![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Finns det flera erfarenheter av uteätande på Karpathos som bekräftar detta? Masse |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Missade de andra godsakerna.......
![]() Husets vi 1/2 l ca 5.50 och en öl 2.50-4€ Pian |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Det stämmer med priserna efter mina erfarenheter i Maj också. Kanske att dom gick upp lite efter 1:a Juni för då höjdes ju skatten så gott som på allting.
Riitta |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Men..., om jeg husker riktig var det kun 1% skattene gikk opp 1.juni?
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Erfarenheter från Lesvos. Billigast: två gyros,en tzatsiki och en fix £10.
Dyrast: tre förrätter (taramasalata, stekta gavros, stekta zucciniskivor med ost) och ett halvt kilo lamm kortletter, en halv liter vitt vin och en 200 ml ouzo €35. Normalt äter vi fem tallrikar (till exempel: en sallad, louloudia, gavros, zuccini, fylda tomater) och dricker en flaska (200 ml) ouzo och det kostar ca €20. Ska kanske förklara ouzon. Här på Lesvos dricker vi och de lokala ofta ouzo till maten. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag tycker att det framträder allt tydligare här i tråden vad vi redan har konstaterat flera gånger. Det är en väldig skillnad på våra vanor, och därmed också på våra kostnader.
Med all respekt Birgitta, ert snitt på 18 euro (förmodar utifrån era tidigare rapporter att du menar för två personer) är ju baserat på att ni då och då ibland delar på en huvudrätt och aldrig eller mycket sällan äter någon huvudrätt. Och det tycker jag väl är helt smart om man prioriterar att resa lite oftare och inte vill sprätta iväg pengar i "onödan" på mat. För oss är "maten halva resan" så då bränner det betydligt mera pengar. Inte sällan kostar våra middagar i Grekland lika mycket per person för oss som det gör för er tillsammans. Väldigt ofta blir det en meze-middag med en hel drös av smårätter och god dricka. Och ibland blir det istället en eller två små förrätter och sedan en huvudrätt. Så klart att det blir en väldig skillnad i pris! Men, alltnog! De priser som rapporterats i den här tråden hittills signalerar för mig en rejäl prishöjning de senaste åren. Masse |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sen brukar det ju finnas färdiga 2-3 rätters menyer för 2 pers inkl vin/ öl som är väldigt prisvänliga. Ofta får man även efterrätt och flygbränsle på köpet! ![]() ![]() Det får man inte i Sverige! Hälar Kajja, nu från Gilleleje i Danmark ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Ser at jeg er "mindretall", de fleste her synes maten er blitt mye dyrere i Hellas, fra ifjor, i løpet av de siste årene.
Det er klart vi spiser ikke like mye, mat er ikke like viktig for alle - og prisene kan også variere ganske mye mellom tavernaene i samme by, det enkleste og billigste stedet kan ha best mat ...( heldigvis) Vi er glad i mat, og synes fortsatt vi spiser "billig" i Hellas, at prisene på tavernarne har vært fhv stabile. I 2016 har vi erfaring fra flere byer og steder på Peloponnese, og på Zakynthos og Kefalonia, og fortsatt koster de fleste av våre middager 22 - 25 euro ![]() - at vi drikker 1/2 l retsina eller husets vin er jo med og holder prisen nede, i år har vi betalt fra 3 til 5 euro, oftest 4, for vinen. I løpet av de ca 5 ukene vear vi over 30 euro 4-5 ganger fordi vi valgte litt dyrere steder. I Nafplio f eks er det gj sn litt dyrere, men der og kan man spise rimelig. Et eksempel derfra. Jeg liker å lete opp steder på TripAdviser og fant et fint sted, STAVLOS, ca 15 minutters spasertur fra Gamlebyen😊 Anbefales👍 Etter å ha spist vegetar og kokte retter lenge ville vi spise grillet lam! Stavlos er et " grillsted", men har ikke bare det. Siden vi var ekstra sultne, og når vi så at en porsjon kostet 7 euro, tenkte vi at det måtte være en liten porsjon, og bestilte to..., porsjonene v a r store..( har bildedokumentasjon ![]() - og viktigst, det var fantastisk godt ![]() |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Det finns en annan tråd under Naxos från slutet av februari och början av mars som handlar just om matkostnad. Flera inlägg beskrev hur billigt det är att äta på restaurang i Grekland. Det finns familjer (2 vuxna och 2 tonåringar) som åt sig mäta för 25-35 €, d v s 6,25-8,75 € per person per måltid. Man fick intrycket av av att det pågick en tävling i att äta billigt i Grekland. Vi har ju naturligtvis olika matbehov. I mitt fall (två vuxna) gick notan nästan alltid på mellan 25 och 30 € (med dricks), ibland lite lägre, ibland lite högre. Och det beror på att vi nästan alltid beställde två förrätter och två varmrätter (vi åt varsin förr- och varmrätt). När vi delade på en förrätt eller en varmrätt då blev notan mellan 20 och 25 €, men vi åt nästan alltid var sin varmrätt. Inget kaffe, vin eller efterrätt. Vi är vegetarianer. Vi åt ute bara engång per dag (lunch eller middag), vid något tillfälle både lunch och middag. Och det var under en båtluff i september förra året(Donoussa, Schinoussa, Iraklia och Naxos). Generellt var priserna i september förra året följande:
Grekisk sallad eller tzatziki: 5-6 € Varmrätt: 6-10 € Bröd: 1,5-2,5 € Dricka: 1,50-2,50 € (vatten eller läsk) Så såg det ungefär ut även i slutet av maj och början av juni i år, både på Naxos och Astypalea. Jag vill inte påstå att det är dyrt i Grekland,men det är definitivt inte så billigt som somliga påstår. Äter man en förrätt och en varmrätt, lite bröd och vatten då kan det INTE bli billigare än c.a. 15 € per person. |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Numera, som pensionärer, äter vi faktiskt mycket mindre än när vi var mer aktiva.
Och vi försöker inte hitta det billigaste, då skulle vi äta gyros varje dag. Men, vi tycker inte om att lämna mat som eventuellt kastas. En sådan diskussion förs ju i Sverige. Matportionerna i Grekland är ju alldeles enorma. Därför delar vi ofta. Jag som älskar soppor tar varje tillfälle som finns att beställa då. Men smakar ofta på Arnes jättelika portion. Sen vidhåller jag att eftersom vi undviker charteröar tycker vi att tavernor på icke charteröar ligger lägre i pris. Vi har även en hel del erfarenhet av norra och södra Kreta. Vår totala middagskostnad ligger alltid på 10 Euro mer på de stora turistorterna på norra sidan. Och som sagt, vi är inte ute efter att äta billigt. Vi är som alla andra, funderar alltid på eftermiddagen "vad ska vi äta i afton" och får snålvatten Förlåt Stefulainen att denna tråd drog iväg bort från Karpathos en smula. Men jag tor att du/ni kommer att hitta små, fina tavernapärlor där. RogEri, förlåt en oteknisk person. Men vad menar du med ditt inlägg om snabbsvars-ikonerna, gör vi något fel? Birgitta. |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Förlåt, men jag håller inte med om att matportionerna i Grekland är ju alldeles enorma. Precis lagom stora är matportionerna i Grekland, tycker jag. Och vi lämnar aldrig någon mat kvar i tallriken OM maten är god, förstås. Är det inte gott då blir det kattmat! |
#12
|
||||
|
||||
![]()
En familjepizza går på runt 15 Euro. En enpersonspizza åt jag häromdagen för 9. Orkade inte hela. Räcker säkert till två barn
![]() Grekisk husmanskost, moussaka, pastitsio, gyros plate, kokkinisto, stifado etc. ligger på runt 8. Sallader runt 7. Den billigaste lunchen jag åt när jag var nere var en bacon-ost-stekt ägg-hamburgare på To Goniakon för 4,50. Mycket god och mäktig. En mixed grill på samma ställe runt 9 E. En köttbit typ pepparstek kostar från 16 Euro och uppåt. Någon billigare har vi inte hittat. Å andra sidan har vi inte direkt letat heller. ![]() Till middag brukar vi ta två - tre smårätter och varsin huvudrätt och så äter vi båda av alltihop på grekiskt vis. ![]() Färdiga två- eller trerättersmenyer inklusive dryck har vi aldrig sett på Karpathos. ![]() Karin som kom hem idag. ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Hej Alla
Här kommer en gammal bokföring från 2009, om det nu kan vara till någon nytta i dagens diskussion, när vi besökte Chalki, Kastellorizou, Rhodos och Symi. Två personer. Totalt 18 middagar, oftast huvudrätt + sallad och en 1/2l vin. Total Kostnad 470 € + dricks, dvs snitt på drygt 26 € + dricks. Vi äter på genuina tavernor, med kamikasestolar, nakna lampor/lysrör i taket samt att det viktigaste av allt, greker brukar äta där! Ha en fortsatt härlig söndag //PA ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
jag har hittills aldrig ätit pizza i Grekland. I Sverige händer det dock ca 1 gång varannan månad. Då betalar vi för 1personspizza 65-75 kr/st. På Karpathos kostar det således numera 9 euro. Min slutsats kan bara bli att det numera är i stort sett lika dyrt med mat på krogen i Grekland som i Sverige. Dock är nog drycken betydligt billigare i Grekland.
|
#15
|
||||
|
||||
![]()
Vi åt en 9 euros pizza på Elea på Karpathos och den var så stor att den räckte gott till oss två och väldigt god också :-)
Riitta |
#16
|
|||
|
|||
![]()
Man får ju stora portioner i Grekland så på så sätt är det billigare och all dryck (utom kaffe) är ju billigt. Vanlig filtercoffe är dyrt och ingen påfyllning får man heller.
![]() Men visst äter vi ändå billigt och oavsett det så ska man ju ha mat även om man är hemma ![]() Lissi |
#17
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Når det gjelder størrelse på porsjonene er jeg enig med Roberi at de varierer, ikke alltid er store ![]() Ja, mat skal vi ha hjemme og, det bruker jeg og å tenke på ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Vi var på Kreta i mai (Ierapetra), og vi synes prisene har forandret seg lite de siste årene. Vi er to par som reiser sammen, og til middag bestiller vi opp til 6 - 7 småretter og salater, kanskje en hovedrett eller en sjelden gang to. Alt settes midt på bordet, noen av rettene deles opp, og alle forsyner seg med de vi har lyst på. Med 1 liter vin og en øl kostet middagen 40 - 50 € for oss fire i år som i fjor. Og vi ser lite på prisene, vi kjøper det vi vil ha.
|
#19
|
|||
|
|||
![]()
Vi åt stifado, kleftiko, souvlaki, moussaka, bifteki, gyros plate mm, ja grekisk mat och på tre personer, alla tog varsin rätt (2 vuxna + 1 tonåring, ingen barnmeny alltså) blev notan med dricks från 25-40 €. Och då är två Alfa och läsk + vatten medräknat.
Tycker det är billigt med tanke på storleken på portionerna. |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Jeg tror prisen blir lavere pr. person hvis man er flere som spiser sammen. Hvis min kone og jeg er ute og spiser, blir det gjerne til at vi må ha en enkel salat og en tzatziki eller en annen "dip", og om vi er fire som spiser sammen, har vi det samme som "basistilbehør", men er da flere til å dele. Det samme gjelder for småretter, skal vi to ha et godt gresk måltid, blir det ofte til at vi bestiller en rett eller to for mye, slik at mer rester blir stående igjen på bordet enn når vi er flere.
Dette gjelder selvfølgelig ikke hvis man spiser på nordisk vis, med en hovedrett til hver, og evt en forrett til hver i tillegg. |
![]() |
|
|