![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Vad gäller taramotsala och annan fiskrom, så är det oätligt. Det enda som duger till mig är löjrom. Amerikansk kan funka i nödfall, men självklart är det Kalixlöjrömen som är den bästa. En mat för gudar (och mig)! Synd bara att nån pappskalle introducerat den för japanerna, vilket gör att den ligger skyhögt i pris numera.
Rysk Beluga-rom lär vara gott det med, man jag har aldrig haft nöjet. Och lär väl aldrig få, då det numera är exportförbud på det. Sorry. Lite OT-greko, men iaf! ![]() /Netwolf |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Fava är riktigt gott! Har smakat det på olika öar. Julia Honeymoon gör den bästa!
|
#3
|
||||
|
||||
![]()
Jag gillar ärtsoppa. Men för att falla mig i smaken ska den vara tunn, riktigt het och ätas med senap. Jag brukar för det mesta både få späda och värma den för att den ska vara OK för mig.
Kall och tjock ärtsoppa, dvs fava, tycker jag är direkt obehagligt. Samma sak med taramosalata. Masse som i övrigt älskar massor av grekisk mat, och som den 12 oktober ska gå på den första av tre kurstillfällen om grekisk matlagning |
#4
|
||||
|
||||
![]()
God fava er supergod! God taramatasalata er enda bedre! Dessverre hender det man får dårlige varianter av begge rettene, og da er ingen av dem gode.
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Kall och tjock ärtsoppa, dvs fava, tycker jag är direkt obehagligt. Samma sak med taramosalata.
Masse Fava ska vara varm! Tyvärr händer det ibland att man får kall fava och det håller jag med om att det är inte så gott. Eftersom det går snabbt att värma så är det dock aldrig några problem att få den uppvärmd. Nästa vecka ska jag äta fava på Rhodos, MUMS! //maji ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Masse |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Jeg leste denne tråden før vi dro til Amorgos, så jeg prøvde det for første gang for et par uker siden.
Varm, med olje og rød løk. Hadde den på brødet. Hva skal man si ? Jo, det var helt ok, men neppe noe jeg bestiller så ofte. |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag tycker Kalixlöjrommen är bättre än Beluga som är mer hardcore (råare fiskig smak tycker jag). En rejäl klump med Kalixlöjrom, surgrädde, knäckebröd, finhackad rödlök och en bit citron!! Allt detta lyfter till oanade höjder med en god bira till och en snaps typ Hvens vintersnaps, ja då är det lätt o leva! |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Masse |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Snart skall väl båten dras upp för vintern, men före det skall mannen min fiska siklöja och då hoppas jag att det blir löjrom också! ![]() ![]() / Anne ![]() |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Har ätit varm och kall , kall godast - som en bra dip till brödet ! Men ska tilläggas , min erfarenhet ät att det kan variera kraftigt om den är bra el inte (ärtsoppig el icke) , så lite lotteri att beställa in...
Själv gör jag egen fri tolkning av fava på stora vita bönor , som jag mixar m stavmixer , med vitlök salt peppar och olivolja för att göra den lite "len" i smaken , ringlar även olivolja över när den ska ätas och toppar med hackad röd lök 😋👍🏻 |
#12
|
|||
|
|||
![]()
Är nere på Rhodos nu och gjorde fara för ett par dagar sedan. Gjorde även Horta. Tyckte själv att det blev riktigt gott så jag bjöd en grekiska vän att smaka och fick med beröm godkänt. Ska prova med Tarrama också
Margaretha |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Så olika vi ändå är i tycke och smak...
![]() För egen del gillar jag verkligen en vällagad fava. Den får inte vara blaskig, utan ska vara tjock med tydlig smak, precis som ärtsoppa ska vara. Varm eller kall spelar ingen roll. Taramosalata kan vara ljuvligt, men har på goda grunder fått dåligt rykte. Den motbjudande, fabrikslagade gegga som finns i handeln, både i Sverige och i Grekland, är inte ätbar. Rysk kaviar är gravt överskattat, då äter jag hellre en omsorgsfullt tillagad tara. Men, störrommens matkompis Champagne slinker, märkligt nog, alltid ner ![]() Senast redigerad av Pnyx den 2016-10-06 klockan 12:56. Anledning: Stavfel |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Det håller jag med dig om! Dessutom är den bästa favan från Santorini.
![]() Citat:
Kalixlöjrom äter jag mer än gärna. Hade en kollega som kom från Kalix, och vi fick köpa billigt av henne, och det gjorde vi så gärna. ![]() Rysk kaviar har jag ätit en hel del, och det skulle jag kunna leva på. Fast det är länge sedan nu, åt i Ryssland när Ryssland var Sovjet. Köpte hem också och då kostade det ingenting mot idag. |
![]() |
|
|