#1
|
||||
|
||||
Recept på FAVA
Hoppas någon kan hjälpa mig med att översätta det här receptet.
ΥΛΙΚΑ 1 κιλο φαβα Αλατι, πιπερι 2-3 κρεμμυδια Λαδι, ξυδι ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Καθαριζετε, πλενετε τη φαβα και τη βραζετε για 10 λεπτα. Αφινετε τη φαβα που εβρασε να μεινει μεσα στο νερο 30 λεπτα. Στραγγιζετε τη φαβα και προσθετετε καυτο νερο, μολις να την σκεπαζει. Βαζετε αλατι, πιπερι, κλεινετε την κατσαπολα και μαγειρευετε τη φαβα για 40-45 λεπτα. Οταν βρασει περνατε τη φαβα απο το blender. Τη σερβιρετε σε πιατα με μια κουταλια φρεσκο ψιλοκομμενο κρεμμυδι, λαδι και ξυδι. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Favva= Gott
1 kg Fava salt,Peppar 2-3 lökar Olja och Vinäger Rensa och tvätta favan, låt koka 10 min,låt ligga kvar i grytan 30 min. Häll av vattnet och på med nytt varmt vatten så det täcks. Låt koka ca 40-45 min, smaksätt med salt och peppar.När det kokat klart mixa i en blender och lägg upp på en tallrik tillsammans med 1 sked finhackad lök, samt olivolja och vinäger. Camilla |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Tusen tack, Camilla! Nu ska det bli FAVA till kvällsmaten idag.
Jag har ett paket "Fáva komméni" och det betyder nog "krossade kikärtor" skulle jag tro. Receptet har jag från baksidan på paketet - tack ännu en gång för översättningen! |
#4
|
|||
|
|||
Sv: Recept på FAVA
..Så långt var vi ju med igår Marianne!!!
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Jag brukar lägga ner hackad lök och lite örtsalt i sista kokvattnet att koka med favalinserna. Ibland även lite smulad grönsaksbuljong tärning tycker att favan då får en fylligare smak. Sen finhackar jag öven röd och gul lök att strö över.
Eva |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Ja, du hade bra koll på vad det handlade om, Lissi, men det är tur att vi har Kalimera och att det finns "riktiga språkexperter" här så att jag fick hela texten också. Favan kokar i köket... - det ska bli gott, och lök hör ju till (jag har till och med några riktiga grekiska lökar liggande från mitt senaste besök, kanske inte så stor skillnad på smaken, men... nostalgin...).
|
#7
|
|||
|
|||
Sv: Recept på FAVA
Dette var en merkelig oppskrift, jeg lager fava av kikerter, 500 gram.
På Gresk Ρεβύθια. Heter det bondbøner på Svensk? Tror du har ett halvfabrikata som kanskje kan kjøpes? Dette er esensen av 3 ulike greske kokebøker: Kikkertene vannes ut i minst 24 timer. Kokes 2 timer mens du moser ertene, Under kokingen smak til med salt, og hakket løk. Følgende kan eventuelt tilsettes etter preferanse: Oregano Timian Muskat Hvitløk Eddik, vinaeger (vær forsiktig! Jeg bruker det ikke) Grønnsakbuljong. Senast redigerad av sven.kriti den 2008-02-03 klockan 18:26. |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Jag läste just om fava.. och undrade lite vad det var. Har läst om det tidigare men glömt. Bondbönor var det ju.. alltså gammal hederlig bondbönssopppa. Har gjort det på färska bondbönor nån gång och då med lite morötter i också, kokt i grönsaksbuljong. Sedan har jag rett av den med lite mjölk och vetemjöl. Sist har jag klippt ner lite persilja.
Se där.. svensk och grekisk mat mötas. Trevligt tycker jag.. |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Det där låter ju onekligen gott, Sven.Kriti, och kanske jag provar det en dag i stället. Men nu har jag alltså köpt en påse krossade kikärtor som är beräknat till att användas i en handvändning när man kanske inte vill vänta ett dygn på att lägga kikärtorna i blöt.
Jag har en del grekiska recept (men kanske inget som ser lika gott ut som ditt, Sven.Kriti - skriver ut det med det samma!), men nu ville jag bara gärna använda denna vara, som jag hade med mig hem. Får se om jag blir nöjd med resultatet... Men kikärtssoppa är ju inte det samma som fava. Fava är en dip. Bägge delar är gott! Senast redigerad av Marianne den 2008-02-03 klockan 18:39. |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Har nu funderat lite mera på Fava.. dip.. kikärtsröra.. Hoummus.
Det klickade till här nu.. Hoummus är ju mera likt den Favan som beskrivs här. Och den finns att köpa på burk på bl a Ö o B. Men jag undrar om inte den grekiska varianten.. Fava.. är bra mycket bättre. Måste nog testa det nån gång. |
#11
|
|||
|
|||
Sv: Recept på FAVA
Citat:
Jeg tenker å bruke det til lutefisk! Får ikke de riktige grønne ertene vi bruker til ertestuing i Skandinavia! Tror det er første gang i Kretas nyere histoie noen lager skandinavisk lutefisk! Det går bra om du har et stort kjøleskap. Jeg kjøler ned store fat med vann for å få kaldt vann til utvanningen! På denne tiden av året har vi nattetempraturer på ca 9 grader selv om dagtemperaturen her i Agios Nikolaos går over 20. Tørrfisken får jeg fra Norge. Jeg trodde lutefisk var en nasjonal skandinavisk spesialitet, men det viser seg at også grekerne brukte metoden med tørking og luting av fisk helt til bake til antikken! Det blir lutefisk i kveld, jeg er spent på hvordan det går med grekisk fava! Hilsen Sven |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Fava lagas inte på kikärter utan det är en annan maträtt. Jag är säker på att det är vanliga gula ärter som delats. Jag köper alltid mina påsar i Grekland där de finns i varje grekisk mataffär. Fava är en väldigt vanlig grekisk smårätt och husmödrar kokar den oftast med lite salt, lagerblad och ibland lök. Sen finhackar de lök och ringlar över olivolja. serveras så och kanske med en klyfta citron.
Kikärter med pressad citron är en annan traditionell rätt där kikärter serveras kokta till ex kyckling eller kanin. Traditionen att göra Hummus av kikärterna kommer från mellanöstern och det har jag bara sett i Grekland vid något enstaka tillfälle. Eva Senast redigerad av Eva L den 2008-02-04 klockan 09:28. |
#13
|
|||
|
|||
Sv: Recept på FAVA
Citat:
Slo opp på Google, her står hele forklaringen, helt vanlige gule eller grønne erter som deles! Hilsen Sven |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Är det verkligen inte favaböna som används?
Varför heter det annars fava? |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Citat:
Ann-Kristin Baljväxter, torkade Favaböna/ Fababöna Vicia faba, Bondböna-gruppen Favabönan eller Fababönan är en gammal sorts bondböna. Den är grönbrun, platt, stor och lite kantig. Den är köttig och används kokt i sallader, soppor och marinerade. |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Ja just det. Jag har aldrig använt favabönor till något och brukar inte äta fava i Grekland, men nog skulle jag ju ha gissat att det är de som används i fava, och inte kikärter, "vanliga" bondbönor eller gula eller gröna ärtor.
Eller är det kanske så att man "tar vad man har" och kallar det fava? |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Citat:
Eva |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Fava översätts till "ärtmos" i mitt lexikon.
Så här ser påsarna med krossade ärtor ut (kan mycket väl vara gula ärtor, om inte kikärtor används till fava - själv kan jag inte avgöra om utseendet avslöjar krossade gula ärtor eller kikärtor): Det står på båda påsarna att innehållet används till Fava. Det smakade precis som fava ska smaka, men jag ska prova mig fram med lite olika kryddor framöver. Jag äter ofta och gärna fava i Grekland, ofta är den finare i konsistensen än min blev igår. |
#19
|
||||
|
||||
Sv: Recept på FAVA
Citat:
Eva |
#20
|
|||
|
|||
Sv: Recept på FAVA
Citat:
|
|
|