Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Kafé Kalimera

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-09-04, 19:53
MormorC MormorC är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 56
Standard Piroger med spenat

Undrar om någon har ett bra recept på Piroger med spenat.
Gärna med filoplattor alt. smördegsplattor.
Kan man göra dom färdiga fram till gräddningen och sedan frysa ner dom?

Snart dags för grekisk fest!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2012-09-04, 20:59
Smultron Smultron är inte uppkopplad
 
Reg.datum: apr 2006
Inlägg: 2 528
Standard Re: Piroger med spenat

Det finns ett recept här på Kalimera, i vänsterspalten under "Om Grekland".
Svara med citat
  #3  
Gammal 2012-09-04, 22:33
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 11 932
Standard Sv: Piroger med spenat

Jädrans meck med filodeg. Bäst vore om de gick att köpa färdiga

/Netwolf
Svara med citat
  #4  
Gammal 2012-09-05, 01:39
Kikhs avatar
Kikh Kikh är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2006
Ort: Kalithea, Chania
Inlägg: 1 371
Standard Sv: Piroger med spenat

Citat:
Ursprungligen postat av MormorC Visa inlägg
Undrar om någon har ett bra recept på Piroger med spenat.
Gärna med filoplattor alt. smördegsplattor.
Kan man göra dom färdiga fram till gräddningen och sedan frysa ner dom?

Snart dags för grekisk fest!
Spenatpaj / Spanakopita

500 gr fillodeg
ca 500 gr fryst spenat
1 gul lök, hackad
1/2 dl (drygt) hackad persilja
1 tsk mynta
200 gr fetaost
salt
peppar
1 ägg
olivolja

Fräs löken lätt i lite olivolja i en kastrull. Lägg i den hackade frysta spenaten, låt den sakta koka upp och låt den koka på svag värme tills det mesta av vattnet dunstat av. Ta kastrullen av värmen. Blanda ner ett lätt uppvispat ägg, persiljan, mynta och fetaosten smulad. Salta och peppra. Var försiktig med saltet, smaka först av fetaosten - är den salt kan saltet uteslutas.

Pensla en rektangulär eldfast form (ca 25x 30cm) med olivolja. Klä formen med hälften av fillobladen (ca 6 st). Ta ett filloblad i taget och pensla med olivolja mellan varje blad, bladen kommer att hänga över formkanten. Häll i fyllningen och bred ut den. Vik in kanterna av fillodegen (pensla lite i vecken) för att fyllningen ska hålla sig på plats. Täck över med resterande filloblad och pensla mellan varje blad med olivolja.

Grädda i 180° ugn i ca 25-30 minuter, tills den är vackert gyllenbrun.


Huruvida man kan frysa dem vet jag inte till 100%, men de säljs ju i fryspack här...

Lycka till!

//Kikh
Svara med citat
  #5  
Gammal 2012-09-05, 07:57
Wardakiss avatar
Wardakis Wardakis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 1 338
Standard Sv: Piroger med spenat

Jag har köpt fryst spankopitakia på Lidl i Sverige.
Gunilla
Svara med citat
  #6  
Gammal 2012-09-10, 08:32
Netwolfs avatar
Netwolf Netwolf är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 11 932
Standard Sv: Piroger med spenat

Citat:
Ursprungligen postat av Wardakis Visa inlägg
Jag har köpt fryst spankopitakia på Lidl i Sverige.
Gunilla
Kul! Var dom nåt att ha då?

/Wolfen
Svara med citat
  #7  
Gammal 2012-09-10, 08:42
UlfWimans avatar
UlfWiman UlfWiman är inte uppkopplad
 
Reg.datum: mar 2007
Ort: Agioi Apostoloi / Öjebyn
Inlägg: 1 349
Standard Sv: Piroger med spenat

Jag använder ungefär Kikh's recept, men utan mynta. Den är god och går att frysa in, men blir grynig vid uppvärmning i micron.

//Ulf
Svara med citat
  #8  
Gammal 2012-09-10, 12:41
Admirala Admirala är inte uppkopplad
Avslutat medlemskap på egen begäran
 
Reg.datum: apr 2005
Inlägg: 2 620
Standard Sv: Piroger med spenat

Du kan godt bruke butterdeig (smördeg) istedet for filo. Kjevle platene tynt ut. Smaken blir ikke helt lik, men hva som er best er en smakssak.

Fryst ost blir ofte kornete. Skulle jeg lage spinatpai til mange, og ikke hadde så mye tid på selve festdagen, ville jeg, med utgangspunkt i Kikhs oppskrift:

Dagen før: Fres løk, tilsett spinat og kok etter oppskrift. Avkjøl og bland inn hakket persille. Sett det i tett boks i kjøleskapet.
Smule fetaosten og sett den i kjøleskapet i egen boks.

Festdagen, noen timer før gjestene kommer: Bland alle ingrediensene til fyllet. Lag en hel pai i en ovnspanne/kakeform fordi det går raskere enn å lage individuelle paier. Sett den kjølig

Sett formen på kjøkkenbenken en halvtime/time før den skal stekes, så paien får romtemperatur. Stek som beskrevet i oppskriften. Beregn god tid om du vil spise på gresk manér: Lunken pai skal det være, ikke rett fra ovnen

Dette virker kanskje litt "masete", men jeg lager ofte selskapsmat på dette viset, og det sparer masse tid på på selve festdagen.

PS: Uffe nevner mynte, man kan godt erstatte både mynten og persillen med dill, eller bruke 50/50 persille/dill. Dill brukes mye i Hellas - eller iallfall på Peloponnes - og gir en fortreffelig smak til paier.

PS: her er en oppskrift som ligner på Kikhs, men beregnet på stor form:
http://greekfood.about.com/od/pansiz...panakopita.htm

Senast redigerad av Admirala den 2012-09-10 klockan 12:43. Anledning: Tillegg link
Svara med citat
  #9  
Gammal 2012-09-10, 13:19
Pnyx Pnyx är inte uppkopplad
 
Reg.datum: maj 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 410
Standard Sv: Piroger med spenat

Janne! Tror du det skulle va' möjligt att flytta den här utmärkta tråden till Mat & Dryck? Senare, när man letar efter spenatpirogsrecept, är de nog lättare att hitta i det underforumet. Tycker jag, alltså.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2012-09-10, 17:39
Wardakiss avatar
Wardakis Wardakis är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 1 338
Standard Sv: Piroger med spenat

Dom var helt ok!
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT