#1
|
||||
|
||||
Honung
Till morgonens yoghurt öppnade jag en ny burk honung som jag fått från en vän. Det är ett nystartat företag som säljer kvalitetsprodukter från Lesvos både till företag och privatpersoner. Honungen var smakrik med fin eftersmak och bra doft. Mer information går att hitta via deras svenska hemsida emporio.
Eva |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Honung
En doft av grekland kanske? Låter smaskigt, gott med honung! Ska kolla deras hemsida, matnyttigt tips! Tack! Sunny |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Citat:
Eva |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Citat:
//maji |
#5
|
|||
|
|||
Sv: Honung
Ugnsbakade rödbetsklyftor måsta jag testa! Låter supergott! Just detta recept har jag inte provat, kan tänkas bli en ny smakupplevelse! Sunny |
#6
|
|||
|
|||
Sv: Honung
Citat:
Hej, Eva! Under hur lång tid ska rätten tillredas i ugnen, samt i vilken temperatur? Mvh Sunny |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Om du förkokar rödbetorna en kvart bör det inte ta mer än 10-15 min i ugnen. Koka rödbetorna med en liten blaststump kvar och ta sen bort blasten och skär dom i klyftor. Lämplig ugnstemperatur är 225 gr. Du kan skippa förkokningen men då tar det minst 40 min i ugnen. Du får prova med sticka. Jag brukar pensla med tre delar olja och en del honung. Saltar på fri hand. Spiskummin brukar jag vara lite försiktig med.
Eva |
#8
|
|||
|
|||
Sv: Honung
Citat:
Tack för din detaljerade beskrivning! Sunny |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Det lär ska vara bra mot förkylning om man blandar in lite kanel i honungen och tar sig en dos varje dag, - I alla fall är det gott!
|
#10
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Jag brukar också laga rödbetor i ugn med honung ibland och Kalymnoshonungen är ju bäst förstås
Riitta |
#11
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Och jag som trodde att den från Tilos var bäst.
|
#12
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Ja detta med honung är för oss en viktig del av vår vardag.
Det finns mycket fin och varierande honung men nu har vi hittat en unik pärla: Vi var uppe i Vitabergen på runt 2000m höjd där det knappast växer någott mer än småsmå bergsblommor. Där hade någon ställt ut ett tiotal bikupor och klart man blev nyfiken. Ej långt från kuporna låg en bakkofångare till en pickup och det ledde mig till biodlaren!! Jag sökte kontakt och det visade sig att det var mannen till Nikos syster i Anopolis från Nikos taverna. Han gör i år ett exprement att odla uppe högt i bergen och utan att "mata" bin med socker eller annat. Honungen är ej till salu tyvärr men vi fick köpa 8 kilo. som ni kan se så är det ej "silad" utan det är för personligt bruk med både propollis och ett levande bi som var i burken. Vi har pratat med Staveros att om han fortsätter att odla honung på detta sätt så kommer vi att hjälpa honom att sälja den till ett mycket högre pris än standardhonung så vi hoppas att han fortsätter sitt expriment. Att den smakade underbart är bara att konstatera och så vet man ju vad som växer där i bergen. ps. biet överlevde och lever nu runt Mesi Olle |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Hur ska bina då överleva när han tar ifrån dem deras mat?
|
#14
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Det är ju inte alla som matar bina med socker vintertid.
Den honungen skall man ju försöka undvika, den kristalliserar sig ju ganska snart. Vi har vår hovleverantör Stavros och där finns det inget socker med i bilden. lars Kriti stin kardia mou |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Jag måste bara få inflika att för oss diabetiker så är honung mycket bättre än socker... sedan må vetenskapen säga annat! Jag besitter grav diabetes, men mår betydligt bättre om jag får naturprodukter i stället för de fina raffinarerade sakerna som vitt socker. Rörsocker respektive honung gör att jag mår bättre och kroppen verkar hantera detta på ett annat sätt. Så grädde, smör, honung i stället för allt lightskräp verkar fungera bättre. Jag har inte ens bakmargarin hemma... om jag skulle baka så sker det med smör och sirap i stället för socker. Det går ypperligt att baka med rörsocker i stället för vanligt socker. Det är bara att ta lite mindre än i receptet. Även farin är bra att baka med, det blir inte lika fint och vitt som vanligt, men smaken är densamma.
Har du provat en "turkburgare"? Det fanns ett hål i väggen i Stalos som sålde dessa hamburgare. Brödet kunde man låta bli, men burgarna var fantastiska... hemmagjorda riktiga färsbiffar på lamm eller nöt... det behövdes inga tillbehör alls... utom de som följde med. Det var riktig mat utan några tillsatser utom lök, ägg och lite kryddor... samt pfferoni. //Ulf |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Ett fat med nykokta rödbetor i klyftor, smulad fétaost, finstrimlad rödlök och en skvätt olivolja. En rätt som ofta finns på bordet då vi äter grekiskt.
Eva.L! Din variant ska jag absolut prova - låter gott! |
#17
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Citat:
Är inte helt säker på om jag förstår dig rätt, med vilken honung du menar att man ska undvika, men honung som kristallierar sig snabbt har hög halt av druvsocker (och är ljus) medan honung som kristalliserar sig långsamt har hög andel fruktsocker (och är mörk). Ingendera innehåller raffinerat rörsocker. Senast redigerad av Elisabet den 2012-11-21 klockan 02:11. |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Antingen får man lämna honung kvar till bina över "vinterperioden" eller mata med ex. socker. Detta vitabergens expriment där har man lämnat kvar annan honung till bina.
Jag vet biodlare här på Kreta som kan svära på att de ej ger socker till bina men vid lite extra koll så kan man hitta sockerlösning i deras vattentunnor för bina under ej blomningstid. De noggranna tar bort sockret tidigt så att bina är "rena" när honungsproduktionen startar. Jag är ej duktig på detta med bin men har lyssnat på andra.. Olle |
#19
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Citat:
Det är möjligt att det finns oseriösa honungsproducenter som inte rengör från eventuellt kvarvarande socker innan bina sätter igång och samlar in nektar igen på våren, men de är säkerligen ett fåtal, i alla fall i Sverige. Jag känner många biodlare i Sverige och de är de mest seriösa hobbyodlare man kan finna. Hur det är i Kreta har jag i och för sig ingen aning om, men ser ingen anledning att tro något annat. |
#20
|
||||
|
||||
Sv: Honung
Jag har en kollega som tidgare haft biodling som hobby i många år och av de hon berättat tror jag att många biodlare tar sin uppgift på yttersta allvar. Västerbottenshonung är ju också en delikatess.
Eva |
|
|