#1
|
|||
|
|||
Salmonella
Förra året när vi var på Kreta en vecka drabbades både mannen o jag av Salmonella och blev svindåliga. Har ingen aning om vad vi blev smittade av. Vi åt oftast olika rätter... men antar att det kan finnas i sallad, frukt på stranden osv. Jag åt räkspett första dagarna... ni vet sånt där underbart i smällt fetaost/ tomat. Kanske fick jag det där o mannen av mej senare. Vad är er erfarenhet av Salmonella? Har tidigare aldrig blivit magsjuk i Grekland men på vårdcentralen i Sverige sa de att de fått in massor av Salmonella smitta fr Grekland -08. Nåt särskilt man bör tänka på? Skall jag kanske avstå mina älskade räkor? Tips mottages tacksamt.
Kram Lodenskan |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Salmonella
Här gäller väl att "ta i trä" ordentligt när man skriver,(knackar mig i huvudet) men peppar, peppar, vi har aldrig blivit dåliga. Äter allt.
// Helén |
#3
|
|||
|
|||
Sv: Salmonella
Då är det bara att hoppas att det var en engångsföreteelse då. Vi har heller aldrig drabbats förrut. Semestern blev ju onekligen lite stukad av 39 graders feber o frekventa diarréer
|
#4
|
|||
|
|||
Sv: Salmonella
Ni måste haft riktig otur. Eller druckit för lite Ouzo!? Jag har under snart 40 resor till Grekland inte råkat ut för något värre än lite "turist-dålig-i-magen-sjuka"...
Vilket oftast kommer sig av att man äter annorlunda där. Mer grönsaker och på andra tider. Men inget som en stor Ouzo och en koltablett inte kurerat. Men visst. Seafood och/eller dåligt sköljda grönsaker KAN ge Sallmonella. Helt klart. Glass och is är också fällor. Man kan även drabbas av Hepatit A eller B om man har riktig otur och inte är vaccinerad. Jag äter av princip INTE icke uppvärmd mat vare sig i Grekland eller ens hemma. Med vissa undantag hemma för gravad Lax tex. Ni måste haft väldig otur och det var så att det var dålig hygien på hotellet eller på något annat ställe ni åt på. Jag tycker trots allt är rätt sällan man hör om Salmonella eller annat i Grekland. |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Salmonella
Jag åkte på en riktig salming i måndags (tror jag).
Slog ut rejält på tisdagkväll. Helt utslagen i onsdags och torsdags. Diarré, feber o kräkningar. Jävelskapet kan sätta sig på leder också vilket det naturligtvis gjorde och jag fick grym värk i axlarna. Kändes lite bättre i fredags och i lördags så fick jag den geniala idén att jag skulle rensa ut kroppen OBS! Prova inte denna metod för nära inpå insjuknandet! Jag slängde i rask takt och med stor förnöjelse i mig nägra rejäla Jäger och bira. Detta toppades med två saftiga räkmackor med mycket ägg o räkor! Behöver jag nämna att jag var inackorderad mellan 02.00 - 05.00 på muggen! Puuuhh! |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Salmonella
Jag fick salmonella på Karpathos för några år sedan. Diagnostiserades så diagnosen är helt klar. De hade en lite epidemi det året men annars är salmonella inte en vanlig sjukdom i Grekland. Risken att insjukna är betydligt större i exempelvis Danmark. Jag var ordentligt sjuk i flera dagar innan jag fick behandling och var i princip i behov av sjukhusvård de sista dagarna innan jag tog mig till läkare.
Eva |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Salmonella
Jag fick Salmonella i Indien i vintras och smittades av kalla skaldjur. Flygresan hem med olika inrikesflyg och dessutom den långa resan hem till Sverige var inte rolig... Se till att inte bli smittad i slutet av resan!
Buffémat ska man se upp för - och som sagt KALL MAT. Så länge maten är varm är risken att bli smittad liten. |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Salmonella
Sant, kall mat är alltid farligare. Men man vet eg ingenting om vart ananasen som säljs på stranden el den grekiska salladen är uppskuren på samma skärbräda som salmonellasmittad kyckling. På vårdcentralsen sa de förra hösten att de fått in rekordmånga smittade fr Grekland. Hmmm, bara att hoppas att man klarar sej denna gången. Kram o tack för alla svar/ Lodenskan
|
#9
|
|||
|
|||
Sv: Salmonella
Ja..vad ska man säga.."peppar peppar ta i trä"..har aldrig råkat ut för det varken där eller här hemma i Sverige.....och jag äter mycket grönsaker och kyckling..
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Salmonella
Jag hade en rejäl salmonella 1986 när jag varit på Italienska/ Franska rivieran. Över 40 gr feber fick jag. Jag var dock inte sjuk mer än i några dagar...som jag märkte av. Jag jobbade då på dagis samt på en grillbar och fick inte jobba alls. Det var mycket hårdare regler då än nu. Jag skulle ha 8 godkända prov innan jag fick återvända till jobbet. Sjukskriven i drygt 3 månUnder tiden jag bar på smitta fick jag inte resa till annan kommun (om jag skulle sova över) utan tillstånd av denna kommuns hälsovårdsnämd. Egen toalett fick jag också ha...tur att vi hade 2 toaletter annars hade det blivit svårt Inget jag skulle vilja ha igen.
Min sambo fick salmonella i Turkiet 2005 och nu var det inga restriktioner alls. Han fick naturligtvis inte jobba med mat men i övrigt inget alls. Malin |
|
|