![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Kom att tänka på våran glögg. Den är ju främst kopplad till julen även om vi på senare år har valt att på sommaren som fördrink bjuda vänner på väl kyld glögg med isbitar i och pepparkakor med ädelostvisp som tilltugg. Brukar ibland ta en stund innan de kommer på vad de dricker, glögg mitt i sommaren! ![]() Har grekerna någon speciell dryck som avnjuts särskilt till jul, eller är det vanliga åretruntdrycker som gäller? Masse |
#2
|
||||
|
||||
![]()
På Waters Edge Cafe på samma ställe, alltså hos Haris i Paleochora bjuds alla på någon form av glögg på julaftonen (eller juldagen). Man värmer rött vin, men om den är kryddad kommer jag inte ihåg.
Vet inte om det är en grekisk tradition eller om det beror på att det turister i byn även under vintern. Naturligtvis får man meloraki "on the house" under hela december-januari. Birgitta. |
#3
|
||||
|
||||
![]()
En tanke slog mig nyss när jag planerade för dagens kökspyssel... Om man skulle ta och "greka" till Janssons? Riva ner potatis och rödbeta samt byta ut ansjovisen mot fetaost. Hur skulle det smaka tro
![]() ![]() ![]() / Kajja ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Grekisk frestelse? Why not? Skulle säkert gå hem i alla stugor
![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Vet att jag har läst ett recept med ouzosill, men jag testade aldrig att göra det.
Lena ![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Kajja: då får du en rödaktig Jansson! Så rätt med Papandreou som namn
![]() ![]() Catlady, som kommer stå "upp till armbågarna" i skinka och diverse i morgon...... PS: eller har jag fel där, var han "höger"? |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Jag som tillhör det något udda släktet av skåningar som älskar surströmming och äter det några gånger per år har vid ett flertal tillfällen snuddat vid en smått galen men spännande idé.
Varje gång som vi har surströmmingsfest så brukar det bli några goa sillar kvar i skålen när alla har ätit sig mätta. Våra bästa surströmmingsvänner har berättat att de då sedan barndomen är vana vid att man lägger dessa överblivna sillar i en glasburk med gummiringslock för att följande dag avnjuta dem. Ofta har då tanken mig slagit att varför inte göra en liten smakrik Jansons Frestelse på de här goa firrarna. Några gånger har jag dristat mig till att föreslå det till min kära hustru. Beskedet har varje gång varit "Icke i min ugn!!!!". Med tanke på pandemin och risken för att bli husvill har jag i år avstått för att framföra dylikt förslag. Masse som så smått börjat längta efter en helt vanlig Jansson och julskinka mm |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Masse, Jag som norrlänning av börd avskyr surströmming. Att sen ha den i Janssons... förlåt, men uurk... 🤢
Men kul att alla tycker olika ![]() /Netwolf |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Men gu´vad jag börjar längta efter surströmming så här dagen före julafton!
Lite off Birgitta |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Masse, jag håller med din fru..för hur skulle sockerkakan smaka efter att en surströmmingsjansson stått och pruttat i ugnen ![]() / Kajja ![]() |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Kajja, det var snabbt funnet
![]() ![]() Masse: ber att få framföra avvikande åsikt! Surströmming=BLÄÄÄÄ! Jag vet att den inte är "rutten" men den luktar ruttet i min nos i alla fall.. Om jag kunde skulle jag förbjuda alla inom en kilometers radie här hemma att öppna en sådan burk ![]() ![]() Catlady, som älskar fisk (även rå = sushi) ![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Trots att jag älskar surströmming, har jag svårt att tänka mig en surströmmings Jansson.
![]() På tal om grekiska juldrycker så tog jag häromdagen fram min ”årgångs-ouzo”- den odrickbara. ![]() ![]() Tänkte att några isbitar kanske skulle pigga upp drycken, väcka den till liv. Min man smakade (hade tack och lov nära till slasken). - Fy f..! det smakar ju finkel. Sen började han prata om att skriva det vita arket. Jag höll med med min man men tog resten, vilket jag snabbt ångrade. Men jag är uppvuxen med att inte lämna ... så är det bara. ![]() |
![]() |
|
|