#1
|
||||
|
||||
C-vitaminer
Vi har gott om citrusfrukt här på Kalymnos. Vathydalen är full av stora och små träd och när man ser dem oppifrån så här års är det en ljuvlig syn, grönt med orange och gula prickar. Var och varannan trädgård på hela ön har ett citronträd och några apelsinträd . Ute på stan snubblar man över försäljare som säljer från små lastbilar eller stora korgar.
Märkligt nog importeras en del också, när säsongen börjar ta slut, vanligen från Samos eller Kreta. Vi behöver inte riskera brist på C-vitamin, det är säkert. Vi har släktingar med många träd, och får plocka där. Det svåra är att sluta. Bara en till, eller en kasse till, några på vägen ut från apelsinskogen,några som ramlat ner... Sen frossar vi. Jag behövde en bättre juicepress och efter lite snålhetsfunderingar köpte jag en sån där man drar i en spak och pressar ut saften, man ser dem på gatuserveringar och sånt, sonen såg fullt med såna i Turkiet i alla fall. Jag tyckte nog att 24 euro var dyrt, men har blivit övertygad om att det är värt priset att slippa vrida, slippa höra oväsen, slippa elsladdar, det tar ingen tid alls att pressa och det är få delar att diska. Inget slafs blir det heller. Skalen ger jag till vår granne herden vars får blir glada. Sen googlade jag på citruspress, och fann att motsvarande , säkert lyxigare, kostar över tusen kronor i Sverige, och blev jättenöjd! |
#2
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
Att kunna plocka citroner och apelsiner direkt från träden är något jag skulle önska att även vi i Sverige kunde göra. Vilken lyx att dagligen kunna få färskpressad juice. Och jag gillar att dofta kanel över ett fat med apelsinringar efter en grekisk middag. Och att lägga några citronhalvor tillsammans med lammkotletter på grillen ...
När så butikerna lockar med grekiska citroner/apelsiner tar vi fram grillen - Sen är vi nästan hemma. Och juicepressen var ett fynd! Senast redigerad av sjöborren den 2016-02-09 klockan 11:28. |
#3
|
|||
|
|||
Sv: C-vitaminer
Apelsiner är ju inte bara nyttiga utan också fruktansvärt goda! Själv pressar jag dem inte utan äter dem som de är, så får jag i mig de nyttiga fibrerna också
Glädjande nog har jag märkt att affärerna här omkring har sålt allt fler grekiska apelsiner de senaste åren. Bra för Grekland! |
#4
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
Det är så vansinnigt gott så jag förstår att ni frossar.
|
#5
|
|||
|
|||
Sv: C-vitaminer
Visst är det gott.
När vi kommer till Grekland i början av September brukar vi bl.a köpa apelsiner som det första vi gör pga att det är väldigt gott att ha med sig till stranden. Men hallå när mognar Apelsiner? Jag blev tvungen att gå in på nätet och Googla. Det finns olika sorters apelsiner och de mognar vid olika tidpunkter. Den sort som vi köper i September med div löv på är s.k Navels. I ena änden på apelsinen ser det ut som en navel. |
#6
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
Apelsiner är verkligen en favorit frukt.
Bra att veta att den typen av juicerpress du berättar om funkar bra. Fortsätt njuta av nypressade apelsiner och fina Kalymnos. // KR |
#7
|
|||
|
|||
Sv: C-vitaminer
Ja, apelsiner av toppkvalitet är ytterligare en anledning till vara i Grekland även under den svalare årstiden! De kassar vi brukar få, räcker även till våra vänner och då frossar vi själva också. Eldriven citruspress har också varit till glädje. Skulle vi se att grekiska apelsiner (mot förmodan) finns i affären här i Sverige, köper vi genast. Aldrig israeliska!
Jag minns den vackra Vathydalen, fast då var det sommartid och för snart 30 år sedan. / Jannis |
#8
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
Vi har plockat både apelsiner och clementiner på Naxos i november. Sååå goda!
|
#9
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
Skogis, de traditionella mandarinerna och apelsinerna som odlades överallt i Grekland var utpräglad vinterfrukt. Med turisternas önskemål om juice hela året började man odla till exempel Valencia som mognar sommartid. Det var diskussioner om det på sextiotalet när jag bodde i Grekland första gången. De träden är ju stora nu. Man började också med "sötmandariner" som man kallar allt som annars heter clementiner eller satsumas o.s.v
|
#10
|
|||
|
|||
Sv: C-vitaminer
Tack for lite historia om apelsiner i Grekland.
På hemsidan på Hebe (håller på med frukt) kan man läsa mer om citrusfrukter. På hösten börjar citrussäsongen på norra halvklotet. Om jag läser rätt så börjar apelsinsorterna att mogna med: Först Navels sedan Salustianas och sist Valencia. När det gäller småcitrus så kommer Satsumas först, mognar från September till November. Sedan kommer Clementiner som mognar från November till Mars. Sedan krånglar det till sig, ovanstående gäller norra halvklotet och när det inte mognar här så mognar det på södra halvklotet. Således går sorterna in i varandra beroende på växtplats. Ovanstående var väl lite fakta men egentligen så bryr man väl inte så mycket vilken sort det är om man får möjligheten att gå i apelsinlundar att plocka, äta apelsiner eller pressa till juice vilket måste vara smaskens. Jag får hålla mig till ICA om man skall kolla vilka sorter som finns. På ICA innehåller vissa apelsiner mest kärnor tycker jag, undrar vad denna sort heter. |
#11
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: C-vitaminer
Citat:
Citat:
Citat:
Här kan ni förresten se C-vitamin innehåll i olika grönsaker. Visserligen en tabell för marsvin, men ändå.. |
|
|