigat en bit Fontana saganaki (kefalotyri).
Körde den i olja efter att ha blött den och bäddat in rejält i mjöl.
Ganska hög värme och oljan gick upp över halva ostens tjocklek.
Pressad citron på och sen in i munnen
Nästa gång ska jag salta lite innan den paneras.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 10:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT