#1
|
||||
|
||||
Thank God It's Friday
Sparkar vidare på Birgittas tråd (ursäkta Birgitta)
-Vad händer inför helgen? -Pensionen på kontot så vad frestar ni med? -Grekiskt eller svenskt? Kom igen med nya förslag! Jag är sugen på nått nytt. Alla kryddor finns hemma. Jag testade Bea's Choklad Chips kakor, men matberedaren gjorde lite olycka av det hela. Gott i alla fall fast smetigt. Segt och härligt, jag adderade sirap i smeten i övrigt orört. Uffe |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Jag tänkte testa denna gryta som var med i månadens Buffé-tidning från Ica.
Tagine med lamm, oliver och syltlök Ingredienser Portioner: 6-8 1 kg grytbitar av lamm 1 hel vitlök i klyftor 1 burk urkärnade svarta oliver (ca 350 g) 1 dl syltlök 1/2 dl bombay chutney 1/2 dl ketjap manis (söt soja) 4 msk kapris 2 tsk malen spiskummin 2 tsk malen ingefära 750 ml rött vin (gärna fruktigt) Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör så här 1. Sätt ugnen på 150°C. 2. Lägg alla ingredienser i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Häll på vinet och rör om väl. 3. Låt koka upp på spisen, lägg på lock och ställ in grytan i ugnen i 2–3 timmar eller tills lammet känns mycket mört. 4. Häll ev av såsen och låt den koka i 15–20 minuter och red av med lite majsstärkelse (Maizena). Smaka av med salt och peppar. Servera genast eller värm upp på spisen nästa dag. FÖR ALLA? Alla: kontrollera innehållet i löken. Gör glutenfri:bjud med ris eller quinoa i stället för couscous. Laktos-, mjölkprotein- och äggfri. Trevlig helg på er alla Malin |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Mitt tips Ulf en kall vinterdag är Oso Buco även om jag vet att det är en rätt du känner till sen tidigare om nu ICAhandlaren där du bor ha kalvlägg på lager.
Godare mat finns inte. Eva |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Det receptet läste jag igår. Alla recepten av henne vekade jätte goda, inte minst rörorna. Men det får nog bli någon annan helg. Vi har haft magsjuka i familjen ett tag nu...
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Ok Uffe du är ursäktad!
Ville du ha något gott så varför inte testa detta. Lägg tinade jordgubbar,skivade bananer, skivade kiwi i en ugnsfastform. Riv över vit choklad och ställ formen i ugnen tills allt är varmt och chokladen har smält. Ät god vaniljglass till. Ljuvlig efterätt som är så enkelt att göra och mkt uppskattat på barnkalas. Till helgen ja i morgon drar vi till vår stuga igen så klart.Dom har snackat om att det ska bli snö och kallare. Vem vet om vi vaknar med snö in på knutarna. Nu måste jag cykla och jobba och sen är man ledig 3 dagar (skönt ). Trevlig helg på er alla! Birgitta 63 |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Malin,
De hade bara vanlig Mango Chutney och Tropical Chutney är det ungefär samma sak, alltså Mango? Det blir lammgrytan till lördag för kalvlägg fanns inte bara fläsk dito. Lamm är ju så förbaskat gott. Sen kanske jag testar Birgittas dessert. Lät väldigt gott. Uffe |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Det heter Gino. Jätte gott! Om man vill kan man "blanda" ner den vita chokladen bland frukten istället och göra ett täcke av lite havregryn eller kokos och hyvlat smör (typ 25 g) Knäckigt och gott!
|
#8
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
[quote=ulfwiman;152233]Malin,
De hade bara vanlig Mango Chutney och Tropical Chutney är det ungefär samma sak, alltså Mango? Det blir lammgrytan till lördag för kalvlägg fanns inte bara fläsk dito. Lamm är ju så förbaskat gott. Sen kanske jag testar Birgittas dessert. Lät väldigt gott. Jag tror det går precis lika bra med mango chutney... möjligt att det är någon mer frukt i "tropical" chutney... Jag ska försöka få tag i lamm i morgon så blir det lördagsmat för mig med. Malin |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Jag hittade ett recept på "Grekisk kycklingpaj" som jag ska prova på lördag
Tillagning Pajskal: 3 dl vetemjöl 125 g margarin 2 msk vatten Fyllning: 1 grillad kyckling 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 3 tomater 1 tsk rosmarin 2 dl riven fetaost 4 ägg 1 dl mjölk 2,5 dl matlagningsgrädde salt och peppar Arbeta ihop degen med händerna eller med hjälp av en matberdedare. Tryck ut den i en pajform och låt stå kallt i 30 min. Förgrädda skalet i 200 grader 10-15 min. Rensa kycklingen på ben och skinn, dela köttet i mindere bitar. Hacka löken och fräs den tillsammans med pressad vitlök i olivoljan. Skrapa ur kärnorna ur tomaterna och dela sedan i mindre bitar. Blanda kyckling, lök, tomat, fetaost och rosmarin, fördela röran i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, matgrädde, salt och peppar tillen äggstanning. Häll stanningen i pajskalet. 200 grader i 40 min Trevlig helg! Stinab |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Hallå *Stinab*
Lät mycket smarrigt. Jag kommer att rulla fram i framtiden. Vägde 70kg när jag kom till Sverige och har lyckats gå upp till 82kg idag. Gränsen är satt till 85kg sedan får det vara bra, men jag erhåller ju god hjälp här. Kan jag inte resa fysiskt så får det bli med smaklökarna i stället. Uffe |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Ja den vikten den vikten...!
Jag har äntligen tagit tag i mig och tills idag har jag gått ner 13 kg! Är sedan slutet av september med i Xtravaganzas program (googla det) och har börjat träna 2-3 ggr/v på gym. Sen försöker jag ta raska promenader varje dag. Nu är det bara några kg till sedan är jag nöjd! Vad jag har förstått Uffe så har du det betydligt svårare med rörligheten än vad jag har. Blir lite tuffare med viktnedgång då eller? I framtiden ska jag försöka leva efter "80/20-regeln". 80% hälsosamt så att det finns plats för 20% "utsvävningar" Stinab |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Då så *Stinab* ska jag svara så ärligt jag kan.
När jag flyttade till Kreta första gången vägde jag 108kg. Före det 118kg. Ingen höjdare direkt. Gick ner 30kg på ett år och mådde hyfsat. Sista svängen var en katastrof 70kg, bara skinn och ben. De satte mig på rena gödningen på "lassa" när jag kom hem. Mitt mål är faktisk 85kg för då mår jag bra och har en kropp. Ja, jag har säkert svårare med rörligheten än du och det är orsaken till att jag är i Sverige idag. -Handikappad i Grekland. Glöm det! Men, det är inte så lätt att gå upp i vikt heller. Jag ratar inget och använder smör, grädde och dricker riktig mjölk till fasa för alla andra. I övrigt försöker jag äta hälsosamt d.v.s mycket grön så länge man har råd. Jag är idag solo, men har ett matkonto på ca 3.500.- per månad. Vet inte om det är högt, men jag vill äta vad jag känner för om det så är löjrom och oxfié. Oxfilé är överreklamerat, häst är godare, men nu lär jag säker få på "moppo". Röka och vin är utanför matkontot. Är fullt frisk i övrigt förutom mitt balanssinne som har farit, "vet ej vart" och diabetes. Diabetesen går att justera med kosten och när jag syndar så gör jag det ordentligt. Min läkare rasar, men det är mitt liv och jag har tänkt att leva det på egen hand. Inte enligt "doktorns" ordination för då blir det inget liv. Ja, att röka är dåligt och jag försöker lägga av, men det är svårt, heja *Millie* hoppas du lyckas. Och Grekland är ju inte det bästa landet att lägga av i för den delen. Nu har jag som vanligt målat in mig i en hörna, men det kan inte hjälpas jag bara är sådan. Uffe |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Citat:
Ibland gör jag en smuldeg och häller över frukten typ då med lite socker och smör gryn+mjöl. Du sa att det heter Gino. Var kommer efterätten i från då ? Fick receptet från min arbetskamrat för en tid sen. Birgitta 63 |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Jajamensan, fortf. rökfri och det känns jättebra!
/Millie |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Aha, då förstår jag Uffe. Jag missuppfattade dig och trodde att du inte ville gå upp i vikt Är fullt medveten om att det finns människor som har problem att gå upp i vikt och att det måste vara svårt för dem.... men (nu säger jag detta med glimten i ögat!!!) för oss andra som har problem på andra hållet verkar det som ett angenämt problem
Och grattis Millie! Hang in there! Hälsar Stinab (som snusar sedan minst 20 år tillbaka) |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
jag har inget nytt förutom min rotselleri i kylskåpet.
-Kanske soppa? Släpp inte tråden då det är vårt sätt att överleva. Uffe |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Hej
Alla har vi våra "problem". har själv varit praopensionär i drygt fyra år. Har bestämt själv vad jag skulle göra under dagarna då hustrun jobbade. Dock med vissa undantag. Idag är det dags för Henne att gå i pension. Ny omställning för oss båda. Funderar på hur det ska bli. Får väl försöka anpassa mig till det nya livet somvi verkligen har sett fram mot. kanske chans att resa litet mera och billigare. Det gäller att ta vara på livet så länge vi är någorlunda friska och kan göra saker ihopa. det får väl bli litet festligt ikväll för att fira den nya "pensionären". Chras |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Det är bara att gratulera! Klart ni ska fira! Skulle själv gärna gå i pension om jag kunde, och - som du skriver - ta vara på livet, medan man har det kvar.
|
#19
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Och jag fick noja mig med spanakopitakia som Katerina gjort och en grekisk sallad. Nu ska jag pa en kompis 28-arskalas pa ett stalle som heter Kounaki i Chania! Ha det bra
|
#20
|
||||
|
||||
Sv: Thank God It's Friday
Hej Gunilla
Visst är hennes pajer underbara? -Har du fått nån gryta ännu? Bjud Giannis på en äppelpaj så har du honom runt lillfingret. Glöm inte såsen bara. Stort grattis till fru "Chras" Välkommen i "panchisvärlden" Uffe |
|
|