#1
|
||||
|
||||
De rödaste äggen i Påsk
Å så står jag här med ännu en påse rödfärg men har glömt hur man doserar. Min påse innehåller 2g. Snälla goá vänner hjälp! (jag har inte hittat den tråden, men utgår ifrån att den finns!?)
De vita Lohmanäggen från Kvarn finns hemma och framtagna i rumstemperatur, eftersom våra egna Hedemorahönsägg ju är benvita och för vackra och goá att färga röda ;-) Påsken längtar vi alltid till Grekland, sen vi tillbringade den i Analipsi på Kreta. Det glömmer jag däremot aldrig! Glad Påsk önskar "Kolbäckarna" Senast redigerad av Inga-Karin den 2009-04-09 klockan 08:09. |
#2
|
||||
|
||||
Sv: De rödaste äggen i Påsk
Jag färgar inga ätägg. Men däremot urblåsta till prydnad. Men jag färgar med lökskal. Gul lök ger lite ljusare brun färg. Röd lök ger en rödbrun färg. Jag lindar äggen med olika växter för att få mönster på äggen.
Gör så här: Plocka olika växter ute i naturen.. eller ta annat efter egen fantasi. Klipp sönder ett par gamla strumpbyxor. Linda äggen med det som ska ge mönster och lökskal. Knyt in dom i en bit av strumpbyxan. Ner i en rostfri kastrull. Lägg lökskal ovanpå äggen. Vatten som täcker. Lägg ett litet fat för att hålla nere äggen. Koka i några minuter. Låt svalna lite så att du kan ta i äggen. Avtäck äggen och upptäck mönstret. Man kan blåsa ur det vatten som är inuti de urblåsta äggen. Man kan givetvis också färga ätägg så här. Men det är lite pyssel med det sättet. Fastän kul pyssel. Glad påsk önskas alla här.. |
#3
|
|||
|
|||
Sv: De rödaste äggen i Påsk
Det finnes mange naturlige fargestoffer å farge egg med. Prøv deg gjerne fram, men her er noen tips til hva du kan putte i kokevannet:
Skall fra gule eller røde løk, kruttsterk kaffe eller te, rødbetelake, rødkål, druejuice, revet gulrot, spinat, frosne blåbær, tomatpuré, gurkemeie, chillipulver eller andre fargesterke kryddere. Jo mer av en ingrediens du har i vannet, jo sterkere blir fargen. Slik gjør du det: Legg egg i en gryte i ett lag. Tilsett kaldt vann samt en spiseskje eddik, og kok eggene sammen med ”fargestoffet”. Etter 15 minutter sjekker du fargen. Synes du det er for blekt, koker du videre, opp mot en time, og/eller lar eggene ligge i kokevannet over natten. Hvis du ikke koker dem så lenge, og oppbevarer dem kaldt, kan eggene både spises og pynte opp. |
#4
|
||||
|
||||
Sv: De rödaste äggen i Påsk
Är färgen köpt i Grekland? Du får väl läsa bruksanvisningen..
Ska det inte vara lite salt i vattnet? -Denna allvarliga fråga måste besvaras av någon kalimeragrek. Jag fuskar och köper färdigfärgade ägg, sånt finns numera. Du vet väl om att man ska färga dem på skärtorsdasnatten, då håller de sig i evighet. |
#5
|
||||
|
||||
Sv: De rödaste äggen i Påsk
Citat:
Dessa ägg symboliserar Jesu blod. De "pickas" mot varandra eller kastas på kyrkporten. Känns inte rätt med rosa ägg även om de är nog så läckra. I natt blir det soppan och brödet men först...... lufta ikonen, krypa under den samme, gå tre varv runt kyrkan, gå procession genom byn och till sist tända bålet med Judas på topp och fyrverkerierna. Glad Påsk! |
#6
|
||||
|
||||
Sv: De rödaste äggen i Påsk
Du skall blanda färgen med vinägern en stor kopp till en påse med färg.
Camilla |
#7
|
||||
|
||||
Sv: De rödaste äggen i Påsk
Aha, där har vi det! Tusen TACK! Nästa Påsk blir det mao RÖDA ägg!? Innan dess är vi förstås tvugna att köpa fler påsar på plats ;-) Så nu finns det ännu en anledning att besöka Grekland under 2009. // I-K
|
|
|