Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-08-13, 22:13
MormorC MormorC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 56
Standard Stekta sardiner

Vad ska jag beställa om jag vill ha stekta små sardiner? Fick det en gång på en prova-på-tallrik och blev stormförtjust.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-08-13, 22:25
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Stekta sardiner

Är det möjligen den otäcka lilla friterade fisken som man äter hel som du menar?

I så fall heter den atherina.

Men jag är alltså inte säker på att den kan gå som "sardin"
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-08-13, 22:32
karis avatar
kari kari är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 5 540
Standard Sv: Stekta sardiner

Marides tenkte jeg på, det er de små man får ca 50 av på tallerkenen.
Kari
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-08-13, 22:33
MormorC MormorC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 56
Standard Sv: Stekta sardiner

Ja, det är nog den "där lilla otäcka firren" som du beskriver. Det var nog ingen sardin utan lite mindre storlek. Jag ska beställa atherina när jag kommer till Grekland i september så får vi se om det stämmer.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-08-13, 22:34
Ypsilon Ypsilon är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 168
Standard Sv: Stekta sardiner

Sardiner är inte small fish enligt min erfarenhet. Fried sardinas skall man beställa! Supergoda. Bästa jag smakat fanns i Plakias på södra Kreta. Small fish är något som katten lämnat oätet...
Ypsilon i 28 grader, södra Finland
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-08-13, 22:40
POs avatar
PO PO är inte uppkopplad
Gäst
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 1 202
Standard Sv: Stekta sardiner


Kallas också 'Marides' Supergoda med citron
och kall öl!!

//PO
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-08-13, 22:45
inkfishs avatar
inkfish inkfish är inte uppkopplad
 
Reg.datum: nov 2004
Inlägg: 8 500
Standard Sv: Stekta sardiner

En snabbgoogling ger att atherina och marides antingen är olika namn på samma sak - eller att marides är en något större fisk som även den serveras friterad, precis som atherina.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-08-13, 22:58
POs avatar
PO PO är inte uppkopplad
Gäst
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 1 202
Standard Sv: Stekta sardiner

Jag beställer en skål av varje så får vi se.
Allt för vetenskapen!
//PO
Svara med citat
  #9  
Gammal 2007-08-13, 23:20
Elisabets avatar
Elisabet Elisabet är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 5 566
Standard Sv: Stekta sardiner

Jag tror att atherina är små fiskar, dvs inte fullvuxna, av olika arter medan marides är sardiner.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2007-08-13, 23:51
JohnSs avatar
JohnS JohnS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2006
Ort: Ryfylke, Norge
Inlägg: 804
Standard Sv: Stekta sardiner

Det finnes i alle fall tre typer "small fish" som serveres stekte eller friterte. Sardheles, maridhes og gavros. Den første tror jeg er sardiner (samme fisk som man særlig på Lesvos serverer naturell etter å ha ligget i salt et døgn, sardheles pastes - mmmmmm), gavros er visstnok ansjos, og maridhes vet jeg ikke noe annet navn på.

Men alle tre fiskeslagene smaker godt både stekt og fritert. Gavros er de minste, og er derfor enklest å spise hvis man spiser hele fisken uten å rense den på noen måte. De andre fiskene foretrekker hvertfall min kone å ta ut ryggbenet og litt til, mens jeg nøyer meg med å legge hodet til side.

Sammen med en gresk salat og gjerne tzatziki er det en ypperlig lunch, som vi deler på opptil flere ganger på hver eneste tur.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2007-08-14, 06:53
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Stekta sardiner

Åt detta första gången på Kalymnos 1980. Kan väl säga som så att någon större succe blev det inte för den som tycker att en aborre har många ben och gillar fjällröding.

Eva
Svara med citat
  #12  
Gammal 2007-08-14, 10:34
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Stekta sardiner

Vår 12-åring är van vid att äta fisk (mycket tack vara mormor som har lärt upp barnen, hon kom från norra Finland och där åter man mycket fisk, i alla former). Han brukar bli lite trött på grekmaten efter ett tag, och då vill han ha "småfisk". Nu i somras på Kreta blev rekorden två (!) portioner med hemgjorda pommes till på en och samma kväll. Och så stooora klyftor med citron att pressa över.

Det smakade som i Finland, tyckte han !
Svara med citat
  #13  
Gammal 2007-08-14, 10:52
POs avatar
PO PO är inte uppkopplad
Gäst
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 1 202
Standard Sv: Stekta sardiner

Jag googlade vidare i detta delikata ämne och marides översätts till:

Whitebait are young fish; in Europe the term applies to young herring, but in other parts of the world it is used for similar fish of other species. Whitebait are tender and edible. The entire fish is eaten including head, fins and gut but typically each 'bait' is only 25-50 mm in length and about 3 mm in cross section.

I praktiken nästan vilken firre som helst, bara i rätt storlek?

//PO
Svara med citat
  #14  
Gammal 2007-08-19, 09:05
six six är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2007
Inlägg: 14
Standard Sv: Stekta sardiner

på karapthos var marides små friterade anjovis.supergoda
Svara med citat
  #15  
Gammal 2007-08-19, 22:05
IngegerdNs avatar
IngegerdN IngegerdN är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2005
Ort: Stockholm / Rethymno
Inlägg: 228
Standard Sv: Stekta sardiner

Citat:
Gavros er de minste, og er derfor enklest å spise hvis man spiser hele fisken uten å rense den på noen måte.
Sammen med en gresk salat og gjerne tzatziki er det en ypperlig lunch, som vi deler på opptil flere ganger på hver eneste tur.
Mmm, gavros med citron, sallad och vitt vin har varit min favoritlunch denna sommar...
Svara med citat
  #16  
Gammal 2007-09-25, 00:33
BrittMaries avatar
BrittMarie BrittMarie är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Lidköping
Inlägg: 146
Standard Sv: Stekta sardiner

I morgon ska jag tillaga denna rätt. Har längtat länge efter de knapriga små fiskarna. Har köpt frysta (fiskeförbud fram till oktober). Så fick jag rådfråga "svärmor" hur jag ska fixa till dem.

Så ska jag fritera potatisen a la grecque, dvs inga djupfrysta pommes frites.

Hoppas nu bara att jag lyckas denna gång. Har gjort ett försök innan och mjölet hamnade i klumpar bredvid...

Britt-Marie



Senast redigerad av inkfish den 2007-09-25 klockan 00:41. Anledning: otillåten länk
Svara med citat
  #17  
Gammal 2007-09-26, 10:34
MormorC MormorC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 56
Standard Sv: Stekta sardiner

Hej Britt-Marie!
Jag har precis besökt Lesbos och letade som en galning efter de goda små fiskarna. Nu ser jag på din profil att du bor på Kos,lyckost. Du skriver skriver att det är fiskeförbud på småfiskarna fram till oktober, det förklarar varför jag inte kunde få tag i dom. Men förr om åren har jag kunnat köpa dom, visserligen på andra öar. Är det nytt med fiskförbudet? Kan jag möjligtvis få ditt recept på fiskarna? Det finns ju småfisk även i Sverige.
Svara med citat
  #18  
Gammal 2007-09-26, 13:43
monica monica är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: stockholm
Inlägg: 930
Standard Sv: Stekta sardiner

Hej gamla rumskompis

När jag steker marides gör jag så här, oljan ska vara het som sjutton, och ganska mycket stekolja i pannan. Brukar kolla detta genom att lägga ner en potatisstav från början, då hör man när potatisen börjar friteras och man vet när de ska läggas i.

När fiskarna har tinat, om du har frysta, lägg dem i en bunke ha över salt och svartpeppar och använd båda händerna att vända fiskarna försiktigt. Ta liksom omfång om fiskarna, De går lätt sönder när de varit frysta, häll sedan mjöl över och gör samma procedur. Ta upp fiskarna på ett fat så bara mjölet som har fastnat på fiskarna följer med, samma omfång med händerna igen och skaka ut mjölet genom fingrarna.

Nu är det bara att börja steka. Kali orexi

Du har väl kokat horta till och massa citronklyftor
Och glöm för all del inte vinet i kylen

Monica

Senast redigerad av inkfish den 2007-09-26 klockan 15:12. Anledning: långt citat
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 00:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT