Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Semestra i Grekland > Hälsningar > Hej, nu är vi tillbaka igen

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-07-19, 13:44
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish
Varför skulle det inte vara sant? Om du inte har samma upplevelse efter din resa beror det väl bara på att ni åt på olika ställen, åt olika mat eller - högst sannolikt - har olika smak.
Nu tänkte jag mer på ordet extremt gott och på alla öar och vi har vid tidigare tillfällen gillat samma tavernor. Dock är ju jag en inbiten köttälskare.
Ingen blir gladare än jag om jag har fel om den grekiska matens utveckling för det bådar i så fall gott inför framtida resor. Tyvärr fick jag en hel del medhåll i min matkritik under den senaste resan ex av värdinnan på Pension Sunshine som tyckte att hennes landsmän numera dränkte maten i olja och att ungsbakad kyckling och potatis blivit en sällsynthet på tavernorna för att ta några ex.

Eva
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-07-19, 13:57
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Ugnsbakad kyckling har jag också misslyckats med att hitta på senare tid och det är ledsamt. (Däremot vet jag att Janne lyckades).

Det grekiska kökets utveckling generellt skulle jag aldrig våga uttala mig om, den överblicken har jag definitivt inte. Men jag vet att Janne hittat sällsynt god mat på lite ovanligare ställen under den här resan, t ex på Samos och på Symi.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-07-19, 14:16
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Citat:
Ursprungligen postat av inkfish

Det grekiska kökets utveckling generellt skulle jag aldrig våga uttala mig om, den överblicken har jag definitivt inte. Men jag vet att Janne hittat sällsynt god mat på lite ovanligare ställen under den här resan, t ex på Samos och på Symi.
Naturligtvis kan jag inte heller uttala mig om det grekiska köket generellt. Vet att det finns många exempel på nya ställen i Aten där kokkonsten utvecklats för att möta nya tider och förändrade krav. Det jag vet är att det med åren för mig blivit svårare och kräver mer letande att hitta en bra taverna med varierad, god grekisk husmankost. När jag får zucchini vändstekt i smör och mjöl och ibland även vidbränd när det står friterad på matsedeln blir jag lätt besviken. När den ungsbakade potatisen lyser med sin frånvaro och varken gigantes, fava, rödbetor, kyckling eller lever finns på menyn och stifadon är övertäckt av ett tjockt lager menlös ost vilket hände på två tavernor på Samos blir jag också ganska brydd. När kocken lagat någon konstig sås och på förfrågan vad det är svarar något som turisterna vill ha för tankarna till den elake kocken från TV serien.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2006-07-19, 14:23
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Det finns nog ingen som skulle kalla vidbränd zucchini och stifado med menlös ost för "extremt god mat"

Janne, det ska bli spännande att läsa mer om maten! Jag har ju fått lite delrapporter och jag blev jätteinspirerad till att att börja leta på ställen som inte liknar de vanliga bondtavernorna som jag brukar gå på.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2006-07-19, 14:15
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 217
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Citat:
Nu tänkte jag mer på ordet extremt gott och på alla öar och vi har vid tidigare tillfällen gillat samma tavernor. Dock är ju jag en inbiten köttälskare.
Jag lovar dig Eva att du skulle hålla med mig om du följt vår resa.


När vi var i Sporaderna förra året blev vi glatt överraskade av den goda maten. Kunde inte tro att något skulle slå den resan, men denna resa slår allt. Det roligaste var att vi hittade ett ”nytt” grekiskt kök, många av tavernorna vi åt på hade ”utvecklat” det grekiska köket, som bläckfisk med pesto och parmesan (Symi) bara för att nämna en maträtt.

Vår kulinariska resa började redan på Samos, vi tänkte att här är det bäst att passa på att äta gott, sedan blir det den gamla vanliga maten. Så fel vi hade. Det blev bara bättre och bättre. Bäst mat åt vi på Samos (heja Miachalis!), Agathonissi (getmums!), Lipsi (där åt vi rätter vi aldrig tidigare ätit, bland annat Ambelourgou som är lamm i yoghurt insvept i vinblad som serverades i lergryta), Leros (ojojoj vilken mat!), Symi och slutligen Rhodos. Det var alla öar utom Patmos där vi åt mycket god mat, men kom inte upp i samma skithöga nivå som övriga öar. Rhodos var något utöver det vanliga (även på denna kulinariska resa), skulle vi stannat längre på Rhodos hade vi fått flyga hem i lastutrymmet!

Tips på tavernor och maträtter kommer senare...
Svara med citat
  #6  
Gammal 2006-07-19, 14:57
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 35 217
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Citat:
Rhodos var något utöver det vanliga (även på denna kulinariska resa), skulle vi stannat längre på Rhodos hade vi fått flyga hem i lastutrymmet!
Sista kvällen på Rhodos beställde jag in nedanstånde gryta. Den innehöll kalv i bitar, en löjligt god sås, fyra sorters ost (i grytan) och skivad potatis med smak. Bara den kvällen gick jag upp ett kilo. (Tallriken till vänster innehåller stuffed (ost, paprika, svamp m.m) chicken inlindad i bacon.)

Svara med citat
  #7  
Gammal 2006-07-19, 15:07
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Säg hej till verkligheten...

Låter mycket spännande med maten ser fram mot dina tips och beskrivningar. Lamm i yoghurt serverad i lerkärl har jag ätit några gånger på en taverna där dottern jobbade en sommar. Jag överger gärna den traditionella tavernan för ett ställe med nytänkande och utveckling om bara maten är god och jag slipper dansk fetaost.

Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 20:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT