#1
|
|||
|
|||
Gott efter maten
Nu när vi var i Rethymno så åt vi vid ett flertal tillfällen på den Italienska restaurangen Pagliaccio. Säkert många av Er som gjort det. En kväll så bjöds vi på något i ett litet glas. Lite fryst som en sörja. När jag frågade vad det var, svarade killen Limonchello. Jättegott. Nu har jag inhandlat denna likör och försökt att efterlikna denna "efterrätt" Men se det smakade inte lika gott. Smakade lite åt Gin hållet och det gjorde det inte på restaurangen. Vet någon av Er om man ska blanda detta med något eller? Är det bara så att i Sverige smakar likören inte som i Grekland.
|
#2
|
||||
|
||||
Sv: Gott efter maten
Limoncello som smakar åt ginhållet har jag aldrig hört talats om eller smakat. Du har nog fått någon dålig sort?
Limoncello drickes olika mycket i olika delar av Italien. På vissa ställen är det väldigt mycket av likören. Precis som det kan vara med Ouzo i Grekland. Likörfabriker, hemlagat på restaurangerna och en uppsjö av olika sorter i alla butikerna. De sk. hemlagade, eller från de små destillerierna är ofta godare och kraftigare. Har sett Limoncello ifrån 20-35% runt 30-32% brukar den godaste vara. Något som de flesta (inkl mig själv) tycker låter vidrigt, men smakar fantastiskt gott är Limoncello med kaffe. Gör så här... Fyll ungefär glasen till hälften med likör och värm glasen något i micron, annars kyler likören ned kaffet. Ta inget socker då likören är väldigt söt i sig själv. Fyll sedan på med lika mycket kaffe och avsluta med en klick lättvispad grädde på toppen. Jag lovar att detta blir mycket uppskattat. Det var en bartender som bjöd oss på detta i Sorrento när vi inte visste vad vi var sugna på. Jag har sedan beställt detta flera gånger och bartendrarna blir alltid lika förvånade. Ang dessert och Limocello så är det ljuvligt gott att gröpa ur en citron och använda något av innehållet blandat med lite socker och mycket limoncello. Häll sedan blandningen tillbaks i citronen och ställ in några timmar i frysen. Servera sedan direkt i den frysta citronen så blir innehållet lagom halvstelnat och underbart gott! |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Gott efter maten
Jag brukar använda limoncelli när jag bakar citron och marängpaj. Har aldrig varit med om att det smakar gin vad var det för märke du köpte?
Eva |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Gott efter maten
Det finns ju Crema di Limoncino också..den är som namnet antyder mer fyllig och söt smaken. Det är limoncino där man tillsatt "panna" på italienska(Sahne, på tyska) vet tyvärr inte vad det är.
Gott är det i alla fall! |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Gott efter maten
Citat:
Eva |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Gott efter maten
|
#7
|
|||
|
|||
Sv: Gott efter maten
Ricky! Det lät jättegott som dessert kanske det var nåt sånt som jag bjöds på.
Ska absolut pröva. Eva! Den hette Limonchello Di Capri och jag köpte den på Systembolaget 179 kr för 500 ml. |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Gott efter maten
Så här brukar jag använda min hemgjorda limoncello:
Limoncellogrädde med biscotticrunch •8 st mandelskorpor, biscotti •2 dl vispgrädde •4 msk lemoncurd •1 dl limoncello 1. Krossa mandelskorporna försiktigt i en mortel och lägg hälften i fyra serveringsglas. 2. Vispa grädden och rör ihop det mesta av grädden med lemoncurd 3. Portionera i serveringsglasen och toppa med biscotticrunch, en klick vispgrädde och gärna lite citronmeliss. 4. Häll till sist över iskall limoncello och servera omedelbart. lars Kriti stin kardia mou |
|
|