![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Hej! Åker till Grekland - Kreta för första gången i mitt liv. Undrar vad det finns för god grekisk mat man inte bör missa? Skriv gärna vad rätterna heter och innehåller. Tack
![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Ät med fördel "meze" och blanda smaskiga smårätter ! Jag rekommenderar "kolokythokeftedes" små bollar/plättar gjorda på zuchini, mynta mm , "turokafteri" är en het röra gjord på fetaost, väldigt gott till brödet! Aubergine med fetaost och tomat kan också rekomenderas, "melitsano-saganaki" på grekiska. Grillad bläckfisk ligger högt på min lista, friterad ost "saganaki" likaså, den kretensiska salladen ( eg ingen sallad utan typ av skorpor blandade med fetaost , tomater lök och olivolja ) "koukovaiga" el "dakos" som den också kallas är lite annorlunda och mycket god! Gällande kött så ta chansen om killing, "katsiki" står på menyn , väldigt gott och väldigt närproducerat
![]() Smaklig måltid ! |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Tänkte skriva ett rikt beskrivet svar men det skulle bli så långt. Jag älskar den grekiska maten, allt från enkla sallader till grytor av långkok. Under alla åren jag rest till detta generösa land så har jag provat det mesta och kommit fram till mina favoriter. Beställ små tallrikar av olika rätter och testa dig fram. Du kan prova söka på forumet här finns både bilder och inlägg om mat. Lycka till. Myssa
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Jeg er helt enig med litentuva. Glem den nordiske måten å spise, med forrett, hovedrett og dessert til hver person, og bestill et antall småretter/forretter, som settes midt på bordet og deles av alle. Når vi reiser 4 personer sammen, passer det som regel å dele 4 - 6 forretter og en eller max to hovedretter. På denne måten får man også teste mange flere retter, og finne sine favoritter. Av forrettene foretrekker vi gjerne at vi har en salat, og en dip av typen tzatziki/taramasalata/auberginesalat osv.
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
På Kalimeras startsida hittar du längst ned en länk som heter "Grekisk mat på menyn". Klicka på den så har du två förträffliga listor med namn och beskrivning på dels Grekiska smårätter och dels Grekiska huvudrätter.
För egen del blir det nästan alltid Grekiska meze-rätter (smårätter) både till lunch och middag. Enda skillnaden är att det blir några färre till lunch (3-4) och några flera till middag (4-5), som jag och min fru sedan gemensamt plockar från. Tzatsiki ingår alltid, både till lunch och middag. ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Grekiska smårätter Grekiska huvudrätter |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Ett bra tips kan vara att fråga vad de rekommenderar för dagen. Välj gärna en grekisk taverna som inte enbart vänder sig till turister.
Här kommer några tips. Prova grönsakrätter med rödbetor, kikärter, bönor (gigantes) som tillagas i ugn och är fantastiskt gott, fava (gjord av små gula ärter), fetaost både i sallad och gratinerad i ugn med lök och tomater. Stifado av kanin är en delikatess men det går bra även med annat kött. Kyckling tillagad i ugn med vin och citron är en av mina favoriter, ungsbakad potatis är betydligt godare än den friterade. Stekt lever brukar vara gott på Kreta. Personligen gillar jag allt som är gjort av zucchini, friterat, i biffar, små plättar eller bollar. Ostsaganaki som är en skiva lagrad ost (ex graviera) som friterats, pressa över lite citron. Bekri Meze (fläskkött). Listan kan bli hur lång som helst på vad som är gott. Missa inte säsongens frukt. En solmogen persika eller aprikos är en perfekt avslutning på en bra måltid. Går ni på café kan ni fråga efter lokomades(friterade degbollar rullade i kanel)serverade med glass till är det himmelskt gott. Hittar ni fisk till vettigt pris är det också värt att prova. Eva |
![]() |
|
|