![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Torsdag 15 September. Naxos, Ag Prokopios
En vacker och nästintill vindstilla morgon med sol. Vi när en förhoppning att det nere på vår strandtaverna ska finnas en sval havsbris. Tjugofem grader nu klockan åtta. Hotellkatten satt troget att vänta på sin morgonmat allredan klockan sex när vi gick ut på vår altan. En ny burk tonfisk slank genast ner i det hungriga djuret. Igår förmiddag tog vi den sedvanliga promenaden ner till strandtavernan Colloseo att iakttaga folkliv samt kunde vi vid halvtolvtiden beskåda den gamla rostburken ”Express Scopelitis” gungande färd i sundet mellan Paros och Naxos på väg till Naxos Town. Det råder i sanning ingen brist på turister här på stranden. Mängder av solpressande badgäster ligga i sina solstolar. Några försäljare drar sina turer i hopp om att få sälja sina varor. Tavernapersonalen förberedde sig inför anstormningen av lunchgäster. Gyrosspettet roterarde och det dukades fram tallrikar, glas och bestick på alla borden. Vid tolvtiden anlände badgästerna i horder att beställa öl, vin och lunchmat i mängder. Det frestar på att solpressa i värmen. Efter siestavilan gick vi vid halv fem ånyo ner till Taverna Colosseo att spisa middag. Arne tog en helportion Gyros Plate, medan Birgitta bad om en halvportion köttfärsbiffar. Som alltid väldigt god mat,men Arnes gyrosportion var jättelik. Hälften gyros medtogs hem att utspisa kattorna med. Fördelen med Gyros Plate är enligt Arne att han då behändigt kunna avlägsna alla otäcka grönsaker och tatzikismeten. Med Gyros Pita är ju detta omöjligt. Notan stannade på 18 € inklusive ett krus vitt. Vi stannade till längs hemvägen att viktualier inhandla.Det fick även bli en flaska ”Kitron” Naxos speciella citruslikör. Den vita fick det bli, med alkoholstyrka på 30 procent. Den gula tycker vi är alldeles för stark med sina 45 procent. Likören satt fint på vår altan i kvällens mörker. Arne och Birgitta |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Bra jobbat med katten, Arne! <3
Men det här med gyrosplate är livsfarligt, man är mätt i tre dagar. |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Hej alla
![]() Arne förnekar sig inte! ![]() ![]() Citat:
//PA ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Forstår at dere har det helt fortreffelig
![]() - men Arne, liker du ikke TZATZIKI heller ![]() DET har jeg ikke fått med meg tidligere! Vi kjøper heller ikke PitaGyros, men Gyrosplate ![]() - i motsetning til deg... ![]() Vil ikke v i ha pitabrød, i blant ikke poteter heller... BER om ekstra grønnsaker og Tzatziki i stedet ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Egentligen kunde ju Birgitta säkert få ihop en skaplig måltid av allt som Arne ratar!(fast då blir det ju lite synd om katterna)
Det blir nog aldrig nån riktig grek av Arne..inte tzatziki, inga underbara grönsaker, ingen raki mfl gosaker... ![]() ![]() Fortsätt njut! Lissi |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Då blir jag nog en riktig grek i alla fall. Älskar grönsaker, framför allt gurka. Är numera inte förtjust i tomater, men det är Arne. Men jag är även förtjust i kött.
Arne har bara uppskattat tzatziki i slutet på 90-talet. Det var då vi hade våra Kalimera-träffar i Umeå. Jan-Erik Sundell gjorde sin tzaziki som maken åt med god aptit. Birgitta. |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Fredag 16 September. Naxos, Ag Prokopios.
Återigen en varm och vacker morgon. Vi noterade tacksamt att det nu har infunnit sig en måttlig bris som vi tacksamt emottager. Våra halvvilda hotellkattor sutto troget väntande på sin morgonmat när vi kom ut på altanen vid sextiden. Termometern visade på 24 grader vid sextiden. Idag klockan tio ska Birgitta gå till Lyxhotellets salong att få pedikyr. Salongen erbjuder såväl frisering som fiskspa och manikyr samt pedikyr till bra priser. (15 €) Under gårdagens förmiddag stegade vi ner till strandtavernan Odysseos att havsbris samt ett krus vitt intaga. Vi noterade att en mindre turistkryssare ankrat upp på redden. Mindre passbåtar förde kryssningspassagerarna in till hamnen vid Agia Anna. Vi har också konstaterat att badbåten från Naxos Town till Agia Anna ånyo är i full drift med flera turer per dag. Det var flera år sedan vi kunde skåda badbåten. Så vid 12.30 vankade vi hemåt att siestavila erhålla. AC-n igång på full kapacitet. Vid pass klockan halv fem gick vi så över till Vaggelis lyxhotel, ”Naxos Island Hotel. Vi tog hissen upp till Roof Garden och restaurangen därstädes att spisa middag. Birgitta fann tycke för en Oxfilé med ugnsbakade potatisklyftor och läcker sås därtill.Restaurangens dyraste maträtt. Arne valde en mera blygsam kycklingfilé i citronsås med pommes. Notan inklusive ett stort krus vitt landade på 41€. Faktiskt den dyraste notan detta år. Tidigare högstanotering var den Lobster vi avåto på Nikos Taverna på Fourni i våras. Men, smakar det så kostar det… Naxos Island Hotel är ett femstjärnigt hotel med allt vad därtill hörer. Vännen Vaggelis lät dock till oss förmäla att hotellet har sin givna publik. Välbeställda Amerikaner och Europeer som vill ha högsta klass på sitt boende, och är beredda på att betala därefter. Hotellet har ett femtontal studios samt Jacussi, spa och relaxavdelning. På takterrasen finnes därtill en fin pool. Vi vandrade mätta och belåtna hemåt att ett glas Kitron på altanen intaga. Vid niotiden på kvällen var Birgitta ute på altanen att den vackra fullmånen fotografera. Arne och Birgitta |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Synd att man nu inte kan ladda bilder i album, jag som älskar matbilder skulle gärna ha kikat på lyxhotellets mat och varför inte fullmånen också. Visseligen har vi samma måne här.
![]() Ha det fortsatt fint! / Anne ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Lördag 17 September. Naxos Ag Prokopios
Samma oförskämt vackra väder även denna morgon,med 25 grader och icke ett endaste moln att skymta. Morgonplanet från Athen anlände kvart i sju för att lyfta halvtimmen senare. Vi sitta nu altan att lyssna på Ring så spelar vi. Ett program vi mera sällan misssar. Beläggningen här på Hotel Prokopios är mycket god även nu i mitten av September. Frukostmatsalen är ävenså livligt frekventerad. Flera gäster hänger på låset strax innan klockan åtta, när matsalen öppnar. Under gårdagen vandrade vi ånyo ner till strandtaverna Odysseos att svalka oss finna samt ett krus vitt klyva. Ingen avmattning på antalet solpressare på stranden den sena årstiden till trots .Enligt vår kypare är det 25 grader i havet. Efter siestavila vandrade vi ner till Odysseos att spisa middag. Birgitta fann tycke för en tallrik med fem Naxosostar, medan Arne sin vana trogen valde Gyrostallriken. Skivan med parmesanost må dock anses vara en smula malplacerad. Notan hamnade på 18 Euro inklusive ett krus vitt. Hemåt vid åttatiden att sitta altan i den varma kvällen. Nu klockan nio denna förmiddag har temperaturen gått upp till 28 grader, förvisso lite väl varmt för vårt vidkommande. Vi får så strax vandra ner till strandtavernan att förhoppningsvis svalka finna. Tio grader svalare samt en uppfriskande regnskur skulle enligt vårt förmenande sitta fint. Dock talar den molnfria himlen icke för detta… Arne och Birgitta |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Havet är gudomligt, Arne, jag förstår verkligen folk som ligger på stranden. Jag har mätt några gånger sedan jag kom till Tilos, det har varit 26 gr överallt. Vattnet har Thailandstemperatur, man kan snorkla eller bara bada hur länge som helst. Och i synnerhet om man tycker att luften är för varm så är bad den bästa lösningen.
![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Det där med det varma vattnet låter så härligt.... Njut av det ni som kan.
![]() / Anne ![]() |
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Lissi |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Här hade du garanterat badat!
![]() Förra året den 22 sept var jag på Tilos, och regnet öste ner hela dagen. Man såg inte andra sidan viken från balkongen och en båt nere i viken blev så vattenfylld att den sjönk. Det lustiga är att nu spår de häftiga regn igen, nästan exakt samma datum. Men prognoserna varierar lite så vi får se hur det blir. |
#18
|
||||
|
||||
![]()
Söndag 18 September. Naxos, Ag Prokopios.
Samma vackra väder även denna söndagsmorgon. Lite höghöjdsmoln vid sjutiden skingrades emellertid snart nog. 23 grader vid sjutiden har nu vid niotiden stigit till 28 grader. Vi får snart nog fly ner till Taverna Colosseo att havsvind söka. Gårdagens förmiddag inleddes med en kort promenad ner till Taverna Colosseo att avnjuta cykladvind samt ett krus vitt. Alltfort mycket turister på strandstolarna. De ambulerande strandförsäljarna gjorde sina rundor. Dykarskolans lilla båt inkom vid pass halv tolv med förmiddagspassets elever. Dykarskolan har ett förmiddagspass samt ett eftermiddagsdito. Den gamla Skopan kom sin vana trogen vaggandes i sundet mellan Paros och Naxos vid pass klockan halv tolv. Så enligt god sed och vänja hem till studion att siestavila ingtaga. AC-n fick arbeta med full effekt under siestan. Framåt halv fem ner till Odysseos taverna att spisa middag. Denna afton valde Arne en kalvschnitzel medan Birgitta fann tycke för en Sphagetti Maffiosa. Maten smakade utmärkt bra och sköljdes ner med ett krus vitt. Notan hamnade på 18€ och vi erhöllo på huset varsin god glasspinne. Kyparna och chefen på tavernan laddade för en storbeställning. Långbord för ett trettiotal gäster dukades upp. Gästerna hann dock icke anlända innan vi gick hemåt att sitta kvällsaltan och lyssna på cikadornas gnisslande. Idag ska vi sammanträffa med kalimeravännen Maria.J. Maria bor nu på Agia Anna och avser ta promenaden till Ag Prokopios vid elvatiden. Vi ser fram emot denna träff. Arne och Birgitta |
#19
|
|||
|
|||
![]()
Hälsning från en ö nära. Inga moln här heller och nästan utan vind... Nu en liten pita så man står ut till kvällsmiddan efter kl. 20... Baden är ljuvliga!
Lissi |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Det skulle jag definitivt gjort.
![]() Citat:
![]() |
![]() |
|
|