#1
|
||||
|
||||
Höstens fröjder
Hösten är enligt mitt förmenande en härlig tid! Näst efter sommaren så är hösten den årstid jag gillar mest. Och det börjar redan under sensommaren, augusti, och rullar sen på med september och oktober.
För ett par veckor sedan avnjöt vi årets första kräftor. En riktig höjdare! Vi inhandlade i år Pandalus färska turkiska kräftor i en 700gr "plastsäck". (Hade innan "provsmakat" småländska färska kräftor i 500gr paket. De var väldigt små och mycket mycket hårda i skalet.) Men de här Pandalus-kräftorna var de bästa i smak på flera år!! Några extra paket inhandlades och placerades i frysen för senare Höst-fröjd. I fredags var det smygpremiär för IFK Kristianstads Handbollsklubb i Kristianstad Arena (även kallat Colosseum), som var nästan fullt. 4500 (av drygt 5000 möjliga) supporters såg hemmalaget resa sig mot Karlskrona efter underläge med 0-5 och 2-8, och när premiärnerverna till sist hade lugnat sig vann IFK med 31-22. Nu väntar en ny härlig säsong både i svenska handbollsligan och inte minst i handbollens Champions League som brukar bjuda på härliga matcher. I morgon kommer ett par som är några av våra bästa vänner hem till oss för att avnjuta en annan av höstens fröjder. Vi har i vårt kylskåp tre st helburkar surströmming av fjolårets inläggning. Dessutom har inhandlats en st burk av årets upplaga för provsmakning. Det blir en härlig fest! Hårt tunnbröd beläggs med smör och skivor av varsamt kokt mandelpotatis. Därpå hamnar rensade surströmmingar som finfördelats i bitar och på toppen hackad rödlök och persilja. Till det en kall pilsner (mjölk enligt experterna) och en kall nubbe. Och ..... som grädde på moset! Det börjar närma sig en Greklandsresa för oss. Om inget oförutsett händer så kan vi snart njuta ett par veckor höst i Grekland med allt härligt som det innebär. Visst är hösten härlig! Masse |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Höstens fröjder
Visst är hösten lite mysig, MEN av dina höstmys håller jag "bara" med om kräftor och resan
Lite kantarellplock, göra egen äpplemust (i mån av äppeltillgång). Tända en brasa i kaminen eller i bastun. Sånt är trevligt i höstmörkret! Trevlig resa så småningom ! Lena |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Masse, så härligt du beskriver surströmmingens fröjder!
Det är en högtidlig och lång procedur att göra den första surströmmingsmackan. Det ska vara ett konstverk innan den inmundigas. Arne brukar skämta med mig då jag tar första tuggan."Vill du ha kaffe nu?". Han brukar redan då ha ätit upp sin sill och potatis. Varje gång man provar årets säsong av strömmingen säger man också att förra säsongens smaka godare. Burkarna ska nog ligga till sig. Vi har även hunnit med kräftorna (äts hela året), plockat lite svamp samt köpt kantareller på torget. Nu är det bara Greklandsresan som är i antågande men först tar vi en liten 5-dagarstur till Toscana. Birgitta. |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Hösten för mig är kantarellplock, mustiga grytor, värmeljus, umgänge, mys-TV-kvällar, kräftor och nedräkning till Greklandsesa
Min ena dotter skrev en härlig dikt i fredags, på "Ranelidska" och skulle läsas på skånska och på hans speciella sett. Den handlade om morgonkaffet Jag tog detta som en utmaning och kontrade med en "Höst-Ranelid" efter min kantarellplockarhelg i stugan. (Herrrrrreguuud) "Som ett guldregn av konfetti på nyvaken mossa full av liv. Frossande gula, väntar och lockar, pockar. Daggen kysser dina fötter på sökande vandring. Barren viskar; kom! Septembermånad med sitt blekljusa solsken visar att snart..snart är ljusa nätter till enda. Den rödgula solen letar sig ner i viken och suckar tungt när tiden är inne för återhämtning och vila. Den småländska skogen sover stilla för att åter väckas i den nya tiden." Ha en fin höstmåndag! / Kajja |
#5
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
|
#6
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Bra där, Kajja!
Masse, låter helt underbart det du beskriver. Allt det där håller jag med om.. ja, förutom en sak. Surströmming! För att travestera Arne, så är det Djävulens avföda! Trots min norrländska bakgrund, så har jag aldrig förlikat mig med den "maträtten"! Nä, tack. Där går gränsen för mig. Men ät det gärna ni som vill. Bara det inte är i närheten av mig! /Netwolf |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Citat:
Masse |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Citat:
Masse |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Citat:
Som uppvuxen i Norrbotten har jag givetvis upplevt surströmmingens intagande i hemmet. Doften var jämförbar med sulfitfabrikens utsläpp som signalerade att vi snart var hemma, om vi varit ute och åkt bil. "Sulfit luktar skit-Sulfat luktar mat"..fnissade vi barn från baksätet. Att förädrarna bjöd in vänner och sedan åt nåt som doftade sulfit var helt omöjligt att förstå. Minns att margarinet som var över och som hade krusats upp till små fina bollar, doftade på frukostmackan. Näe, det där var verkligen föda för de vuxna..och den känslan sitter kvar än idag. Alltså inget för mig..hahaha / Kajja |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Citat:
Citat:
|
#11
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Här kommer en rykande färsk rapport från gårdagens surstömmingsfest.
Först förtärdes två st burkar av fjolårets inläggning. Både smak och konsistens var alldeles utmärkt, och storleken var fin. Vår erfarenhet är att det vid nästan alla tillfällen är så att firrarna smakar som bäst om man låter burkarna stå till sig till året efter inläggning, vilket ännu en gång bekräftades. Men nyfikenheten gjorde att vi också frestades att öppna en burk av årets inläggning. Och här väntade en liten överraskning. De smakade faktiskt nästan lika bra som fjolårsfiskarna, trots att de lades in för bara ett par månader sedan. Annars brukar smaken då vara lite mesig, men så icke denna gång! Dock var fiskarna i just denna burk lite väl stora. Men således, en helt lyckad surströmmingsfest. Märket på burkarna denna gång var "Oskars". Masse |
#12
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Jag älskar surströmming, men tyvärr är jag ganska ensam om det i min bekantskapskrets.
|
#13
|
||||
|
||||
Sv: Höstens fröjder
Citat:
Jag har lyckan att även Birgit äter surströmming, dock bara knappt hälften av det antal jag äter. Men ändå. Dock gäller vissa begränsningar. När jag föreslagit att vi ska spara de överblivna firrarna i en glasburk för att dagen efter göra en "Surströmmings-Janson" på dem, jag då har det blivit kalla handen. "INTE I MIN UGN!!!!! Man kan inte få allt , utan för vara nöjd med det lilla! Masse |
|
|