#1
|
|||
|
|||
Piroger med spenat
Undrar om någon har ett bra recept på Piroger med spenat.
Gärna med filoplattor alt. smördegsplattor. Kan man göra dom färdiga fram till gräddningen och sedan frysa ner dom? Snart dags för grekisk fest! |
#2
|
|||
|
|||
Re: Piroger med spenat
Det finns ett recept här på Kalimera, i vänsterspalten under "Om Grekland".
|
#3
|
||||
|
||||
Sv: Piroger med spenat
Jädrans meck med filodeg. Bäst vore om de gick att köpa färdiga
/Netwolf |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Piroger med spenat
Citat:
500 gr fillodeg ca 500 gr fryst spenat 1 gul lök, hackad 1/2 dl (drygt) hackad persilja 1 tsk mynta 200 gr fetaost salt peppar 1 ägg olivolja Fräs löken lätt i lite olivolja i en kastrull. Lägg i den hackade frysta spenaten, låt den sakta koka upp och låt den koka på svag värme tills det mesta av vattnet dunstat av. Ta kastrullen av värmen. Blanda ner ett lätt uppvispat ägg, persiljan, mynta och fetaosten smulad. Salta och peppra. Var försiktig med saltet, smaka först av fetaosten - är den salt kan saltet uteslutas. Pensla en rektangulär eldfast form (ca 25x 30cm) med olivolja. Klä formen med hälften av fillobladen (ca 6 st). Ta ett filloblad i taget och pensla med olivolja mellan varje blad, bladen kommer att hänga över formkanten. Häll i fyllningen och bred ut den. Vik in kanterna av fillodegen (pensla lite i vecken) för att fyllningen ska hålla sig på plats. Täck över med resterande filloblad och pensla mellan varje blad med olivolja. Grädda i 180° ugn i ca 25-30 minuter, tills den är vackert gyllenbrun. Huruvida man kan frysa dem vet jag inte till 100%, men de säljs ju i fryspack här... Lycka till! //Kikh |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Piroger med spenat
Jag har köpt fryst spankopitakia på Lidl i Sverige.
Gunilla |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Piroger med spenat
Kul! Var dom nåt att ha då?
/Wolfen |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Piroger med spenat
Jag använder ungefär Kikh's recept, men utan mynta. Den är god och går att frysa in, men blir grynig vid uppvärmning i micron.
//Ulf |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Piroger med spenat
Du kan godt bruke butterdeig (smördeg) istedet for filo. Kjevle platene tynt ut. Smaken blir ikke helt lik, men hva som er best er en smakssak.
Fryst ost blir ofte kornete. Skulle jeg lage spinatpai til mange, og ikke hadde så mye tid på selve festdagen, ville jeg, med utgangspunkt i Kikhs oppskrift: Dagen før: Fres løk, tilsett spinat og kok etter oppskrift. Avkjøl og bland inn hakket persille. Sett det i tett boks i kjøleskapet. Smule fetaosten og sett den i kjøleskapet i egen boks. Festdagen, noen timer før gjestene kommer: Bland alle ingrediensene til fyllet. Lag en hel pai i en ovnspanne/kakeform fordi det går raskere enn å lage individuelle paier. Sett den kjølig Sett formen på kjøkkenbenken en halvtime/time før den skal stekes, så paien får romtemperatur. Stek som beskrevet i oppskriften. Beregn god tid om du vil spise på gresk manér: Lunken pai skal det være, ikke rett fra ovnen Dette virker kanskje litt "masete", men jeg lager ofte selskapsmat på dette viset, og det sparer masse tid på på selve festdagen. PS: Uffe nevner mynte, man kan godt erstatte både mynten og persillen med dill, eller bruke 50/50 persille/dill. Dill brukes mye i Hellas - eller iallfall på Peloponnes - og gir en fortreffelig smak til paier. PS: her er en oppskrift som ligner på Kikhs, men beregnet på stor form: http://greekfood.about.com/od/pansiz...panakopita.htm Senast redigerad av Admirala den 2012-09-10 klockan 12:43. Anledning: Tillegg link |
#9
|
|||
|
|||
Sv: Piroger med spenat
Janne! Tror du det skulle va' möjligt att flytta den här utmärkta tråden till Mat & Dryck? Senare, när man letar efter spenatpirogsrecept, är de nog lättare att hitta i det underforumet. Tycker jag, alltså.
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Piroger med spenat
Dom var helt ok!
|
|
|