#1
|
||||
|
||||
Honungsexperter - en fråga!
Jag köpte en gång för länge sedan en mycket vacker honungsburk. På den tiden var jag mer intresserad av utsidan än insidan, och lät honungen vara kvar för att inte bryta den vackra förpackningen. Nu är det kris - jag är så sugen på timjanshonung, då jag som Nalle Puh varit och nallat i förrådet så det är slut.
Så min första fråga är: Hur länge håller honung i en oöppnad burk? Fråga två: Brukar ni köpa grekisk timjanshonung på hemmaplan, dvs. on-line eller via någon grekaffär? (Lidl har ibland kampanjer - men bara tillfälligt) Årets ranson jag tog med i bagaget är redan slut... |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Är honungen förpackad i glasburk eller metall?
Jag VET inte men jag har en känsla av att glasburk håller lääänge men metall "konserv burk" vill gärna rosta inifrån efter ett tag. Jag öppnade och använde nästan all honung i en metall burk som säkert stått 5-6 år men när jag såg rosten i botten slängde jag resten. Jag lever ännu och detta var ca 10 år sedan :-) Öppna - lukta - testa! /Fasetis |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Om du förvarar honungen mörkt och svalt håller den ca 3 år..oöppnad. Glasburk är bäst..då riskerar man inte rost.
Vi har en granne vid vår sommarstuga som har en egen biodling och vi har precis i dagarna erhållit 2 burkar "Granarpshonung". Väldigt intressant det där med färgen på honungen..den varierar efter vilka växter bina pollinerar sig med 🐝💛🌻 Han rekommenderar 1 tsk honung varje morgon för att slippa förkylningar och infektioner Något jag alltid glömmer bort..men nu när ämnet kom upp så börjar jag med det imorgonbitti. / Kajja |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Alltså honung är i princip en smet av olika sockerarter, vatten och en del smakämnen, kanske lite annat jox också. Sockret är konserverande i sig självt och hämmar bakterier att gro. Socker är även ganska stabilt som kemisk förening i normala förhållanden. Det som kan hända är att honungen jäser om vattenhalten blir för hög. Det bildas alkohol och koldioxid (smak?). De olika sockerarterna kan även separera på grund av temperatur men det är bara att röra ihop igen. Inget av detta gör att honungen blir oätlig/otjänlig.
I övrigt så är det väl smakämnen som kan brytas ner av ljus eller värmepåverkan. Så smak och lukt avgör om du vill äta det. |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Läste nånstans att man funnit honung i nån egyptisk grav som var urgammal men ätlig.
Troligen en skröna... Reklam: Kalymnos har bästa, godaste och vackraste honungen, speciellt den som familjen Glynatsis i Emborio säljer. Besökare på Kalymnos finner dem i svängen ner mot Emborio. Man kan tinga sin burk när man åker ner till byn och hämta den när man åker upp igen. Plåtburk som bör tejpas och paketeras väl så det inte blir katastrof i resväskan... |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Ätlig <=> Smaklig det är frågan.
En sockerbit som legat gynnsamt förvarad sedan Hedenhös tid är ju fortfarande en sockerbit. Hade de gnidit den med ett färskt och moget smultron innan lagring så hade dessvärre smultronsmaken varit borta idag. |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Är ingen honungsexpert men jag skulle nog ta och smaka på den, har hört att honung i oöppnad burk och rätt förvarad har väldigt lång hållbarhet .
Förra året var jag på honungs-provning i Grekland och fick smaka på diverse honungssorter från olika blommor och växter vilka skilde sig väsentligt i smak och färg. Där fanns alla möjliga tänkbara bi-produkter som hade med honung att göra. Fick även smaka på bi-pollen som ska ha diverse hälsofrämjande och antiinflammatoriska egenskaper förutsatt att den är färsk (hållbarhet endast några veckor), inte torkat och har bevarats mörkt i ett kylskåp. Smakade jättegott och kan med fördel strös över yoghurten, svindyr är den också tyvärr… |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Citat:
Den godaste honung jag har smakat är från Santorini. |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Tack för era svar. Jag väntar nog ändå att smaka på honungen, den är ju inte unik i sitt slag, även om den säkert är godare än den som hittades i de egyptiska gravarna. :-)
Ja jag tror honung är som grekiska öar, att det finns nog ingen "bästa honung". Det beror på vad man äter det till, när man äter det och kanske i vilket sällskap :-) Och - vad bina har ätit, förstås! Timjan mmmm... är godast! |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
|
#11
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Honungen jag köpte på Kassos smakar som Kassos doftar. En blandning av lavendel och timjan. Alldeles underbar.
Karin som har honung för resten av livet i skafferiet ... |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Honungsexperter - en fråga!
Samma här.
|
|
|