#1
|
||||
|
||||
Grillad fisk i Grekland.
Jag har noterat att flertalet Kalimeravänner äro sällsamt förtjusta i grillade fiskrätter på tavernor i Grekland.
Själv är jag emellertid icke så förtjust i fiskrätter. Detta av tvenne skäl. Dels att det finnes elaka ben i fisken,dels också att flertalet firrar i ogrillat skick enligt mitt förmenande synes oaptitliga. Påminna mer om storväxta mörtar... Lägg därtill att fiskrätter i Grekland enligt mitt förmenande äro ohemult dyra,detta trots att havet är fullt av fisk. Den enda fiskrätt jag kunna fördraga är grillad Tonfisk. Helt fri från elaka ben, samt därtill till konsistens och smak rent elegant. Lägg så därtill de "Small fishes", de som friteras hela med såväl huvud som ben och inälvor kvar. Att knapra på dessa fiskar skulle jag aldrig komma på tanken att inmundiga. Arne |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Men men... herr Arne ,jag håller med om att fisk är dyrt i Grekland. Men att Medelhavet är " fullt av fisk" stämmer inte! Därav dom höga priserna !
/ Tom Citat:
|
#3
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Tom, du hann före mig...
|
#4
|
|||
|
|||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Small fishes är en delikatess, finns i flera varianter kan man säga. Minns inte namnen på de olika varianterna nu men de är från c:a 4-5 centimeter upp till knappt decimetern. Eventuella inälvor och ben är mikroskopiska och känns inte alls, det är enbart hjärnspöken som hindrar en från att avnjuta denna perfekta delikatess till ouzo eller öl. De är kraftigt friterade vilket ger en krydda i sammanhanget.
En lunch på Telendos är ett MYCKET KÄRT minne för några år sedan då jag fick mina älskade small fishes, ett STORT fat vilket tog c:a 3 timmar att avsluta inklusive en del annat bilagt. /Hasse |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Citat:
Citat:
Jag liksom Hasse gillar att käka "small fishes" då och då. Dock inte för ofta eftersom jag tycker att friteringen då kan göra att magen inte blir så glad. Men ...... ..... en riktig favorit bland "small fishes" är Maridaki eller möjligen Atherinas, eftersom de är bland de mindre varianterna. De lite större "small fishes" är jag inte så förtjust i. En riktig höjdare är att inta en portion Maridaki tillsammans med bröd, tzatsiki, ouzo och vatten. Och helst gör jag det då på en av tavernorna vid fiskmarknaden i Egina stad där jag samtidigt kan beskåda det grekiska vardagslivet både bland tavernagäster och förbiflanerande lokalbefolkning som är ute och handlar. Masse |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Jag gillar fisk, men äter det sällan i Grekland. Dels pga av det höga priset, men framförallt är det rätt smaklöst. Kanske för att vi västkustbor är oerhört kräsna när det gäller fisk o skaldjur, då vi har de bästa i världen.
Däremot mumsar jag gärna i mig bläckfisk var och varannan dag i Grekland. Det är supergott! Medelhavet är som sagt utfiskat, vilket är synd. Man ser skillnad när man t ex är i Portugal eller på Canaries. Där märks tillgången till nyfångad djuphavslevande atlantfisk. I höstas på Las Palmas åt jag en helt fantastisk grillad vrakfisk med aioli. Det var grejer det! /Netwolf |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Citat:
Masse |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Citat:
Här kan du läsa mer om den. Heter Cherna på spanska, så vet du vad du ska beställa. /Netwolf |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Tack för svaret Wolfen! Via länken får man veta att den också kallas Vrakaborre. Av det drar jag slutsatsen att den påminner lite om vår svenska aborre, vilken dessvärre inte finns i toppen på min lista. Av bilden framgår ju dessutom att den gör skäl för sitt namn och påminner en del om ett vrak. :-) Men du säger att du tycker den är god, och då ska jag givetvis prova den när tillfälle ges. Dessutom är ju inte heller havskatt särskilt vacker, men god tycker jag.
Masse |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Tänk vad olika man kan vara Arne... Själv skulle jag aldrig komma på tanken att äta kycklingfilé, schnitzel eller champinjonsås (nä sällan sås över huvudtaget faktiskt förutom staka) Tacka vet jag småfisk, lamm, get, bläckfisk, kanin...
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Har du provat grillad svärdfisk? Det påminner lite om tonfisk tycker jag. Kan vara väldigt gott om det tillagas på rätt sätt!
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Citat:
Tack Malin , håller med till 100% ! Dom Grekiska specialiteterna är ett måste när man är på plats ! Det andra kan man äta hemma ! Tycker jag / Vi . Tom/Bodil |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Hej, jag är en av dem som gärna - men allt för sällan - äter fisk, i Sverige, Grekland eller annat trevligt land. I går åt jag dock en av de godaste fiskrätterna jag haft lyckan att inmundiga, på flera år! På en bakgata på Hydra, på en restaurang utan namn, beställde jag "kvällens tips". In kom en filead red mullet (heter väl iofs alla vita fiskar i Grekland), saftig fisk, med ett extremt gott favamos (tänk potatismos/rotmos/hummus, fast godare) och alldeles
nyfriterade, spröda lökringar. Allt otroligt fräscht och jättegott! |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Citat:
|
#15
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Min "gube" är en riktig fiskälskare, både att dra upp och äta.
Den godaste fisken i Grekland tycker han att han åt i Nidri på Lefkas. En Red Snapper. Fisken har inga småben utan en rejäl ryggrad med stora ben, ungeför som en kamm. Det brukar vara ett nöje, för honom, att botanisera runt bland restaurangerna i jakt på denna firre som måste vara färsk. När han beställde den på Skiathos så böjde sig kyparen över hans tallrik och började rensa fisken åt honom..i all välmening. Nu är ju pillandet med fisken en njutning i sig och ett sätt att äta den på, med ögona, så han fick snabbt stopp på kyparen Själv väljer jag hellre skaldjur än fisk. Min godaste rätt av havsdjuren är en Shrimps Saganaki vid hamnpromenaden på Karpathos. En gigantisk portion med räkor stora som kräftor i en gudomlig tomatröra med x-tra allt. Alla i vårt sällskap fick smaka och jag drömmer om den tallriken än idag! / Kajja ....9 dagar kvar till Parga |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Jeg blir ofte overrasket over voksne folk som klager over at det finnes ben i fisken. Jeg trodde de fleste som har passert 10 års alder har lært å fjerne de ben som ikke kan tygges, hvis ikke har deres foreldre gjort en dårlig jobb :-) .
Og små fisk som gavros har da ikke ben som er noe problem for folk med tenner, i tillegg til at de smaker godt, både som tiltugg til ouzo og ved siden av en salat som lunch. Det sies at det finnes to typer mennesker, de som går på en restaurant og bestiller det de er helt sikker på at de liker, og den andre typen som er mer eventyrlystne og ikke kan la være å bestille det de ikke har noen aning om hva er, når de finner noe slikt på menyen. Jeg hører nok til den siste kategorien, og har dermed fått servert utrolig mye fantastisk, og bare noen få ganger noe som ikke var helt vellykket.. |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Grillad fisk i Grekland.
Citat:
Nä, fisk för barn i Sverige är tyvärr ofta fiskpinnar och det är ju knappt att det är fisk i /Netwolf |
|
|