Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2005-04-04, 22:44
Eureka Eureka är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 84
Standard Gode tips?

Tenkte jeg skulle be inn til damelag og servere litt gresk mat til den forestående 35-årsdagen min i april.

Tzatsiki og gresk salat er selvskrevne retter, muligens også auberginesalat, men kunne i tillegg tenke meg tips på en enkel og velsmakende hovedrett? Gjerne noe som det er greit å servere øl og akevitt til... Blir ca 10 mann til bords og tanken er at det må være greit å forberede, slik at vertinnen ikke blir stående og stresse på kjøkkenet etter at gjestene er ankommet..

Gode forslag - noen? Takknemlig for innspill!

Mvh Eureka
Svara med citat
  #2  
Gammal 2005-04-05, 08:35
epiros epiros är inte uppkopplad
Avstängd
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 900
Standard Sv: Gode tips?

Citat:
Ursprungligen postat av Eureka
Tenkte jeg skulle be inn til damelag og servere litt gresk mat til den forestående 35-årsdagen min i april.

Tzatsiki og gresk salat er selvskrevne retter, muligens også auberginesalat, men kunne i tillegg tenke meg tips på en enkel og velsmakende hovedrett? Gjerne noe som det er greit å servere øl og akevitt til... Blir ca 10 mann til bords og tanken er at det må være greit å forberede, slik at vertinnen ikke blir stående og stresse på kjøkkenet etter at gjestene er ankommet..

Gode forslag - noen? Takknemlig for innspill!

Mvh Eureka

Jag föreslår Spetzofai; kryddig bondkorv med stekt paprika och tomatsås
Vill du ha receptet ? Hör av dig i så fall.

epiros
Svara med citat
  #3  
Gammal 2005-04-05, 10:54
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Gode tips?

Kan du ikke bare legge ut oppskriften/receptet her????
Svara med citat
  #4  
Gammal 2005-04-05, 10:57
epiros epiros är inte uppkopplad
Avstängd
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 900
Standard Sv: Gode tips?

Citat:
Ursprungligen postat av xristina
Kan du ikke bare legge ut oppskriften/receptet her????

Joodå, men det blir till kvällen, kokboken ligger hemma

epiros
Svara med citat
  #5  
Gammal 2005-04-05, 13:33
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Gode tips?

Jag tänkte föreslå en Stifado, det är ju enkelt att laga i förväg och bara värma på. Kan ätas med bröd, pasta ris...

//Gita
Svara med citat
  #6  
Gammal 2005-04-05, 13:47
xristina xristina är inte uppkopplad
Banned
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 454
Standard Sv: Gode tips?

Men jeg vet ikke hvor godt det er med øl og snaps til...? Egentlig burde ho servert helstekt geit eller lignende, men det er jo ikke alltid like lett å få til.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2005-04-05, 13:52
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 007
Standard Sv: Gode tips?

Moussaka är ju oxå lätt att göra i förväg.Jag hade lite smårätter plus moussaka när jag bjöd på grekiskt Cia
Svara med citat
  #8  
Gammal 2005-04-05, 14:20
Eureka Eureka är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 84
Standard Sv: Gode tips?

Takk for kjapp respons fra flere av dere! Spetzofai hørtes spennende ut - selvsagt vil jeg ha oppskriften! Flere gode forslag?

Eureka
Svara med citat
  #9  
Gammal 2005-04-05, 15:48
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Gode tips?

Gott till öl blir garanterat kött, lägg i en form ex antal köttbitar, pressa vitlök över, häll passerade tomater över, olivolja och lite vatten, salt, svart peppar och oregano. In i ugnen 225 grader ca 30 min ( beroende på kött) gör en form med klyftpotatis, eller fritera egen potatis. Tzatziki och aubergin dipp, sallad och fetaost bullar, och festen blir på topp

Hälsningar Camilla
Svara med citat
  #10  
Gammal 2005-04-05, 18:49
epiros epiros är inte uppkopplad
Avstängd
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 900
Standard Sv: Gode tips?

Citat:
Ursprungligen postat av Eureka
Takk for kjapp respons fra flere av dere! Spetzofai hørtes spennende ut - selvsagt vil jeg ha oppskriften! Flere gode forslag?

Eureka

oppskriften kommer här:
Spetzofai

6-8 portioner

1kg gröna paprikor (helst smala)

4-6 st. kryddstarka korvar

1kg tomater ( eller krossade tomater på burk)

2 st. lökar, finhackade

olja

salt,peppar och lite socker

Skölj paprikan och låt vattnet rinna av.
Fritera den i 3 dl olja. Låt den inte bli för brun.

Ta upp Paprikan ur pannan. Stek korven (skuren iskivor eller hel) och ta upp den ur pannan.

Skala och krossa tomaterna, lägg dom i pannan tillsammans med löken. Salta, peppra och strö över lite socker. Låt såsen koka sakta i 20 minuter.

Lägg tillbaka Paprikan och korven i såsen och låt den stå på svag värme tills såsen blir tjock.

Du kan med fördel fritera paprikan och steka korven i god tid innan gästerna kommer , sedan återstår bara att fixa såsen och låta Paprikan och korven puttra i den en stund.

Öl smakar utmärkt till, säkert kan oxå en snaps slinka ner.

epiros
Svara med citat
  #11  
Gammal 2005-04-05, 19:48
Lemonia Lemonia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 16
Standard Sv: Gode tips?

Några mattips som går fort o är lätt att göra mkt av:

1. Ris-och köttfärsfyllda paprikor och/eller bifftomater tillsammans med tzatziki, grek ost och sallad. Stek köttfärsen som vanligt med lök o tomat o kryddor, blanda sedan i rått ris och fyll de urgröpta paprikorna. Lägg de fyllda paprikorna på en ugnsplåt och lägg i det som blir över av fyllningen runt omkring. Häll på vatten och olja och så in i ugnen tills riset är klart. Supergott!

2: Ugnsgrillad kycklingfile med ris. Koka kycklingfile i vatten med olja o krossad tomat, salt o peppar. Häll rått ris i en ugnsplåt. Häll över den kokta kycklingfilen med spad över riset o grilla i ugn tills riset är klart! passar utmärkt till tzaziki, grek ost o sallad!

hälsn/Lemonia
Svara med citat
  #12  
Gammal 2005-04-05, 19:49
Lemonia Lemonia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 16
Standard Men suck

Men suck! Såg ju nu att denna fråga ställdes i februari!!! Bra att man är uppmärksam...
Svara med citat
  #13  
Gammal 2005-04-05, 20:21
epiros epiros är inte uppkopplad
Avstängd
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 900
Standard Sv: Men suck

Citat:
Ursprungligen postat av Lemonia
Men suck! Såg ju nu att denna fråga ställdes i februari!!! Bra att man är uppmärksam...

Nu var du inte så uppmärksam Lemonia Frågan ställdes igår kl.22.44

epiros
Svara med citat
  #14  
Gammal 2005-04-05, 20:52
Janets avatar
Janet Janet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 731
Standard Sv: Men suck

Frappe.. fetaostbullar, vad är det? Hur gör man dessa?
/Janet
Svara med citat
  #15  
Gammal 2005-04-05, 22:09
Agapi Agapi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 456
Standard Sv: Men suck

Citat:
Ursprungligen postat av Lemonia
Men suck! Såg ju nu att denna fråga ställdes i februari!!! Bra att man är uppmärksam...
Lite rätt har du faktiskt.
Jag har också gått på det flera gånger.
Det står faktiskt februari uppe till höger. Eller mars på en del.
Varför är det så?

Agapi
Svara med citat
  #16  
Gammal 2005-04-05, 22:10
Agapi Agapi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 456
Standard Sv: Men suck

Varför inte "stora biffar"(stora köttbullar) med fetaostfyllning som grillas i ugnen.
Mums!!
Svara med citat
  #17  
Gammal 2005-04-05, 22:16
Lemonia Lemonia är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 16
Standard Sv: Gode tips?

ja men se där!!! När det står februari el mars...då är det när man registrerade sig....nu förstår jag. Hola!
Svara med citat
  #18  
Gammal 2005-04-06, 08:45
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Men suck

Citat:
Ursprungligen postat av Janet
Frappe.. fetaostbullar, vad är det? Hur gör man dessa?
/Janet


Finns ett recept under Om Grekland och matrecept som Zanet skickat in.

Jag gör mina med bara fetaost, bör vara riktig grekisk gärna fast och hård.
Först vispar jag 6 ägg sen smular jag ner fetaosten, ganska mycket, salt och peppar, ganska mycket ströbröd och blandar till en fast smet. Jag kan inte ange exakta mått utan du får känna efter. Men smeten skall inte vara kladdig. Sen stekar jag dessa runt om i olja, inte för hög värme. Lägger upp på ett fat och häller lite pressad citron över. Av ang ovan blir det ca 30 lagom stora "bullar" klart kan du göra i mindre mängd! Lovar det är hur gott som helst!

Hälsningar Camilla
Svara med citat
  #19  
Gammal 2005-04-09, 23:06
Anlis avatar
Anli Anli är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Uppsala
Inlägg: 39
Standard Sv: Gode tips?

Citat:
Ursprungligen postat av Frappe
Gott till öl blir garanterat kött, lägg i en form ex antal köttbitar, pressa vitlök över, häll passerade tomater över, olivolja och lite vatten, salt, svart peppar och oregano. In i ugnen 225 grader ca 30 min ( beroende på kött) gör en form med klyftpotatis, eller fritera egen potatis. Tzatziki och aubergin dipp, sallad och fetaost bullar, och festen blir på topp

Hälsningar Camilla

Det här var tydligen ett mycket bra tips! Igårkväll tillagade maken ovanstående (använde fläskkarre´) och både han själv och våra två tonåringar var mycket nöjda med resultatet. Både lättlagat och gott! Själv var jag tyvärr inte hemma och missade det hela, men han kan väl få en chans att göra om det snart!

Hälsningar Anna-Carin
Svara med citat
  #20  
Gammal 2005-04-10, 17:58
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Gode tips?

Citat:
Ursprungligen postat av Anli
Det här var tydligen ett mycket bra tips! Igårkväll tillagade maken ovanstående (använde fläskkarre´) och både han själv och våra två tonåringar var mycket nöjda med resultatet. Både lättlagat och gott! Själv var jag tyvärr inte hemma och missade det hela, men han kan väl få en chans att göra om det snart!

Hälsningar Anna-Carin

Vad kul
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT