#1
|
||||
|
||||
MAT & DRYCK - STÄLLEN
Kafeneon? Ouzeria? Taverna? Restaurant?
Begreppen är många, och vi är många som använder dem ofta i våra trådar. Säkert är vi många som, liksom jag, TROR att vi vet UNGEFÄR vad det ena och det andra är. Men finns det några här på Kalimera som faktiskt VET vad som är definitionen och skillnaden på de här näringsställena och som kan beskriva det för oss andra? Mats |
#2
|
|||
|
|||
Sv: MAT & DRYCK - STÄLLEN
Kafenion är ett enkelt café där det mest serveras kaffe och spelas kort. Brukar även finnas ouzo att dricka (eller konjak på vintern) med lite lättare tilltugg. Det brukar inte vara speciellt lyxigt utan väldigt enkelt.
Ouzeri är restauranger/tavernor som specialiserar sig på att servera ouzo (eller tsipouro och kallas då tsipouradiko) och tilltugg (mest fisk) som passar till det. Ouzeri kan vara både ett enklare ställe men även ett lyxigare då det de senaste åren har blivit väldigt modernt att dricka ouzo och äta olika mezedes istället för att gå till en restaurang och äta olika traditionella rätter. Taverna och restaurang är ganska lika när det gäller utbudet men tavernan är enklare/billigare än en restaurang. De gamla tavernorna var som en kvarterskrog där man kunde gå och äta "hemlagad" mat, någon kunde ta fram en bouzouki och börja spela musik och alla gäster blev som en enda stor familj. Tavernan är det mer "folkliga" alternativet medan restaurangen var det tjusigare alternativet med finare dukar (istället för pappersdukar), välklädda servitörer etc. |
#3
|
||||
|
||||
Sv: MAT & DRYCK - STÄLLEN
Tack så mycket för det klarläggandet Katerina. Det är intressant att veta. Alla begreppen används ju flitigt när det snackas Grekland, och jag har en känsla av att de blandas lite hit och dit. Därför har jag blivit lite fundersam och ville passa på att fråga. Bl a har jag hört folk benämna matställen med diverse rätter för lunchservering vid stranden som "Kafenion" och det gjorde mig betänksam. Och det tydligen med viss rätt.
Nu vet jag. Tack! Mats |
|
|