![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Är det vanligt med dill i tsatsiki? Till dotterns stora besvikelse var det dill i tsatsikin vid några tillfällen på Samos i somras. Vi kom inte på vad dill hette på engelska och vet absolut inte vad det heter på grekiska!
Någon som vet vad dill heter på grekiska? Hur man frågar om tsatsikin innehåller dill? Och hur det uttalas? Fast risken är nog stor för missuppfattning... Att personalen tror att det är just dill vi vill ha i tsatsikin! ![]() Aina Senast redigerad av Aina den 2008-11-05 klockan 21:43. |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
När ni beställer kanske ni kan säga: THELOME TSATZIKI ORIS ÁNITHO "Vi vill ha tsatziki utan dill." Någon som är bättre på grekiska kanske vet bättre? ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Tackar!
Aina |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Dill heter dill pa engelska
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Dill i grekisk sallad är annars utsökt. Kan verkligen rekommenderas.
|
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
oops, "anitho" såklart ![]() |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Dottern uppskattade tyvärr inte dillsmaken. Någon gång, när det bara var lite dillsmak, märkte hon ingenting! Det är säkert en vanesak. Förväntar man sig att det ska smaka som det brukar, blir man besviken över en extraingrediens.
Jag ska anteckna förslagen på hur man beställer tsatsiki utan dill till nästa sommar, så får vi pröva oss fram. ![]() Aina |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Har aldrig råkat ut för att få dill i tzatsikin,men däremot här på Peloponnesos använder dom riven morot i.
![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]()
Finns det någon här som har ett bra och gott recept på tsatsiki??
Vill ladda med lite grekiskt nu på Alla hjärtans dag ![]() Innan sommaren på Rhodos |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Du trenger egentlig ikke oppskrift, det blir smak og behag, men prøv dette:
Bruk et lite beger gresk yoghurt (eller tyrkisk ![]() Finner du ikke det, bruker du vanlig yoghurt som du lar sile av en time i kaffefilter. Riv en halv agurk grovt. Klem vannet ut av den ved hjelp av kjøkkenpapir. Mos et fedd hvitløk. Bland alt. Du kan også tilsette, om du vil: litt olivenolje litt hvit eddik dill. La det stå i kjøleskap en times tid eller mer, så smakene blandes godt. Smak til med salt. (Du har saltet oppi rett før du skal spise, slik at tsatsikien ikke blir "utvannet".) |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Tackar!!
*smaskens det ska bli* ![]() |
#13
|
|||
|
|||
![]()
Grundrecepten för tzatziki är yogurt, gurka och vitlök, sen beroende vart man kommer ifrån så "plussar" man på med ingredienser, jag har lärt mig från min farmor att man ska ha kummin och oliv olja i, och då är det influenserna från öst som dominerar.
På fastlandet så tycker de om sötare smaker, t ex i sin kokinisto så har de socker i och vid tolvöarna så använder de kanel. |
#14
|
||||
|
||||
![]()
På Rhodos har vi flere ganger fått dill i tsazikien. Vi har også fått gulrot (morot) i en gang. Kanel derimot har jeg aldri fått. Da tror jeg at jeg hadde sendt den ut igjen
![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Jag har självklart, gurka, grekyoughurt, vitlök, salt o peppar. Sen har jag även en skvätt fin olivolja, ett uns mynta, lite färsk timjan och rosmarin. Sen toppas anrätningen av en kalamataoliv eller två. God spis!
![]() /Netwolf |
#16
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Eva |
#17
|
|||
|
|||
![]()
Heisan.
Var med på kokkekurs på Lesvos i fjor. Tsatsiki lages etter sessong, dvs. om sommeren når agurken er moden, brukes agurk. På høst/vinterstid brukes gulrot. Jeg har aldri fått kanel i tsatsiki`n. Når jeg lager den hjemme bruker jeg; Gresk/tyrkisk yoghurt, hvitløk, agurk, litt sitronsaft, litt olivenolje, alt i mengder etter smak og behag. Hilsen AnitaC ![]() |
#18
|
||||
|
||||
![]()
...och så en liten skvätt ouzo i, också!
![]() |
#19
|
|||
|
|||
![]() |
#20
|
||||
|
||||
![]()
Ouzon tar jag gärna bredvid
![]() /Kerstin |
![]() |
|
|