![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
"Kärlek oliver och timjan" - vilken underbar titel på en grekisk kokbok!
Det påminner mig om att jag har honungstimjan från Kreta kvar hemma, ska ta ett litet snack med honung och tjock len yoghurt - den där turkiska yoghurten med en man på utsidan som trots det turkiska i varumärket - är grek. Han försökte väl processa med bildbyrån som sålt bilden av hans ansikte till "den andra sidan", men han fick inte rätt, om jag minns rätt. ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Här är en taverna i Stockholm jag inte testat, det har varit säsongsstängt eller stängt pga. annat när jag har varit på väg dit. En recension på nätet hittade jag, men jag ser inte från vilket år den är.
"Prisvärda trerätters-menyer för ca 175-195 kr, god grekisk pilsner (Alpha) och lagom kitschig ´autentisk´ inredning." Någon som varit på Elias taverna? |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Karin |
#4
|
||||
|
||||
![]()
En taverna att undvika är Sebastians i Agia Marina där man slänger kokande vatten efter gatuhundarna
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
[quote=karinafp;364392]Fast själva yoghurten är varken grekisk eller turkisk.
![]() Hej Karin! Tack för tipset, 520, det var matnyttig information för oss Greklandsfantaster! ![]() Jag granskade min "Turkiska Youghurt" med den stiligt mustachprydde greken och ser hur de har framställt saken: Det är ju så klart bara receptet som är turkiskt, annars är den producerad i Tyskland för Lindahls mejeri. Det påminner mig om att man ju på Lidl kan hitta mycket tyska varor med grekiska specialiteter av märket Eridanous, en del inte oävna. Har faktiskt i frysen ett paket små spenatknyten: " Pastry parcels with a spinach mizithra & feta cheese filling". Läser, att de är tillverkade i Thessaloniki. Ean-koden börjar 2006 (kliar mig i skallen) . Nåväl, ska inte ägna mig åt hårklyverier, utan sätta på ugnen och få mig några knyten. Som sagt Elias taverna här i Stockholm får det bli snart tror jag om den är ok! |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Elias taverna på Söder var min favorit så länge den fanns kvar. Tyvärr lades den ner för några år sedan. Nu går jag mest på Kamarina i korsningen Östgötagatan/Gotlandsgatan. De har två "matsalar" med köket emellan. Den med entré från Gotlandsgatan är trevligast, tycker jag. Den andra är så stor och opersonlig.
|
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Karin |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Elias taverna finns inte kvar alltså, ytterligare en grekisk restaurang som försvunnit. Ett tag fanns det många sköna att välja på i Stockholm. Har hört talas om den på Östgötagatan som helt ok. Tack för tips om vilken matsal att välja på Kamarini!
(Angående de grekiska produkterna: *sliter ut spenatknytena ur frysen*. Det står inget till vänster om streckkoden, men däremot en ifylld ruta med GR 18.2 1198 EC. Även vid datumen står det ett grekiskt P och siffran 5. De som gör Eridanous är Michael Arabatzis AG i Thessaloniki i varje fall :-) Trodde hittills att Eridanous faktiskt gjordes i Tyskland. Så, då var det utrett! Och snart uppätet.) Till kvällen blir det alltså lite meze på bl a spenatknyten nersköljt med lite kretensiskt vin. Någon som vet hur mycket vin man får ha med sig i resväskan hem från Grekland? Har inte kollat upp det ordentligt. Lyckades ta hem några pavor vin i alla fall! På systembolaget finns ju inga grekiska viner under 90 kr. Men det finns lite fler än tidigare, men de är verkligen dyra. På Systembolaget säger de att de inte köper in grekiskt vin för det är för dyrt... Billigaste är Nemeas för 97 kr, men jag ser ett ekologiskt grekiskt vin, Gecko, 129 kr flaskan som finns någonstans i Sverige, jaså, bara i Danderyd... Lyrarakis 129 kr finns på ...Lidingö. Det blir till att beställa vid tillfälle. Oj vad jag svamlar. Kanske borde jag vara mera produktiv med min nya kokbok... Inte bara titta på bilderna ![]() καλή όρεξη |
![]() |
|
|