Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2015-09-07, 11:31
Stigge Stigge är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2015
Inlägg: 9
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Jag blev också nyfiken på det här grekiska vinet så jag köpte två flaskor. Testade först ett glas till grillat lamm och blev besviken. Det var för strävt för att riktigt passa min smak. Men kvällen efter testade jag ett glas till en kycklinggryta och då smakade det riktigt bra. Kanske berodde det på att det då hade luftats? Så just nu står det 1 - 1 i mitt närminne. Tänker dock ge det en eller två chanser till eftersom det är grekiskt.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2015-09-07, 19:29
MetaxaHasses avatar
MetaxaHasse MetaxaHasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2011
Ort: Luleå
Inlägg: 393
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Jag ska försöka få tag i..och som Stigge skriver så ser jag det i många grekiska viner,nr.1 Mat till,inget myspys. nr.2 luftas..kan ändra lite färg men mycket smakskillnad.
Köpte ett vin från Kissamos,Kreta..ljus,tegelfärgat,nästan blaskigt.Efter en timme var färgen anings mörkare och ett riktigt gott vin dök upp i samma flaska..och nej..drack inget annat och mer mellan glasen
Hasse
Svara med citat
  #3  
Gammal 2015-09-07, 21:57
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 016
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Citat:
Ursprungligen postat av Stigge Visa inlägg
Men kvällen efter testade jag ett glas till en kycklinggryta och då smakade det riktigt bra. Kanske berodde det på att det då hade luftats?



Att få ett vin som först upplevs negativt av en anledning, att plötsligt bli mycket bättre för att en viss maträtt hjälper till att få fram vissa smaker är í det närmaste en vetenskap i sig. Oftast kan man inte förklara exakt varför, kunskaperna inom matlagningen kanske är helt ok men hur vinet "gifter sig" med maten är desto svårare att begripa sig på.


Själv har jag nördat in mig för mycket på druvsortskunskap och har svårt att ta mig ur detta.



/Hasse
Svara med citat
  #4  
Gammal 2015-09-07, 22:19
Kajjas avatar
Kajja Kajja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2015
Ort: Jönköping
Inlägg: 3 970
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Bara en liten fråga...Jag har en flaska Retzina som jag köpte på Kreta för 15 år sedan Kan den va drickbar eller ska jag använda den till toalettrengöring Javisst kan jag...uuurk...prova men någon som vet något om hållbarheten innan jag börjar städa
Ingen aaaning varför den finns kvar!! Kan vara så att man vill dricka den på plats....inget man packar ner när man åker tillbaka precis...
Svara med citat
  #5  
Gammal 2015-09-08, 17:21
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 016
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Citat:
Ursprungligen postat av Kajja Visa inlägg
Bara en liten fråga...Jag har en flaska Retzina som jag köpte på Kreta för 15 år sedan Kan den va drickbar eller ska jag använda den till toalettrengöring Javisst kan jag...uuurk...prova men någon som vet något om hållbarheten innan jag börjar städa
Ingen aaaning varför den finns kvar!! Kan vara så att man vill dricka den på plats....inget man packar ner när man åker tillbaka precis...



Jag måste nog göra dig besviken. Var någonstans har den retsinan förvarats? I rumstemperatur blir mer eller mindre alla viner ganska snabbt äldre än om de får ligga svalt, även röda. Ytterst få vita viner klarar ens enstaka år för lagring. Bara en del söta vina viner (franska) är lagringståliga.


Jag har nyligen haft några retsinor som bara efter ett par månader blir "platta" och ointressanta.


Kyl den ordentligt, öppna den, ta någon centiliter i ett vanligt dricksglas och känn efter. Något annat kan du inte göra.


Lycka till !



/Hasse

Senast redigerad av Hasse den 2015-09-08 klockan 18:10.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2015-09-08, 17:44
Kajjas avatar
Kajja Kajja är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2015
Ort: Jönköping
Inlägg: 3 970
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Tack för info Hasse. Flaskan har förvarats i vinhylla i rumstemperatur...bara legat där och sett snygg ut
När jag vågat öppna den och testat återkommer jag...
Tar en färsk ouzo ikväll istället. Hälsningar från Zakynthos. Jamas!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2015-09-08, 22:29
Tripod Tripod är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2012
Ort: Säter
Inlägg: 56
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Ktima Kir-yianni Yianakohori Hills testades till en grekisk rätt med aubergin, lammfärs och ost. Vinet passade bra till den rätten och kändes ha den tyngd och strävhet som behövdes för att lyfta maträttens ganska milda smak. Nästa gång ska vinet testas till lammstek i ugn.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2015-10-03, 23:06
Hasse Hasse är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 2 016
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Är det ingen annan som testat detta vin?



/Hasse

Senast redigerad av Hasse den 2015-10-03 klockan 23:19.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2015-10-04, 17:55
LenaochJanis LenaochJanis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 137
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

Citat:
Ursprungligen postat av Hasse Visa inlägg
Är det ingen annan som testat detta vin?



/Hasse
Testat och testat, men vi drack vinet i somras. Första intrycket var strävt rentav mycket strävt. Jag minns inte vad vi åt, möjligen Spaghetti carbonara. Vi avslutade med ost och då försvann mycket av strävheten. Som helhet ett bra vin tyckte åtminstone vi. Inte på något sätt insmickrande.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2015-10-04, 07:54
seaside seaside är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2005
Ort: Varberg
Inlägg: 448
Standard Sv: Nytt grekiskt vin

För att man skall ha en bra lagring av vin bör inte tempen överstiga 15 grader. Så svalare än rumstemperaturen. Det skall vara en jämn temp med inte för stora svängningar.
Men det viktigaste är att vinet inte utsätts för vibrationer (tex. över kylskåpet) som stör vinet i sin lagring.
Risken är att vinet "tippar över kanten" och smakar vinäger.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 04:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT