Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-04-08, 16:53
Charleston Charleston är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 261
Standard lamm/fårkött importerat?

Här är en fråga som jag har tänkt ställa främst till er i Grekland boende Kalimerianer, men även andra med kunskap är förstås välkomna med svar:
När vi var på Chios i höstas och vid en beställning av mat önskade lammkotletter, så undrade servitören varför vi inte i stället valde nåt från trakten. Och upplyste om att lamm nästan alltid är importerat i Grekland. Vanligtvis från Nya Zeeland. Förutom i norra delarna av fastlandet. Jag har ju alltid ansett lamm vara en av de typiskt grekiska råvarorna, men när man tänker efter så är det ju faktiskt inte så ofta man ser just lamm (dvs får), åtminstone inte på öarna. Däremot en massa getter. Och så tänker man ju givetvis även på fetaosten, som jag tidigare ofta har kallat fårost, men det vore kanske korrektare med getost?

Alltså, kan nån reda ut det här för mej:
1. Stämmer det att lamm- och fårkött oftast är importerat (utom i norr)?
2. Är fetaost oftast (nästan alltid?) tillverkad av getmjölk?

/Thomas
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-04-08, 17:09
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: lamm/fårkött importerat?

Citat:
Ursprungligen postat av Charleston Visa inlägg
...Alltså, kan nån reda ut det här för mej:
1. Stämmer det att lamm- och fårkött oftast är importerat (utom i norr)?
2. Är fetaost oftast (nästan alltid?) tillverkad av getmjölk?/Thomas
1. Ja, tyvärr är de inhemska lammen ruskigt dyra, precis som svenskt kött är dyrare i Sverige. De flesta restauranger köper därför hos "frysgrossister" som importerat från ex. Nya Zeeland. Vanliga hushåll håller sig gärna med egna får/lamm eller köper köttet av grannen.

2. Feta ska göras på getmjölk, men visst fuskas det även där när man vill framställa mildare sorter. Själv vill jag att Fetan biter tillbaks när jag äter den Självklart kan det variera från ort till ort även här i Grekland. Alla landsändar har sina egna specialiteér som de anser är helt rätt.

//Kikh
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-04-08, 17:23
Charleston Charleston är inte uppkopplad
 
Reg.datum: aug 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 261
Standard Sv: lamm/fårkött importerat?

Det kallar jag raka besked, tack för upplysningarna, Kikh!
/Thomas
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-04-08, 17:26
rickys avatar
ricky ricky är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2005
Ort: Malmö
Inlägg: 1 096
Standard Sv: lamm/fårkött importerat?

Som du skriver finns det mycket get.
Get är ett mycket bra och gott kött.
Är specialitet på vissa ställen/öar i Grekland.

Faktiskt så toppar (ung)Getkött min köttlista före gåslever, (tam)kanin, spädris, vildsvin och argentinsk/sydamerikanskt oxkött.

Japansk Kobebiff har jag aldrig ätit. Gissar att den kommer högt upp på listan!
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-04-08, 18:40
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: lamm/fårkött importerat?

Citat:
Ursprungligen postat av ricky Visa inlägg
Som du skriver finns det mycket get.
Get är ett mycket bra och gott kött. Är specialitet på vissa ställen/öar i Grekland. Faktiskt så toppar (ung)Getkött min köttlista före gåslever, (tam)kanin, spädris, vildsvin och argentinsk/sydamerikanskt oxkött....
Ungget (katziki) har mindre fett kött än lammen och rekommenderas ofta som alternativ av de grekiska läkarna vid högt kolesterol eller hjärt/kärlproblem.
"Vildget", såna ni ser runt vägarna i grekland, kan tyvärr bli lite torr i köttet och smakar inte lika gott som lamm (tycker jag då).

Här grillades det ungget så sent som i söndags----->



//Kikh
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-04-08, 20:35
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: lamm/fårkött importerat?

Killing som getungen kallas är en av mina favoriträtter. Den godaste har jag ätit på den pyttelilla strandtavernan på Kambistranden på Fourni samt på en av tavernorna i Chora på Folegandros.

Både på Folegandros och Sifnos har jag sett en hel del får när jag vandrat i naturen. På båda öarna görs det också en hel del mycket god get och fårost. Vanligt att mjölken blandas i vissa ostar. Den som kommer till Folegandros får inte missa att smaka den mjuka fetan som är en riktig delikatess.

Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT