Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2024-07-12, 17:35
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 878
Standard Sv: Moussakareceptet på Kalimera

Citat:
Ursprungligen postat av Ylva A Visa inlägg
För mig har det alltid varit Carl Butlers recept på Moussaka (och Butlers lammlåda) som jag har gjort, sedan kanske 40 år tillbaka. Från början med alltför mycket olivolja till auberginerna, då det blev lätt rinnande resultat, men ack så gott, Nu är jag expert och har fått mycket beröm vid många fester. Han har förutom den gamla boken Carl Butlers Kokbok även gjort en med enbart grekiska recept och modifiering av det gamla moussakareceptet. Den boken har jag på Kreta och används ofta. Det händer, att jag äter rätten ute på tavernor, men det är sällan jag blir nöjd. Hemlagat är BÄST.
Jannis
Blev så imponerad av ett recept som tillagats i 40 år 🥘 så jag har letat upp det (eftersom det ligger kvar i ert hus på Kreta, eller hur Jannis?) så här kommer det vinnande receptet på Moussaka:

Carl Butlers moussaka
Butler skriver: "En gubbe med en liten taverna på Mykonos förr i världen gjorde moussaka på det här viset, ungefär." Carl Butler i grekiska kök (1997)

Till 6 personer

400-500 g lammfärs
3 auberginer (700 g)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 knippa persilja
2 dl svag buljong eller vitt vin
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1,5 - 2 dl riven ost
2 msk smör
olja
salt och peppar

Till den vita såsen.
50 g smör
1 dl vetemjöl
7, 5 dl mjölk
salt och vitpeppar

/Getpinglan
🐐🔔
Svara med citat
  #2  
Gammal 2024-07-12, 18:41
Fältjäntans avatar
Fältjäntan Fältjäntan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2015
Ort: Vimmerby
Inlägg: 806
Standard Sv: Moussakareceptet på Kalimera

Hemlagad moussakas, så himla gott
Gjorde det för nån vecka sedan från Fedons grekiska. Blev nyfiken på Carl Butler i grekiska kök, så har beställt den också.
Kerstin
Svara med citat
  #3  
Gammal 2024-07-12, 19:55
Catlady Catlady är inte uppkopplad
 
Reg.datum: sep 2008
Ort: Tyresö/Stockholm
Inlägg: 1 622
Standard Sv: Moussakareceptet på Kalimera

Tack, Getpinglan! Ett helt förträffligt recept
Dock, eftersom jag inte är jätteförtjust i aubergine brukar jag ta hälften zucchini/hälften aubergine, blir riktigt gott (enligt mig själv och maken med gäster ) och lägga till en nypa kanel till färsen. Ibland några lätt kokta potatisskivor också, i botten...
Catlady 🐈

Senast redigerad av Catlady den 2024-07-12 klockan 20:00.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2024-07-13, 05:58
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 481
Standard Sv: Moussakareceptet på Kalimera

Tusen tack för Carl Butlers recept, Getpinglan! Men en liten fråga, hur förbehandlar han auberginerna? Steker i panna eller ugnen? Detta är den jobbigaste delen (men viktig) tycker jag. Och sen såsen förstås som jag inte heller gillar att göra.

/ Anne
den lata kocken
Svara med citat
  #5  
Gammal 2024-07-13, 09:47
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 878
Standard Sv: Moussakareceptet på Kalimera

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Tusen tack för Carl Butlers recept, Getpinglan! Men en liten fråga, hur förbehandlar han auberginerna? Steker i panna eller ugnen? Detta är den jobbigaste delen (men viktig) tycker jag. Och sen såsen förstås som jag inte heller gillar att göra.

/ Anne
den lata kocken

Vi tackar Ylvas Jannis 😉 för kokbokstips!

Jag kollar i Butlers instruktioner: När man har gjort allt, t o m såsen, så skriver Butler : "bryn auberginerna lätt på båda sidor, ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper." 🍆🍆🍆

Det här steget med att bryna auberginerna i olja finns inte i Faidons recept, liksom heller inte en traditionell vitsås med vetemjöl, utan en redning med maizenamjöl. Men så är Faidon en förespråkare för GI-metoden, inget jag tänkte på när jag gjorde den först. Smakade mycket bra ändå. (Och inte så stabbig som moussakas lätt blir). Men, man kan ju variera, ska testa med både kanel och muskot osv i senare grekmiddagar här hemma.

Kali orexi!
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT