#1
|
||||
|
||||
Grekisk Julmat
Det lackar ju mot jul igen! Hur vi firar julen är säkert väldigt olika och individuellt. Även så då det gäller julmaten.
Självklart är det väldigt individuellt även inom respektive land vad vi dukar fram på julbordet. Men den mat som vi här i Sverige kanske mest förknippar med julbordet är nog bl a Ägg och Sill, Julskinka, Brunkål, Revben, Jansons frestelse, Risgröt mm mm. En del av rätterna äter vi förvisso även vid andra tider på året. Ägg och sill är väl nästan obligatoriskt vid varje högtid i Sverige. Men ...... vad dukas fram på det Grekiska Julbordet? Jag har aldrig vistats i Grekland över julen och jag har ingen aning om vad man äter då. Är det samma mat som vid andra högtider i Grekland eller finns det vissa rätter som är speciella just för julen? Berätta ni som vet! Masse |
#2
|
|||
|
|||
Sv: Grekisk Julmat
Jag försöker mig på ett svar, även om vi aldrig varit bjudna bort under julhelgerna, då vi varit här. Vanligtvis reser vi hem innan.
Som vanligt då det är helg vankas mycket mat, fläsk och fågel och kåldolmar. Sötsaker i mängd. Det finns två vanliga julkakor, melomakárona och kourambiétes, som alla bjuder på i hela Grekland. Vi har ju våra pepparkakor och saffransbullar. Men det är säkert så, att julmaten varierar mycket mellan regioner och byar. / Jannis |
#3
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Jag har inget att komma med, annat än att jag försöker smyga in grekmat på vårt svenska julbord. Men ibland klagar dock de traditionella högljutt, när man gått lite för "långt"
Det jag lyckats etablera är grekiska lämmfärsköttbullar. De är numera ett stående inslag. Nästan lika ofta har vi marinerad rödbetssallad med fetaost och kryddor. Nåt år har jag lyckats få med spanakopita med, men det är ju lite meck med den. I år tänkte jag försöka kuppa janssonen. Undra hur man fresta med grekisk touch där? /Netwolf |
#4
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Om du får tag i sardiner från Lesbos till Janssonen får du en grekisk touch.
|
#5
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Citat:
Masse |
#6
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Vi har vistas många jular i Grekland, närmare bestämt i Paleochora på Kreta. Vad jag har erfarit är det framför allt kalkon som gäller på julafton. Till detta serveras olika kulinariska såser och massor med grönsaker. Väldigt gott!
Man slaktar också en julegris inför jul och nyår. Traditionen bjuder att man fastar innan julperioden för att sedan frossa på grisens ALLA delar, inälvor, huvud, hjärna, fötter och allt fläsk. Sen finns det speciella bakverk både på jul och nyår. Birgitta. |
#7
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Citat:
Kom att tänka på våran glögg. Den är ju främst kopplad till julen även om vi på senare år har valt att på sommaren som fördrink bjuda vänner på väl kyld glögg med isbitar i och pepparkakor med ädelostvisp som tilltugg. Brukar ibland ta en stund innan de kommer på vad de dricker, glögg mitt i sommaren! Men gott! Har grekerna någon speciell dryck som avnjuts särskilt till jul, eller är det vanliga åretruntdrycker som gäller? Masse |
#8
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
På Waters Edge Cafe på samma ställe, alltså hos Haris i Paleochora bjuds alla på någon form av glögg på julaftonen (eller juldagen). Man värmer rött vin, men om den är kryddad kommer jag inte ihåg.
Vet inte om det är en grekisk tradition eller om det beror på att det turister i byn även under vintern. Naturligtvis får man meloraki "on the house" under hela december-januari. Birgitta. |
#9
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
En tanke slog mig nyss när jag planerade för dagens kökspyssel... Om man skulle ta och "greka" till Janssons? Riva ner potatis och rödbeta samt byta ut ansjovisen mot fetaost. Hur skulle det smaka tro ? Är ju endå inte så förtjust i de där fiskbitarna som "stör" min gratäng. Kanske kalla rätten för Papandreou
/ Kajja |
#10
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Grekisk frestelse? Why not? Skulle säkert gå hem i alla stugor
|
#11
|
|||
|
|||
Sv: Grekisk Julmat
Vet att jag har läst ett recept med ouzosill, men jag testade aldrig att göra det.
Lena |
#12
|
|||
|
|||
Sv: Grekisk Julmat
Kajja: då får du en rödaktig Jansson! Så rätt med Papandreou som namn
Catlady, som kommer stå "upp till armbågarna" i skinka och diverse i morgon...... PS: eller har jag fel där, var han "höger"? |
#13
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Jag som tillhör det något udda släktet av skåningar som älskar surströmming och äter det några gånger per år har vid ett flertal tillfällen snuddat vid en smått galen men spännande idé.
Varje gång som vi har surströmmingsfest så brukar det bli några goa sillar kvar i skålen när alla har ätit sig mätta. Våra bästa surströmmingsvänner har berättat att de då sedan barndomen är vana vid att man lägger dessa överblivna sillar i en glasburk med gummiringslock för att följande dag avnjuta dem. Ofta har då tanken mig slagit att varför inte göra en liten smakrik Jansons Frestelse på de här goa firrarna. Några gånger har jag dristat mig till att föreslå det till min kära hustru. Beskedet har varje gång varit "Icke i min ugn!!!!". Med tanke på pandemin och risken för att bli husvill har jag i år avstått för att framföra dylikt förslag. Masse som så smått börjat längta efter en helt vanlig Jansson och julskinka mm |
#14
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Masse, Jag som norrlänning av börd avskyr surströmming. Att sen ha den i Janssons... förlåt, men uurk... 🤢
Men kul att alla tycker olika /Netwolf |
#15
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Men gu´vad jag börjar längta efter surströmming så här dagen före julafton!
Lite off Birgitta |
#16
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julmat
Citat:
Masse, jag håller med din fru..för hur skulle sockerkakan smaka efter att en surströmmingsjansson stått och pruttat i ugnen / Kajja |
#17
|
|||
|
|||
Sv: Grekisk Julmat
Kajja, det var snabbt funnet
Masse: ber att få framföra avvikande åsikt! Surströmming=BLÄÄÄÄ! Jag vet att den inte är "rutten" men den luktar ruttet i min nos i alla fall.. Om jag kunde skulle jag förbjuda alla inom en kilometers radie här hemma att öppna en sådan burk Catlady, som älskar fisk (även rå = sushi) |
#18
|
||||
|
||||
Sv: Grekisk Julma
Trots att jag älskar surströmming, har jag svårt att tänka mig en surströmmings Jansson.
På tal om grekiska juldrycker så tog jag häromdagen fram min ”årgångs-ouzo”- den odrickbara.Tänkte att den måste få en andra chans eller rättare sagt en tredje eftersom jag provat med citron som Yannis tipsade om, vilket var en välbekant smak som sa att jag druckit den vid flera tillfällen. Tänkte att några isbitar kanske skulle pigga upp drycken, väcka den till liv. Min man smakade (hade tack och lov nära till slasken). - Fy f..! det smakar ju finkel. Sen började han prata om att skriva det vita arket. Jag höll med med min man men tog resten, vilket jag snabbt ångrade. Men jag är uppvuxen med att inte lämna ... så är det bara. |
|
|