#21
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Maja, eftersom ni ska till Naxos roade jag mig med att titta på vår 3-veckorsresa i höstas. Vi var halva tiden på Amorgos och halva på Naxos, Agios Prokopios. Nu är vi två personer som går ut och äter måltid på taverna.
Jag konstaterar då att snittet på Amorgos var 18 Euro. Då var det mat och ett halvt krus vin för 2 personer. Då har jag inte räknat in dom 2 dagarna vi tog färsk tonfisk, då gick middagen på 23 Euro. På Agios Prokopios och Agia Anna, Naxos var snittet 15 Euro. Då hade vi hämtmat en dag. Jag har jag räknat bort en middag då Vaggelis bjöd oss och en middag då vi tog ett fint kött med en underbarare sås för 28 Euro. Vi tar aldrig någon förrätt till middagsmaten. Om man äter en ordentlig frukost kan man utesluta lunchen. Eller ta gyros eller omelett, som är billig. Tar man en ouzo eller ett krus vitt vid lunchtid får man ofta meze till. Tillräckligt för en lunch och kostnaden blir oftast 5-6 Euro. Dom grekiska matportionerna är så enormt stora, så när man har möjlighet, beroende på maträtt och taverna tar jag barnportion. Oftast behöver man bara betala halva priset. Vi har fått erfarenhet av var man får rikligt med meze till ouzon och var man kan få barnportioner och dit återkommer vi. Går man till någon taverna som man trivs med som i det närmaste blir ett stamställe blir man bra betjänad, får god mat och "det lilla extra", oftast ett krus vitt extra, extra raki, frukter eller något annat "on the house". Ha en bra semester på Naxos, ni kommer inte att ångra er! Birgitta |
#22
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Ser nu att ni har ändrat er till Amorgos.
Men jag har även beskrivit prisbilden där. Och har ni nu slutligen valt Amorgos har ni än mindre anledning att ändra er. Amorgos är bara så underbar ö!!!! Birgitta. |
#23
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Tack Birgitta, många fina tips! Barnen äter hemskt gärna omeletter, så det blir ett riktigt bra lunchalternativ för oss.
Vilka goda smårätter rekommenderas? VI har inte rest i Grekland tidigare, utan mest rört oss i olika delar av Italien och Cypern. |
#24
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Cheese balls, fennelballs, tomatoballs, (små friterade bollar med ost eller tomat eller dill) saganaki, (friterad ost) ,beetroot (rödbetor), olika dipar, spenatpaj ( spanakopita) , ostpaj (tiropita) , fava (som jättetjock ärtsoppa, underbart gott...) dolmades (vinblad med fyllning) , melitzanes mmmm Det finns massor och alla smårätter på menyn brukar vara översatta till engelska....
Vi beställer tre-fyra st varav en inte är vegetarisk (till maken) och det brukar kosta 12-15 euro. Vi blir MÄTTA!! Lissi |
#25
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Jag har gjort en lista över olika smårätter och huvudrätter. Det står om de innehåller kött, fisk eller är vegetariska. Huvudrätterna kan oftast även ätas som smårätt, eller vice versa. Det bästa - tycker jag - är att beställa in många rätter och dela på.
Här finns tips på grekiska smårätter. Här finns tips på grekiska huvudrätter. |
#26
|
|||
|
|||
Krus vitt?
Det talas mycket om ett krus vitt, kollar menyer men hittar endast flaskor.
Vad brukat ett krus vitt kosta och hur beställer man det? Tänkte byta Mythos mot vitt någon gång.. |
#27
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Du säger bara: Half kilo white wine.
Eller red wine. Eller One kilo. Ibland råkar man ut för att dom svarar att dom bara har glas med vin. Det brukar vara betydligt dyrare. Ibland brukar vi då tacka för oss. Birgitta. |
#28
|
||||
|
||||
Sv: Krus vitt?
Vi brukar fråga efter "wine of the house" och får då en liten karaff. Har inte varit på Naxos men det borde väl finnas där åxå
|
#29
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Jodå, det finnes krus att få även på Naxos. Dels den berömda rosafärgade plåtmuggen, dels också i form av lerkrus, men därtill i glasflaska med hög hals.
Priset ligger runt 3,5 € med fluktuation 50 Cent upp eller ner för en halvliter. Wine from The Barrel går också bra att beställa. Det är samma sak som Local Wine. Arne |
#30
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Når man bestiller en kvart, en halv eller en kilo vin, får man uansett vin fra fat (platflaske, bag-in-boks osv), og som regel er den lokal - det er jo ikke alle steder i Hellas som har vinproduksjon. Man trenger altså ikke be om annet enn x kilo vin, samt spesifisere rød, hvit eller rosé. Mange tavernaer har bare to av variantene, noen bare én. Det er også helt ok å be om å smake på denne vinen før man ev. bestiller.
|
#31
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Har fört kassabok sen min första resa 1988. Först Drachmer och sen Euro. Första resan fick man 2000 drachmer för 100 kr, innan de bytte till Euro 2003 fick man 3 800 drachmer.
Älskar den grekiska maten och äter lunch o middag ute. Till lunch delar man på en förrätt, en varmrätt. 2 stora öl i kylda glas ( Mythos) och en stor vatten. På kvällen tar man en Ouzu med såklart + 1/2 förrätt o varsin varmrätt. På italienare blir det ju 3 rätters.. Vi tar ofta en asiat som är lite dyrare Snittet på pp ligger mellan 14 E och 21 E . Jmr med Sverige 2009 : Karpathos , Lunch 17 E middag 23 E 2010: Thassos, Lunch 15 E middag 18 E 2010: Lefkas, Lunch 14 E middag 21 E 2011 Skiathos, Lunch 13 E middag 21 E 2011 Kos, Lunch 14 E middag 18 E 2012 Kefalonia, Lunch 13 E middag 19 E 2012 : Parga ,Lunch16 E middag 18 E 2013: Lefkas, Lunch 16 E middag 18 E 2013: Samos,Lunch15 E middag 17 E 2014: Halikidiki, Lunch 17 E middag 17 E 2014 :Korfu, Lunch 18 E middag 19 E 2014: Rhodos, Lunch15 E middag18 E 2015: Kefalonia, Lunch 15 E middag 17 E 2015. Kreta,Lunch18 E middag18 E |
#32
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
En väldigt bra sammanställning. Humana priser på middagsmaten. Är man som jag liten i maten och kan få halvportion till halva priset blir det billigare.
Och som jag har skrivit tidigare; hittar man ett ställe där man får rikligt med meze till lunch-ouzon eller tar en gyros eller omelett blir lunchkostnaden billigare än ovan. Vi är inte ute efter att äta så billigt som möjligt. Vi vill ha det vi känner för just den dagen och att äta lagom. Känner vi för fisk vet vi att det blir dyrare, men "so what"? Birgitta. |
#33
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Det verkar vara fler än vi som äter "light". Fast aldrig är jag så mätt som i Grekland.
Senast redigerad av Bea den 2016-03-02 klockan 17:15. |
#34
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Familjen (MajaT, 5 personer) som startade denna tråd kan äta ännu billigare än alla andra som lämnade in sina prisförslag: beställ en grekisk sallad och en stor flaska mineralvatten som avnjutas med gott bröd. Man delar maten (sallad och bröd) och vatten med 5 personer. Det blir gott och billigt, ungefär 10 E (med dricks!) för hela familjen! Skämt åsido, eftersom vi har olika matbehov blir det meningslöst att få en rimlig uppfattning om vad ett restaurangbesök i Grekland kan kosta. Det är rimligare att resonera utifrån vad maten (någon typisk förr- och varmrätt) samt dricka kan kosta. Sedan räknar man själv ut hur mycket en lunch/middag kostar beroende på matsäckens storlek och hur hungrig man brukar bli. Och här kommer ett försök:
Grekisk sallad eller tzatziki: 5-6 E Varmrätt: 6-10 E Bröd: 1,5-2,5 E Dricka: 1,50-2,50 E (vatten eller läsk) Det är de priserna vi betalade när vi båtluffade i september förra året (Donoussa, Schinoussa, Iraklia och Naxos). I vårt fall (2 personer) gick notan nästan alltid på mellan 25 och 30 E (med dricks), ibland lite lägre, ibland lite högre. Och det beror på att vi nästan alltid beställde två förrätter och två varmrätter (vi åt varsin förr- och varmrätt). När vi delade på en förrätt eller en varmrätt då blev notan mellan 20 och 25 E. Inget kaffe, vin eller efterrätt. Så enkelt är det! Senast redigerad av RobEri den 2016-03-02 klockan 18:19. |
#35
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Kom på ett annat tips: ni behöver inte försöka "shoppa runt" allt för mycket, priserna brukar vara ganska lika när man slår ihop,(undantaget lyxigare ställen såklart) vi har märkt detta särskilt på Naxos; att är en lite billigare på huvudrätt tar han mer för tzatsikin och dricka, medan en annan är dyrare på maten men billigare på drickan, den tredje är sen lite dyrare på båda men tar ingen kuvertavgift och så vidare, så i princip skilde det inte så mycket alls när notan väl landade på bordet.
|
#36
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Intressant läsning! Uppenbarligen varierar restaurangpriserna ganska rejält.
Jag har fört statistik sedan 2009, men tyvärr mest på Santorini o där verkar det överlag vara dyrare att äta. Vi äter aldrig lagad lunch utan tar då frukt + vatten, men till kvällen brukar vi ta varsin liten förrätt o varsin varmrätt samt varsin öl eller litet krus vin. Som billigast har vi beställt t ex bröd & Taramo-dip + Stifado + öl: 2013 kostade det 14 Euro per person, 2014 var priset 15 Euro per person o 2015 kostade det oss 16 Euro per person. Gyros Portion + liten öl: 2013 var priset 10 Euro/pers, 2014 kostade det 11 Euro/pers o 2015 upp 1 euro till 12 Euro/person. För lite fylligare rätter,t ex grekisk sallad + ngt grillat, men inga extravaganser, räknade vi från 23 Euro/person till 46 Euro/person inkl öl el husets vin + dricks. I snitt senaste resan blev det 220 Euro per person o vecka för middagen. ( Och då var det inte frågan om något flashigt Calderahäng utan bakgatesrestauranger!) |
#37
|
|||
|
|||
Sv: Matkostnader?
Jo det finns en budget till en början! Den håller aldrig
Budgetkost blir det då istället när man är hemma igen |
#38
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Jag begriper inte hur ni lyckas
Tycker absolut inte vi är snobbiga eller går på dyra ställen, men vi lyckas trots ansträngning inte lägga mindre än 70€ per dag i Grekland på mat o dryck för två personer. Å andra sidan om vi lägger en eller två veckor på semester så skiter jag fullständigt i om jag ger 2 eller 4 € för en öl. Jag förstår förstås fullt ut att om man är på semester ofta, på längre resor eller har en stor familj så är det av betydelse. För oss så är mat/dryck upplevelserna 50% av resans värde! Jag finner sånt oerhört stort nöje av att botanisera bland utbuden, gärna lite off från "hamnen/turisttorgen" att sedan språka lite med kyparen och gå ut i köket o titta i grytorna är ett stort nöje. Därefter beställer vi in 3-4 meze som vi alltid delar, sedan huvudrätt, dessert, grekiskt kaffe och en avec även om grekerna är usla på avec. Före maten blir det ofta ouzo och en inhemsk öl, gärna från ett microbryggeri. Till maten brukar vi dricka nåt bra lokalt vin eller från Boutari som är ett säkert kort. Ibland äter vi inte huvudrätt utan bara delar på 5-7 meze. Vi älskar "stuffed Zucchiniflower's", musslesaganaki, grilled sardin's, ostbollar, små grillade korvar och ja nästan allting på listan Faaaan vad sugen jag blir, nu är det bara två månader kvar tills vi flyger till Samos! Ett supertips är att anlita en lokal taxichaufför en heldag som guide, det slutar garanterat alltid med en upplevelse man inte räknat med som sist när på Karpathos när taxi chauffören släpade med oss till kusinens lilla pub långt upp i bergen i en by med 30 invånare. Där bjöds det på både hemgjord insaltad anjovis och ouzo. |
#39
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Citat:
|
#40
|
||||
|
||||
Sv: Matkostnader?
Citat:
|
|
|