![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Jag och min familj kommer antagligen att hyra ett hus på Naxos under längre tid och vi kommer antagligen att laga ganska mycket mat själva. Hela familjen tycker om god mat så det kommer nog att bli mycket tid både i affärer och vid grytorna. Jag undrar om någon har erfarenhet av att baka i Grekland? Mjölsorter i affärer? Jäst? osv. Vore kul om någon kunde dela med sig av sina erfarenheter. Tack på förhand.
|
#2
|
||||
|
||||
![]()
Inga problem alls förutom mandelmassa, bittermandel, hjorthornssalt och vaniljsås. Allt finns men kan vara lite knepigt att hitta. Grekiska bakpulvret kan vara lurigt så ta med dig bakpulver och vanillinsocker. Deras vanillinsocker smakar ingenting och är dyrt. Malen kanel heter Cinnamon på eng och kan ibland också vara lite knepigt. Du kan göra världens godaste smulpajer på färsk frukt. Paj på jordgubbar (fraulis) är en höjdare samt färska persikor. Syltade kakfyllningar är dyra.
Hör av dig om du vill veta mera. Uffe |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Min erfarenhet är att det knappast lönar sig att baka matbröd med tanke på den dyra elektriciteten, detta förutsatt att man har tillgång till bageri inom räckhåll, förstås, eller som hos oss, att bagarbilen kommer till husknuten. Om man för känslans och smakens skull ändå vill baka kan man köpa bra mjöl hos bagerierna, även jäst. En del affärer har många sorters mjöl men lika vanligt är det att man har små kilopack med "mjukt", "hårt" och "till allsidig användning". Jag har inta fattat skillnaden, är för lite intresserad faktiskt, (men att mjöla fisken innan stekning klarar jag). Torrjäst finns. Margarinet (exempelvis vitam) är helt osalt så man kanske får ta i lite mer salt än annars i bulldegen. Kardemumma har jag fått hemifrån Sverige. Smör finns men oftast osaltat och mycket dyrt, importerat från Österrike eller så.
I Grekland är det oftast så att bagerierna säljer matbröd,skorpor, färdiga mackor, ostpajer, pajer med söt fyllning o.s.v men vill man ha "glyká", bakelser alltså, får man gå till "sacharoplastío" som också säljer alla sorters kaffebröd och läckerheter kilovis eller styckevis, liksom glass av alla slag. Det äts ofantliga mängder söta bakverk här. varje helgdag och namnsdag ska firas med en kartong bakelser...har inte under hela mitt liv i Sverige ätit så mycket som här sen jag kom hit, men nu har jag stoppat detta, det finns gränser! |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Jag tackar för värdefull information. Tack!
|
#5
|
|||
|
|||
![]()
Det er ikke alltid så lett å finne skikkelig grovt brød i Hellas, så liker dere det er baking en nødvendighet. Og så lukter det jo så godt i huset!
Noen nevnte smør, jeg kjøper Kerkyra, gresk meierismør som både finnes saltet og usaltet. Meget velsmakende, og funker fint i brød og kaker. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Då är frågan. Admirala nämnde smör och Kerkyra, det enda jag hittat är LurPak i rent smör till småkakor som jag är barnsligt fötjust i. Det går inte att göra falska wienerbröd, goda kolakakor eller finska pinnar på det grekiska margarinet. För övrigt har jag inte hittat något som liknar Milda delikatess 1kg i Grekland.
-Har någon som läser bra förslag? Nog för att det finns goda grekiska bakverk som Monica säger, men ack så söta. För att inte nämna besvikelsen över en inköpt bakelse med grädde när det visar sig vara hårdvispad äggvita vid avsmakning. Det finns ett bageri inne i Xania som gör enormt goda blåbärstårtor med grädde i, men oj så dyra. Mr A brukar komma med en sådan när jag fyller år. Grovt grekisk bröd måste vara att de till 1l vetemjöl tillsätter 1dl rågmjöl ![]() Jag vill ha bröd med "fåggelmaaten" blandat i mjölet. D.v.s solrosfrön, valnötter, hasselnötter och liknande. Gärna oliver eller russin för den delen i ett annat bröd. Nu för tiden finns det svenskt att köpa lite överallt t.ex Wasa's sortiment av hårdbröd och kommentarerna jag hört från greker är att de tycker det är gott. Uffe |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Mest lik Milda är Vita från Mevgal. Jag brukar baka kanelbullar och mjuka kakor samt muffins, samt en del bröd med nötter etc som du nämner Ulf, men svårt att få tag på grovt mjöl, jag köper från bageriet direkt, när det gäller de olika vita mjöl sorter får man prova sig fram, en del mjöl är ganska hård! Och små förpackningar om 1 kg. Jästen köper jag på bageriet eller så använder jag torrjäst i bland.
|
#8
|
|||
|
|||
![]()
Färsk jäst finns på supermarket, och grovt mörkt mjöl också, heter Olikis.
Jag bakar allt bröd själv och det blir supergott med detta mjöl. Yvonne |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Intressant detta med Olikis. Har aldrig hört eller sett det under 5 år.
Det grövsta jag lyckats hitta är det tyska BauernKreutze på Lidl, men det är nästan alltid slut. Jäst finns på Marinopoulos, IN.KA och Euroshopper samt större supermarkets. Inte de små. Uffe |
![]() |
|
|