![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Jag blev också nyfiken på det här grekiska vinet så jag köpte två flaskor. Testade först ett glas till grillat lamm och blev besviken. Det var för strävt för att riktigt passa min smak. Men kvällen efter testade jag ett glas till en kycklinggryta och då smakade det riktigt bra. Kanske berodde det på att det då hade luftats? Så just nu står det 1 - 1 i mitt närminne. Tänker dock ge det en eller två chanser till eftersom det är grekiskt.
|
#2
|
||||
|
||||
![]()
Jag ska försöka få tag i..och som Stigge skriver så ser jag det i många grekiska viner,nr.1 Mat till,inget myspys. nr.2 luftas..kan ändra lite färg men mycket smakskillnad.
Köpte ett vin från Kissamos,Kreta..ljus,tegelfärgat,nästan blaskigt.Efter en timme var färgen anings mörkare och ett riktigt gott vin dök upp i samma flaska..och nej..drack inget annat och mer mellan glasen ![]() Hasse |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Att få ett vin som först upplevs negativt av en anledning, att plötsligt bli mycket bättre för att en viss maträtt hjälper till att få fram vissa smaker är í det närmaste en vetenskap i sig. Oftast kan man inte förklara exakt varför, kunskaperna inom matlagningen kanske är helt ok men hur vinet "gifter sig" med maten är desto svårare att begripa sig på. Själv har jag nördat in mig för mycket på druvsortskunskap och har svårt att ta mig ur detta. /Hasse ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Bara en liten fråga...Jag har en flaska Retzina som jag köpte på Kreta för 15 år sedan
![]() ![]() ![]() Ingen aaaning varför den finns kvar!! Kan vara så att man vill dricka den på plats....inget man packar ner när man åker tillbaka precis... ![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Jag måste nog göra dig besviken. Var någonstans har den retsinan förvarats? I rumstemperatur blir mer eller mindre alla viner ganska snabbt äldre än om de får ligga svalt, även röda. Ytterst få vita viner klarar ens enstaka år för lagring. Bara en del söta vina viner (franska) är lagringståliga. Jag har nyligen haft några retsinor som bara efter ett par månader blir "platta" och ointressanta. Kyl den ordentligt, öppna den, ta någon centiliter i ett vanligt dricksglas och känn efter. Något annat kan du inte göra. Lycka till ! /Hasse ![]() Senast redigerad av Hasse den 2015-09-08 klockan 18:10. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Tack för info Hasse. Flaskan har förvarats i vinhylla i rumstemperatur...bara legat där och sett snygg ut
![]() När jag vågat öppna den och testat återkommer jag... Tar en färsk ouzo ikväll istället. Hälsningar från Zakynthos. Jamas! ![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Ktima Kir-yianni Yianakohori Hills testades till en grekisk rätt med aubergin, lammfärs och ost. Vinet passade bra till den rätten och kändes ha den tyngd och strävhet som behövdes för att lyfta maträttens ganska milda smak. Nästa gång ska vinet testas till lammstek i ugn.
|
#8
|
|||
|
|||
![]()
Är det ingen annan som testat detta vin?
/Hasse ![]() Senast redigerad av Hasse den 2015-10-03 klockan 23:19. |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Testat och testat, men vi drack vinet i somras. Första intrycket var strävt rentav mycket strävt. Jag minns inte vad vi åt, möjligen Spaghetti carbonara. Vi avslutade med ost och då försvann mycket av strävheten. Som helhet ett bra vin tyckte åtminstone vi. Inte på något sätt insmickrande.
|
#10
|
|||
|
|||
![]()
För att man skall ha en bra lagring av vin bör inte tempen överstiga 15 grader. Så svalare än rumstemperaturen. Det skall vara en jämn temp med inte för stora svängningar.
Men det viktigaste är att vinet inte utsätts för vibrationer (tex. över kylskåpet) som stör vinet i sin lagring. Risken är att vinet "tippar över kanten" och smakar vinäger. |
![]() |
|
|