![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
He he, det var inget avancerat. Jag tänkte på ett av matprogrammen nyligen, det där med Niklas....minns ej vad det heter. Det var något med torsk han lagade och han hade ju även varit ute på stan och frågat folk om fisken sej som ju är så bortglömd (för en del t.o.m okänd !). Det blev en enkel fiskgryta på sej, lite chalottenlök, paprika (orange som inte är så besk), purjolök, tomater, rejält med vitlök, koriander, salt och peppar. Inget avancerat alls, svårt att få till rätt balans med saltet och pepparn med så mycket fisk (2 pkt). Hasse ![]() |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Koriander blir ju förresten jättegott till fisk, med den citronliknande smaken. Jag tror att det är väldigt vanligt runt Medelhavet med koriander i fiskrätter! |
#3
|
||||
|
||||
![]()
I Brasilien användes koriander till vissa potatis och grönsaksrätter. I den färska starka formen som den ibland används i thailändsk mat. Tyvärr den enda krydda jag inte gillar. Efter ett par veckor i Thailand hade jag utvecklat en riktig aversion mot denna krydda och i Brasilien lämnade jag mat med koriander i. Annars gillar jag nästan all mat som är vällagad. Gissar att det finns mildare varianter som smakar citron men den starka varianten har för mig en oerhört genomträngande smak. Totaldominerar alla rätter den hamnar i. Någon som har en bra uppfattning om vilka typer av koriander som finns vilket förklarar varför jag aldrig känt den beska smaken i medelhavsmat eller i mat från mellanöstern.
Eva |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag måste berätta en sak. Jag brukar göra en egen salsa till tex-mexrätter. På tidningsurklippet där jag har receptet är det en liten skada på papperet på ett ställe. Första gången jag gjorde salsan läste jag att det skulle vara korinter. "Vadå korinter" tänkte jag "jag tar vanliga russin". De blandade jag alltså ner i salsan - och det blev riktigt gott med den söta smaken! Nästa gång jag tog fram receptet upptäckte jag att det inte stor korinter utan KORIANDER - det var precis där papperet var skadat och jag hade läst för fort. Det blev naturligtvis en helt annan smak - men jag måste säga att jag gillar den med russin bättre ![]() |
#5
|
|||
|
|||
![]()
[quote=Elisabet]
Koriander blir ju förresten jättegott till fisk, med den citronliknande smaken. Jag tror att det är väldigt vanligt runt Medelhavet med koriander i fiskrätter![/quote Ceviche er en rett med hvit fisk (rå som 'kokes' i lime), og med reker, der koriander er en viktig ingrediens. Ganske vanlig i Sentral-Amerika. Regnes av mange som en delikatesse. Senast redigerad av malou den 2006-06-21 klockan 23:52. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag har aldrig känt någon påtaglig koriandersmak i rätter från medelhavet men de använder kanske den milda koriandern och i liten mängd som bara ger ett stänk av citron. Kanske är det den torkade och i stor mängd som ger den smak som jag inte gillar och tyvärr är väldigt vanlig ex i Thailand och Sydamerika.
Eva |
![]() |
|
|