![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Den grekiska tidningen Ekathimerini skriver idag att honungsproduktionen i Grekland beräknas bli minst 50 % lägre än tidigare år, främst på grund av en vattenkris orsakad av långvarig torka och på varandra följande värmeböljor. "I år räknar vi med att samla in 200-300 ton honung, medan vi i genomsnitt under tidigare år producerade 500-600 ton," säger Dimitris Mitsiaras, den lokala kooperativa direktören i Halkidiki.
![]() Bilden är från Plakotos på norra Ios. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Å det var mycket tråkigt att höra. 50 % mindre honung. Detta elixir är jämförbart med vin och olivolja för mig.
🐝🍯🐝🍯🐝🍯 Olivskörden blir också mycket sämre i år och olivoljepriset kommer att skjuta i höjden. Är ledsen för vart allt barkar. Det blir allt svårare att sätta sig ett flygplan till Grekland och låtsas som att det regnar... |
#3
|
|||
|
|||
![]()
Väldigt tråkigt!
Grekisk timjanshonung är så enormt gott! Var "slösaktig" och gjorde honungs-skorpor på den sista jag hade. Rackarns, nu ångrar jag mig lite men skorporna blev jättegoda ![]() Catlady 🐈 ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Här i sommarstugan hat vi 2 st biodlare.
Känns så bra att gynna de nära åxå. Mannen tar moppen dit och fyller på burken. Häftigt!🐝 / Kajja ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Det var trist att höra.
![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Det är så tråkigt med torkan.
![]() / Anne |
#7
|
|||
|
|||
![]()
När vi var på Fourni i juni märkte vi så väl att mängden bin minskat. Hur märkte vi det? Efter vägen söderut finns en ofantlig mängd bikupor på vägens högra sida och timjan blommar huvudsakligen på den vänstra sidan. Under vandringar efter vägen har det under tidigare år har det varit likt en surrande och tättrafikerad ”motorväg” med bin över våra huvuden. Vi har stillsamt iakttagit det ofantliga fenomenet. I år när, vi passerade samma ställe, med än fler utsatta bikupor och samma mängd timjan i blom, noterade vi omedelbart en avsevärt lägre ”trafik” över våra huvuden. Vi funderade över orsaker och vilken inverkan en lägre produktion får på den lokala näringen. För många på Fourni har biodling som en viktig bisyssla, vilket om inte annat märks på utbud i affärer. Och allt går med stor sannolikhet inte att konsumeras på ön.
Alla bör nog oroa sig, för situationen är likartad här i Sverige om än av andra skäl än i Grekland. |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Ja, så är det tyvärr.
|
![]() |
|
|