#1
|
||||
|
||||
Hur ofta..
Undrar hur ofta ni andra lagar mat med lite Grekiska inslag hemma?
Inte middag kanske,men tex. har Kalamata oliver till maten eller tzatziki? Förstår att ni som har mer anknytning till Grekland gör detta mest varje dag, men vi vanliga dödliga... Här blir det 1-2 gånger i veckan,typ Oftas på helgen när man har lite mer tid och göra tex. moussaka eller tsoutsoukakia Riitta, som fortfarande känner vitlöksmaken efter dagens lunch |
#2
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Hustru Birgitta är en pärla i alla avseenden, men särskilt duktig i matlagning!!
Jag har kunnat förmärka att i alltfler maträtter har den grekiska matlagningskonsten vunnit fotfäste här hemma. Olivoljor hava vi i fem olika varianter, samtliga grekiska, och därtill ska läggas olika fetaostar. De grekiska vinerna äro mera regel än undantag liksom retsinan. Fyra grekiska kokböcker ha inhandlats under de senaste årens resor i arkipelagen. Böcker fyllda med spännande maträtter. Arne "Bakom varje pärla till Hustru finnes dock en pärle-mor...." |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Det har man ju förstått länge att Birgitta är jätteduktig på och laga mat och jag har ju fått många bra råd och tips av henne.Tack för dom
Riitta |
#4
|
|||
|
|||
Sv: Hur ofta..
Her er det stadig innslag av gresk i kjøkkenet; jeg bruker gresk krydder i mange retter, for å få en ekstra spiss på det - hjemmelaget pizza, gryteretter, kylling mm. Ellers er det fetaost i kjøleskapet og gresk olivenolje på benken. Og når det er jente-kveld her hos meg, er det ofte gresk mat på menyen.
Og snart er det ekte gresk mat hver dag i to uker... (klarer ikke å la være og nevne det!) |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Kryddorna glömde jag Dom använder man ju nästan varje dag och olivoljan också
Riitta |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Hur ofta..
.....ja använder mitt ihopsamlade salt från Karpathos ofta....sen lite hemsläpad olivolja då och då.Gröna oliver går det åt mycket, förstås, fast dom kan ju va från Spanien.....
Mikke (KfK) |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Olivolja, grekiska kryddor, får och getost används ofta i det här köket men även en del annat från medelhavsköket. Mycket kanel i kötträtter, ofta zuccini i olika varianter. Citron till kyckling samt till levergrytan. Nu när bondens marknad finns i stan varje helg inhandlas mycket grönsaker och rätterna får ibland inspiration av det grekiska köket..
Röda linser, vita bönor etc är också favoriter samt mycket röd och gul lök samt naturligtvis grekiska oliver. Eva |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Mest varje dag, äter huvudmål på jobbet
Till kvällen passar någon enkel meze rätt Rödbetor med feta, squasplättar, spenatpaj finns alltid i frysen. Lisa |
#9
|
|||
|
|||
Sv: Hur ofta..
Kalamataoliven mmmmm!
Det er helt utrolig hvor mange middager som blir bedre med litt /eller mye kalamataoliven i. Og alene til et glass vin eller ouzo, eller sammen med fetaterninger med olivenolje og rigani på... Vi fikk noen kilo lokalprodusert olivenolje av min koumbaras mor i fjor, den er snart oppbrukt, så vi får kjøpe mer når vi skal til Nafplio i høst (så fikk jeg nevnt det også... ) Tzatziki har vi også en del, godt til stekt fisk, for eksempel, og vi sparer IKKE på hvitløken. Vi lager fasoulada, stifado, kolokythokeftedes og vanlige keftedes rett som det er, og har flere gode greske kokebøker som brukes ganske flittig. Kan anbefale en kokebokskribent som heter Rena Salaman. Bare å se på matbildene gjør meg kjempesulten... |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Citat:
Ivi |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Har du köpt boken i Finland? Skulle gärna vilja ha den
Riitta |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Ehh... jag dricker mycket vatten varje dag.... räknas det???
Nej skämt åsido, det jag tänkte berätta är att boken Fedons grekiska som nämns i en annan tråd och som jag fått av Cia, är fantastiskt fin och bra och mycket mer än en vanlig kok- och bakbok; den är också en bilderbok med vackra bilder från Grekland, en historiebok och innehåller en många intressanta texter om landet, kulturen och maten! Cia och jag gjorde moussaka och räkpastasås enligt recepten i den och det blev jättemumsigt! |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Citat:
Ivi |
#14
|
|||
|
|||
Sv: Hur ofta..
Hej från Rhodos alla kalimeror . Ska inte berätta om vädret, ni får gissa .
Jag äter fetaost, olivolja och tomater med lite hackad lök till maten VARJE dag. Har upptäckt att det är omöjligt att tröttna på denna kombination. Dricker dessutom ett glas rödvin varje dag, men detta är en sed jag tagit med mig från Frankrike. Vad gäller de övriga grekiska rätterna fixar jag väl en del (en favorit är papoutsaki) , men överlåter det mesta åt herr grek som är en stjärna i köket . |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Citat:
Ruby |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Citat:
Du har tur som har "herr grek" i köket Fast "herr svensk" här hemma är rätt så duktig på och fixa god mat (fast det tar sin lilla tid ) Ha det så jättebra på Rodos Riitta |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Citat:
Riitta |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Hos oss blir det grekisk inspererad mat på bordet flera gånger i veckan. Tzatziki, fetaost, oliver, rödlök, tomater, zuccini, egna örtkryddor m.m. Våra egna får och lam betar på ängarna hemma vid vår bondgård och bättre kött får man ju inte om man skall vara självisk . Det blir därför tillagat många rätter med lam och oftast med grekisk inspiration och tillbehör. Vi har omvänd några fanatiska lamköttsmotstandare som förut sagt att allt lamkött smakar "kofta".
En ouzo sitter ju inte helt fel innan maten heller Jo-hanne |
#19
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Så bra ni har det.Tänk och kunna göra goda lammrätter av egna lamm
Det är inte så lätt och få tag på lammkött när man vill fixa lien gryta eller nåt Det ser ut som dom flesta som åker till Grekland lagar gärna grekisk mat hemma också Riitta |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Hur ofta..
Citat:
//Zanét |
|
|