Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2007-11-28, 18:41
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 618
Standard Småpajer

Har funderat på och göra lite småpajer eller piroger med smördeg,eller filodeg och har lite funderingar på vad jag skall fylla dom med
Undrar lite vilken ost blir bra om man inte tar fetaost? Alla gillar inte det så skulle vilja ha lite andra förslag
Passar champinjoner ihop med någon ost?
Ni kan gärna komma med några "fyllningstips"

Riitta
Svara med citat
  #2  
Gammal 2007-11-28, 18:44
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Småpajer

Min svärmor lagar underbara pajer med köttfärs (och kryddor, lök, tomat etc) i smördeg, de brukar gå åt. Jag kan skaffa receptet åt dig!

//Gita

PS. Och så kan du ju göra finsk laxpaj, eller hur?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2007-11-28, 18:52
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 618
Standard Sv: Småpajer

Tyvärr har jag inte gjort någon laxpajTar gärna emot köttfärsrecept också,men någon är vegetarian och nån annan gillar inte feta så man får vara påhittig

Riitta
Svara med citat
  #4  
Gammal 2007-11-28, 23:45
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Småpajer

Grevé passar med allt. Spenat fungerar väldigt bra men du kan även använda zucchini, lök, morötter och massor av andra smakrika ostar. Jag tar vad som finns och alla brukar bli nöjda. Grovt riven n'stan f'rdigkokt potatis blandad med stekt gul l;k, basilika och v'sterbottensost blir j'ttegott.

Eva
Svara med citat
  #5  
Gammal 2007-11-29, 07:14
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Småpajer

Usch vad svårläst mitt svar blev Riitta med ändrade skrivbordsinställningar. Ska vara grovriven nästan färdigkokt potatis blandad med basilika, stekt gul lök och västerbottens ost som är en mycket bra matost. Jag kryddar potatisen med både örtsalt, lite paprikapulver och lite peppar. Du kan du också ta lite marinerade italienska tomater eller färska till pajen. Basilikan kan ersättas av anan krydda eller utebli beroende på vilka smaker du vill framhäva. Jag har hittat en ny sort som jag gillar. De kallas vilda ekologiska tomater från Italien. Såldes här på vår ICA mitt i stan och varierade en del både i färg och form. Mycket välsmakande.

Ett bra tips vid tillagning av spenatpajer med fetaost är att blanda fetan med keso och ägg då blir smaken mildare för den som inte är så van vid fårost. Till potatispajen blandar jag ofta fransk chévre den gör sig så bra med potatis. Annars är lagrad grevé också en ost som passar bra till matlagning. Hälsinge och Falbygdens är mina favoriter men även andra mejerier har god grevé som genom sin nötsmak förhöjer många rätter där ost ingår.
Gör du zuuchinipaj kan du koka och grovriva den innan. Blanda sen med ägg och kolla så att smeten inte blir för lös. Många använder även mjöl till zucchinipajer.

Eva
Svara med citat
  #6  
Gammal 2007-11-29, 07:20
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 618
Standard Sv: Småpajer

Tusen tack EvaBlev hungrig bara av och läsa dina förslag Går det bra och frysa alla dessa sorterna?
Riitta
Svara med citat
  #7  
Gammal 2007-11-29, 13:27
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Småpajer

Det tror jag nog men jag har inte provat. Piroger är ett annat bra buffétips.
Karelska piroger med fyllning gjord på ris och ägg är underbart gott. Finns många olika recept att välja mellan. Bör dock helst avnjutas nybakade och lite varma..

Eva
Svara med citat
  #8  
Gammal 2007-11-29, 13:44
monica monica är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: stockholm
Inlägg: 930
Standard Sv: Småpajer

Ett annat tips är att göra pajen hel i en stor form istället för att stå och vika små pajer.
Sedan kan man skära dem i trekanter från formen.

Ska själv stå hela dagen i köket i morgon då det är sonens namnsdag Andreas.
Brukar komma sisådär 25 personer, mat ska det vara, och olika rätter med dricka till och efterrätt och en jädra massa whisky till herrarna och baileys till damerna. Puhhhhh

Får vila upp mig i helgen.

Monica
Svara med citat
  #9  
Gammal 2007-11-29, 19:33
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 618
Standard Sv: Småpajer

Eva,dom Karelska pirogerna är redan färdiga i frysenKommer man från Karelen så måste man ju hålla trationen levande
Tack Monica också. Tål och tänka på och göra i lite större format
Wisky finns nog oöppnad efter sommarens resa

Riitta
Svara med citat
  #10  
Gammal 2007-11-30, 15:53
Frappes avatar
Frappe Frappe är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Norra Sthlm, Nea Makri/ Nea Pendeli Athens Grekland
Inlägg: 1 712
Standard Sv: Småpajer

[QUOTE=Riitta;110115]Passar champinjoner ihop med någon ost?
Ni kan gärna komma med några "fyllningstips"


Jag brukar fräsa färska champinjoner i olivolja, vitlök och krossade tomater, salt peppar och en skvätt oregano. Låter detta puttra tills allt vatten är borta, blandar i riven ost valfri stark eller mild smak, fetaost i bland, har även testat med Brie ost och det blev jätte gott, lägger på fillodeg och gör "knyten"

Hälsningar Camilla
Svara med citat
  #11  
Gammal 2007-11-30, 17:07
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 618
Standard Sv: Småpajer

Låter gott FrappeDet blir nog till och göra flera olika sorter ser det ut som
Bara man hittar tiden någonstans också

Riitta
Svara med citat
  #12  
Gammal 2007-11-30, 18:17
Agapi Agapi är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Inlägg: 456
Standard Sv: Småpajer

Citat:
Ursprungligen postat av monica Visa inlägg
Ska själv stå hela dagen i köket i morgon då det är sonens namnsdag Andreas.
Brukar komma sisådär 25 personer, mat ska det vara, och olika rätter med dricka till och efterrätt och en jädra massa whisky till herrarna och baileys till damerna. Puhhhhh

Får vila upp mig i helgen.

Monica
Chronia polla tou Andrea sou! Na tov cherese!

Jag förstår vad du menar. Det är lite körigt helst om alla kommer på en och samma gång.
Men som sagt du får vila till helgen.

Katerina
Svara med citat
  #13  
Gammal 2007-12-01, 14:47
monica monica är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: stockholm
Inlägg: 930
Standard Sv: Småpajer

Citat:
Citat:
Ursprungligen postat av Agapi Visa inlägg
Chronia polla tou Andrea sou! Na tov cherese!

Jag förstår vad du menar. Det är lite körigt helst om alla kommer på en och samma gång.
Men som sagt du får vila till helgen.

Katerina
Efheristome, ca 2.30 gick sista gästerna proppfulla av mat och dricka.
Men idag ska jag inte göra mer än att ligga på sofflocket.

Monica, som har lite ont i huvve idag, undrar varför
Svara med citat
  #14  
Gammal 2007-12-02, 17:03
Gita Gita är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Järfälla
Inlägg: 1 429
Standard Sv: Småpajer

Svärmors köttfärspiroger:

Fyllning:

3 finhackade gula lökar
300 gr köttfärs
ca 5 msk tomatpuré
1 buljongtärning
svartpeppar
(3-7 droppar Tabasco)
ägg till pensling
Vallmofrö

Fräs löken, lägg i köttfärsen, stek tills brynt, krydda och låt puttra under lock i ca 15 min.

Använd fryst smördeg, gör små piroger som penslas med ägg och vallmofrön.

Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Svara med citat
  #15  
Gammal 2007-12-02, 17:21
Riittas avatar
Riitta Riitta är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 618
Standard Sv: Småpajer

Har stått hela eftermiddagen och gjort köttfärspiroger.
Det blev med riven haloumiost,tomater och lite goda kryddor i
Skall spara ditt recept också Gita
Får se om jag orkar göra några vegetariska också nån dag

Riitta
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT