Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2006-11-30, 07:42
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 936
Standard Gott kött från gris

Vi åt en vansinnigt god maträtt på To Armenos på Tilos i höstas. Allt mat är visserligen god på denna taverna, men just denna rätt stack ut från mängden. Det låter inte så spännande kanske: kött och gigantes som tillagades i ugn. Köttet var vansinnigt gott. Vi frågade vad det var för kött och fick Spala som svar. Det vara samma slags kött som används till "riktig" souvlaki. Så min fråga är: från vilken den av grisen kommer detta kött (Spala)? Någon som vet?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2006-11-30, 09:34
magnus us avatar
magnus u magnus u är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Inlägg: 404
Standard Sv: Gott kött från gris

[Spala? kan det vara skulderblad eller bog ? spalle på italienska -axlar. samband ??
Svara med citat
  #3  
Gammal 2006-11-30, 09:37
ciakoohlers avatar
ciakoohler ciakoohler är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Bjuv
Inlägg: 1 007
Standard Sv: Gott kött från gris

[INDENT]Ja så står det i mitt lexikon oxå.
[/INDENT]
Svara med citat
  #4  
Gammal 2006-11-30, 09:38
magnus us avatar
magnus u magnus u är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Inlägg: 404
Standard Sv: Gott kött från gris

slog just upp spala i ordboken den grekiska.-betyder skulderblad
Svara med citat
  #5  
Gammal 2006-11-30, 09:45
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 936
Standard Sv: Gott kött från gris

Skulderblad. Låter konstigt. Använder man kött från skulderblad? Kan inte vara stora skulderblad på en gris. Men ni har säkert rätt. Tack.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2006-11-30, 10:01
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Gott kött från gris

Övre delen av ryggen på en gris är det vi kallar karré, så förmodligen var det det ni fick. Den kan ju tillagas med eller utan ben, hel, i bitar, i skivor eller malas till färs.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2006-11-30, 10:05
Kalimeras avatar
Kalimera Kalimera är inte uppkopplad
Admin
 
Reg.datum: nov 2004
Ort: Karlskrona
Inlägg: 34 936
Standard Sv: Gott kött från gris

Det låter mycket troligt. Använder man det till souvlaki?
Svara med citat
  #8  
Gammal 2006-11-30, 10:09
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Gott kött från gris

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Det låter mycket troligt. Använder man det till souvlaki?
Vet inte vad de vanligen använder till souvlaki (men skulle gissa att de tar det "de känner för" - själv brukar jag använda filé) men grillad karré är ju ingen ovanlighet, så way not.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2006-11-30, 12:47
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Gott kött från gris

Citat:
Ursprungligen postat av Kalimera Visa inlägg
Kan inte vara stora skulderblad på en gris.
Dagens filosofiska spörsmål
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT