![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Tänk vad härliga grekerna är! Vi skulle åka från Paleochora till Chania med Psarakis Taxi. När vi närmade oss Kandanos frågade taxiföraren George om vi hade bråttom. Kunde vi vilja se produktionen på fabriken? Och det ville vi. Av George fick vi fin guidning och en god inblick i tillkomsten av den grekiska olivoljan.
Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
För mig innebär testresultaten att det i fortsättningen endast är Coop Änglamark och Fontana som gäller vid inköp av Extra Virgin här i Sverige.
Masse |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Lampoljan från Zeta kommer nog de flesta att undvika. Vi brukar packa med någon 3 L plåtdunk i det incheckade bagaget, o köper mest olja i S till stekning. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Det som många greker säger här som jag inte vet om det stämmer, är att många italienska bolag köper grekisk olivolja eller grekiska oliver och blandar det med sin egen olja, som sen säljs som italiensk olja. Det för att grekisk olivolja har bättre kvalité men det finns ju inte lika stora mängder av den som italiensk. Vet nån om detta stämmer? Här i Grekland anser de detta vara en sanning.
|
#6
|
|||
|
|||
![]()
När vi var i Parga för nåt år sedan, så sa en av badbåts-kaptenerna att italienarna köper nästan all olivolja hos dom. Från Parga fraktas olivoljan på båt till Italien. Där buteljeras den och säljs som "Producerad inom EU". Inget om att de blandade. "Så när/om ni köper olja som är producerad inom Eu, kommer den härifrån", berättade han för oss. Sanning?! Vet ej.
Lena ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Lena, jag har köpt en italiensk olivolja på Lidl som var riktigt bra o prisvärd.
Var lite skeptisk till inköpet först men det kanske har sin förklaring till varför jag blev så nöjd ![]() ![]() / Kajja ![]() Senast redigerad av Kajja den 2020-02-19 klockan 22:16. |
#8
|
||||
|
||||
![]()
När jag var i Koroni för några år sedan träffade jag anneli56 som skriver om olivolja längre upp i tråden. Om jag minns sätt, vilket jag tror att jag gör, sa hon att italienarna köpte upp grekisk olivolja och oliver och blandar det med sin egen olja. Så det verkar stämma.
|
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#10
|
||||
|
||||
![]()
Klippt ur artikel i Aftonbladet
Du har säkert sett den nostalgiska reklamfilmen om Zetas grundare som säger: ”Det bästa från Italien fick jag med mig”. Men inte en enda av de tre Zeta-oljor som visas är särskilt italienska – trots etiketterna ”Originale” och ”Classico”. I stället innehåller de ansenliga mängder olivolja från Grekland och Spanien. |
#11
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#12
|
||||
|
||||
![]()
Det skördas oliver sent på säsongen som är väldigt mogna o ger mycket olja, men av sämre kvalitet. Det finns oliver som får bli fallfrukt oftast pga oländig terräng o svårt att skörda i. Kvaliteten är fallfrukt av olika ålder och förruttnelse.
|
#13
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Det är nog sant som min gamla grekiska svärmor säger, att det är bara när man odlar eller skördar maten helt själv, som man vet vad man får och vad som finns i. Och smaken är ju så mycket godare. Det är därför det är så bra att det görs såna där tester ibland. De ska inte få komma undan med vad som helst. |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Rekommenderar att du följer med henne och studerar plockningen. Det är ett trevligt sätt att umgås och mycket att lära om både olja o inläggningar. |
#15
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#17
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hmm...tyvärr är jag alldeles för lat för att hålla på med olivplockning själv varenda år. Antingen får mina två söner göra nytta, eller så kanske jag satsar på sån där olivplocketurism, dvs låta livsglada och pigga turister plocka mina oliver mot en flaska olivolja. De får en speciell upplevelse, jag får mina oliver plockade. Win win situation. ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Varifrån kommer Zeta olivolja? Våra basoljor Zeta Originale, Classico och Fruttato innehåller till större delen italienska oljor, men de kan kompletteras med olivolja från andra EU-länder, läs mer om Zeta olivolja . Zeta har också 100 % italienska olivoljor som till exempel Zeta Casa Di Luca Intenso och Speciale och regionsoljor från tre utvalada italienska regioner, Marche, Toscana och Sicilien. Zeta har också en grekisk och en spansk olivolja med karaktärer från det land de kommer från. |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#20
|
||||
|
||||
![]()
Jag har nu snart varit olivbonde i 10 år ,nästa år faktiskt
![]() Kommer ihåg första åren när vi plockade alldeles själva. Precis som Louisa säger..första dan härlig men sen.... ![]() Vi har sedan flera år ett bra team som gör jobbet från början till slut och det går fort, klart jag är med och ser till att allt görs på bästa sätt. Vid presseriet tar jag över. Vi plockar oljeoliverna sista veckan i oktober, när de är gröna och lite omogna, då blir det mest polyfenoler och antioxidanter i oljan. Vet ni förresten att som ekologisk olivbonde måste man använda olivolja som kedjeolja om man använder motorsåg. |
![]() |
|
|