Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-05-05, 19:20
Paulinas avatar
Paulina Paulina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Mölndal
Inlägg: 188
Standard Soumada

Är det någon som vet om man kan köpa Soumada i Sverige...? T.ex. i Göteborg...?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-05-06, 08:26
Arnes avatar
Arne Arne är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 4 702
Standard Sv: Soumada

Soumada, jag antager att du menar den goda grekiska mandellikören Soumada.

Eftersom systemet ju har ensamrätt på försäljning till privatpersoner lär den icke finnas att köpa någon annan stans. Däremot är det ju så att du kan beställa hos bolaget och se om de kan skaffa hem ett par pavor.

Det tillkommer då förstås en del extrakostnader. Enklast är väl ändock att du ber någon grekresenär ta hem en flaska eller två direkt från grekland.

Arne
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-05-06, 13:01
Paulinas avatar
Paulina Paulina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Mölndal
Inlägg: 188
Standard Sv: Soumada

Den soumada jag tänker på fick jag på Kreta och den var alkoholfri, snarast ett slags läskande "mandelmjölk". Men det var det godaste jag - och min syster - någonsin druckit i värmen! Minns fortfarande hur den doftade! Kanske finns det olika varianter, med och utan alkohol...?
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-05-06, 17:54
Monica Ps avatar
Monica P Monica P är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Kalymnos, Grekland
Inlägg: 5 355
Standard Sv: Soumada

Recept på soumada enligt Jannis och Inga Ambatsis kokbok "Grekisk mat", Natur och Kultur (utkom på sextiotalet):
2 hg sötmandel
1/2 kg strösocker
Skålla mandeln, skala den och mal den i mandelkvarn. Pressa mandeln med lite strösocker i en mortel, tills den får en krämliknande konstistens. Lägg massan i en skål, tillsätt 2 kaffekoppar vatten och rör om. Häll blandningen i en silduk. Pressa väl. Häll ytterligare 1 kaffekopp vatten i silduken och pressa igen. Blanda i en kastrull samman mandelsaften, sockret och 2 kaffekoppar vatten. Rör om med en träsked. Låt allt koka häftigt ungefär 15 minuter. Skumma under tiden. Häll litet av saften i en skål med vatten och prova, om den visar tendens att stelna. Om så är fallet, är saften färdig och får kallna.Vid serveringen tar man i varje glas 1 del mandelsaft och 4 delar vatten. Serveras kall.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-05-06, 20:59
Paulinas avatar
Paulina Paulina är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Mölndal
Inlägg: 188
Standard Sv: Soumada

Tack Monica för denna hjälp! Då jag idag blev så nyfiken på det här med drycken så kollade jag runt på nätet och hittade även detta recept:

300gr blanched whole almonds
100gr white almond powder
2 liters mineral water
About 3kg white sugar
Rose water to taste
Orange flower water
Bitter almond extract

Det verkar finnas många sätt att göra den på... Men så mycket SOCKER det är i recepten!!! Jösses, sånt kan man nog bara dricka vart tionde år!

Men det var kul att höra att min syster mindes rätt; hon hade nämligen för sig att man skulle blanda den med vatten innan servering.
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT