Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-09-15, 16:30
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Originalet lär vara så här: du är guerillasoldat (kleftis, som numera också betyder tjuv) och drar med din grupp runt i bergsområdena. Du knycker ett lamm, styckar, gräver en grop och lägger ner lammet på glödbädd, brer över jord, tänder en eld ovanpå och får nästa dag ett utsökt ugnsstekt lamm.
Jag skojar inte.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-09-15, 18:45
ramsess avatar
ramses ramses är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2005
Ort: kristinehamn
Inlägg: 1 132
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Alltså en fördel med stampat jordgolv
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-09-16, 07:47
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Det finnes ikke EN oppskrift på kleftiko, den lages litt ulikt fra kokk til kokk, sted til sted. Jeg bruker oppskriften til den greske kjendiskokken Elias Mamalakis, han er bl.a. kjent fra en tv-programserie hvor han reiser rundt i Hellas og presenterer lokal tradisjonsmat. Du kan jo prøve oppskriften hans:
http://godgreskmat.wordpress.com/2011/03/02/kleftiko/
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-09-16, 08:13
yanniss avatar
yannis yannis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 956
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Admirala, jag hade just tänkt tipsa om denna receptsamling, men du föregick mig. Du har tipsat om denna sida tidigare och den är väldigt bra, Jag använder den ofta.
Där beskrivs att Kleftiko kallas för "Tyvens lam" på samma sätt som MonicaP redogör. Jag förknippar det med att den bästa älgsteken är "åljen", det vill säga den bästa älgsteken kommer från en tjuvskjuten älg!
Receptsamlingen är på norska, men det innebär ju inga problem. Rekommenderas!
Birgitta.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-09-16, 08:36
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Det receptet verkar bra tycker jag. Personligen föredrar jag att laga med rött vin och utan ost men det är ju en smaksak. Jag brukar använda ekologiska burktomater som jag hittat ett bra märke av på Duå och blanda ner lite färska i grova bitar. Det lönar sig att leta efter bättre tomater på burk hos specialaffärerna om man bor där såna finns om man inte vill koka tomatsåsen själv.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-09-16, 12:23
Yannas avatar
Yanna Yanna är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2007
Ort: Rethymno, Kreta
Inlägg: 1 846
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Kleftiko på Cypern är för mig den RIKTIGA kleftikon! Den som serveras i papper/folie i Grekland är inte samma sak alls för mig. Första gången jag åt kleftiko var på Cypern och den tillagas i stenugn utomhus i 4-5 timmar, den godaste kleftikon jag nånsin ätit! När jag gör kleftiko så använder jag lergryta, sätter ugnen på 90gr och så får den stå i ugnen i ca 5 timmar
En film som visar receptet och tillagningen på Cypern.
http://www.sbs.com.au/food/recipes/s...-lamb-kleftiko

Yanna
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-09-16, 13:50
malou malou är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Inlägg: 1 353
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Takk, Yanna! Både for linken (mange flotte oppskrifter), og for tipset ditt om å bruke leirgryte i ovnen. Din variant skal prøves i nyanskaffet leirgryte.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-09-16, 15:54
Tigerflickan Tigerflickan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2006
Inlägg: 29
Standard Sv: Nån som har ett bra originalrecept på Kleftiko?

Citat:
Ursprungligen postat av Yanna Visa inlägg
Kleftiko på Cypern är för mig den RIKTIGA kleftikon! Den som serveras i papper/folie i Grekland är inte samma sak alls för mig.
Yanna
Den som jag åt i Grekland serverades varken i papper eller i folie så jag vet inte exakt hur den var tillagad gott var det i alla fall. Ska kolla in din länk också.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT